De ce a scăzut numărul atacurilor rusești pe fronturile din Ucraina. Armata Kievului, gata ”de a recâștiga inițiativa”

Joi, 16 Martie 2023, ora 23:39
4861 citiri
De ce a scăzut numărul atacurilor rusești pe fronturile din Ucraina. Armata Kievului, gata ”de a recâștiga inițiativa”
Trupele ruse fac economie de muniție/ FOTO: NDTV

Ritmul ofensivei Rusiei în Ucraina a scăzut simțitor, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW). Atacurile terestre zilnice ale Rusiei au scăzut de la aproximativ 90-100 de pe zi la aproximativ 20-29, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului de presă comun ucrainean al forțelor de apărare Tavriisk.

Colonelul Oleksi Dmitrașkivski a remarcat, de asemenea, că forțele ruse au pierdut o parte din capacitatea lor ofensivă din cauza „pierderilor semnificative de personal și de echipamente”. ISW susține că declarațiile oficialului ucrainean sunt în concordanță cu propria sa analiză, adăugând că ofensiva Rusiei în estul zonei Lugansk – parte a regiunii ucrainene Donbas – „se apropie probabil de punctul culminant, dacă nu a ajuns deja”.

„Forțele rusești au obținut doar câștiguri tactice minime de-a lungul întregii linii de front din regiunea Lugansk în ultima săptămână, iar forțele ucrainene au reușit probabil recent să efectueze contraatacuri și să recupereze teritoriu în regiunea Lugansk”, a adăugat ISW. Totodată, ISW spune că Ucraina are „oportunități mai mari de a recâștiga inițiativa” deoarece atacurile din partea grupului de mercenari Wagner „scad considerabil” la Bahmut.

Forțele Moscovei au făcut presiuni asupra orașului Vuhledar din Donețk, deși atacurile sale repetate au „eșuat” și au fost „extrem de costisitoare”, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Londra afirmă că forțele ruse au urmărit succesul în oraș deoarece se află în competiție cu grupul militar privat Wagner. Forțele Wagner au fost în spatele „singurului succes tactic recent notabil” al Rusiei în jurul Bahmut, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Pierderi grele

Cu toate acestea, Ministerul Apărării de la Londra a afirmat că încercările rusești de a ataca orașul „aproape sigur au încetinit” în ultima săptămână. „Acest lucru urmează atacurilor eșuate repetate și extrem de costisitoare din ultimele trei luni”, a spus acesta. Un factor al pierderilor grele suferite de Rusia este utilizarea de către Ucraina a sistemelor de minare antiblindate la distanță (RAAM), a continuat Ministerul Apărării. RAAM este un proiectil de artilerie specializat, capabil să împrăștie minele antiblindate la o distanță de până la 17 km. În unele cazuri, Ucraina a lansat minele peste și în spatele unităților rusești care avansează – „provocând dezordine atunci când vehiculele rusești încearcă să se retragă”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său de miercuri seară, că simte că agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda.

Pe de altă parte, cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a apreciat joi ca fiind „extrem de important“ să fie furnizate „rapid“ Ucrainei muniţiile de care ea are nevoie pentru a respinge invazia rusă, informează AFP. „Alături de partenerii noştri europeni, vom decide împreună", în timpul summitului european de săptămâna viitoare, "noile măsuri pentru a asigura o aprovizionare mai bună şi continua“ cu muniţii a Ucrainei, a declarat Scholz în timpul unui discurs susţinut în faţa deputaţilor din Bundestag.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #bahmut, #atacuri , #Razboi Ucraina