După ce a pierdut 200 de vehicule blindate, Rusia își forțează acum trupele să avanseze pe jos pentru a cuceri Avdiivka

Duminica, 05 Noiembrie 2023, ora 22:55
3150 citiri
După ce a pierdut 200 de vehicule blindate, Rusia își forțează acum trupele să avanseze pe jos pentru a cuceri Avdiivka
Pierderile de blindate rusești au depășit 200 la Avdiivka în Ucraina FOTO: New Voice

Pierderile de echipamente ale Rusiei în ultimele săptămâni au fost atât de uimitoare încât probabil că acum va cere soldaților săi să avanseze pe jos în efortul de a cuceri orașul Avdiivka, din estul Ucrainei, susține Ministerul britanic al Apărării.

De la începutul lunii octombrie, Rusia a aruncat în luptă trupe și echipamente în efortul de a inversa câștigurile ucrainene din Donețk, pe care Kremlinul l-a anexat oficial anul trecut. Luptele au fost devastatoare pentru ambele părți, dar mai ales pentru Rusia, care a fost acuzată că a recurs la „ tacticile valurilor umane ” – aruncarea trupelor neexperimentate asupra liniilor de apărare ucrainene – cu o pierdere imensă de vieți omenești. În doar o săptămână, oficialii ucraineni au susținut că au ucis peste 6.000 de soldați ruși.

Potrivit ministerului britanic al apărării, Rusia s-ar putea să nu aibă altă opțiune.

„În ultimele trei săptămâni, Rusia a pierdut aproximativ 200 de vehicule blindate în timpul atacurilor sale asupra orașului Avdiivka din Donbas”, au spus serviciile de informații britanice . „Ca răspuns, forțele ruse au trecut probabil la desfășurarea de atacuri de infanterie fără trasportoare blindate și tancuri”, suferind pierderi uriașe pe măsură ce trupele avansează „pe teren deschis”.

Analiza britanică urmărește un raport de săptămâna aceasta al Institutului pentru Studierea Războiului, un think tank din Washington, care estima că cel puțin 197 de vehicule blindate rusești au fost pierdute sau avariate. Puțin sub o sută au fost pierdute în prima săptămână a ofensivei, care a început pe 9 octombrie, se spune.

Primarul Vitali Barabaș a afirmat că interceptările transmisiunilor rusești au dezvăluit că Moscova încearcă acum să ocupe uriașa uzină de cocsare a orașului.

„Au un nou obiectiv și acesta este uzina de cocsificare. Ei trebuie să o cucerească. Punct", a declarat Barabaș.

„Înțelegem că un val de atacuri va începe, odată ce pământul se va usca și vor putea avansa. Ei sunt angrenați într-o acumulare de forțe. Vedem și auzim asta", a adăugat primarul din Avdiivka.

Analiștii militari ucraineni spun că asaltul susținut asupra Avdiivka ar avea o semnificație mai mult politică decât militară și ar putea fi doar o țintă propagandistică pentru Moscova.

Situația de pe front din jurul orașului Avdiivka ilustrează incapacitatea comandamentului militar rus de a învăța din greșelile pe care le-a făcut de la începutul războiului pe câmpul de luptă, a spus Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza de joi.

În viziunea analiștilor de la ISW, Avdiivka este un microcosmos al eșecului al Statului Major rus de a internaliza și disemina lecțiile învățate de forțele ruse în timpul ofensivelor eșuate în Ucraina.

ISW s-a referit la atacuri „la fel de catastrofale" ale infanteriei rusești care au implicat vehicule blindate, în special o ofensivă de iarna trecută în vestul regiunii Donețk.

Campania Rusiei împotriva așezării bine fortificate Vuhledar s-a soldat cu pierderi grele de echipamente și personal.

Potrivit ISW, forțele rusești au lansat astfel de atacuri în mai multe sectoare ale frontului ucrainean de la începutul războiului, în februarie 2022.

Actuala ofensivă de lângă Avdiivka a dus, de asemenea, la pierderi mari în rândul trupelor rusești, semnalând o lipsă de adaptare strategică.

Faptul că două grupări foarte distincte de forțe s-au angajat în operațiuni la fel de ineficiente sugerează că comandamentul militar rus se luptă să învețe și să disemineze lecțiile în întregul teatru de operații, consideră analiștii de la think-tank-ul american.

Spre comparație Ucraina a pierdut aproximativ 200 de vehicule în peste patru luni de lupte în regiunea Zaporojie, a declarat pentru Insider analistul militar George Barros . „Putem concluziona acum că acesta este de departe cel mai costisitor asalt rusesc timp de trei săptămâni pentru un oraș de la începutul războiului”, a spus el.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupta, #avdiivka, #pierderi, #blindate, #infanterie , #Razboi Ucraina