Pentru cine ar sări în ajutor americanii? Sondaj recent: 53% dintre republicani susțin că viitorul SUA ar fi mai bun dacă nu ar interveni în afacerile globale

Vineri, 17 Noiembrie 2023, ora 06:47
3578 citiri
Pentru cine ar sări în ajutor americanii? Sondaj recent: 53% dintre republicani susțin că viitorul SUA ar fi mai bun dacă nu ar interveni în afacerile globale
Tancuri Abrams FOTO / Hepta

În 2014, atât Israelul, cât și Ucraina au fost implicate în conflicte care au pregătit scena pentru ceea ce se întâmplă astăzi, dar nimeni nu a comparat cu cine simpatizează americanii mai mult. Un sondaj Gallup la acea vreme a constatat că 17% dintre americani consideră Ucraina un aliat, iar aproape jumătate - 44% - au spus același lucru despre Israel.

Desigur, astfel de rezultate au fost o reflectare a politicii de lungă durată a SUA față de Israel, precum și a relației sale mai complicate și mai puțin consistente cu Ucraina. Dar 9 ani mai târziu, când ambele țări sunt în război cu aceiași adversari ca în 2014, diferența dintre dorința americanilor de a ajuta Ucraina sau Israelul nu este prea mare. În ambele cazuri, sondajele arată că doar aproximativ jumătate dintre americani susțin această idee, scrie Washington Post.

Ce indică asta? Tendința izolaționistă din ce în ce mai mare a dreptei americane și, probabil, simpatia crescândă a Partidului Democrat pentru palestinieni, ar putea să fi afectat opiniile cu privire la problema ajutorului pentru Israel. Și asta ar putea scurta ceea ce altfel ar fi o asistență mai cuprinzătoare.

Asta arată un sondaj realizat de Colegiul Marist, ale cărui rezultate au fost publicate miercuri, 15 noiembrie. În timp ce 35% dintre americani cred că SUA ar trebui să aloce mai mulți bani pentru a sprijini ambele țări, 12% spun că Washingtonul ar trebui să cheltuiască mai mult doar pentru Ucraina, iar 14% doar pentru Israel. Astfel, doar puțin mai puțin de jumătate sprijină finanțarea efortului militar al fiecărei țări.

Un sondaj anterior YouGov a fost similar, doar aproximativ jumătate dintre americani spunând că ajutorul SUA ar trebui fie să crească, fie să păstreze același nivel de sprijin pentru Ucraina și Israel. Un sondaj al Universității Quinnipiac a constatat că 53% ar dori mai mult ajutor pentru Ucraina și 51% pentru Israel.

Diferențe între democrați și republicani

Există diferențe partizane în aceste cifre: mai mulți republicani sunt în favoarea finanțării eforturilor Israelului și mai mulți democrați sunt în favoarea finanțării apărării Ucrainei. Dar acestea sunt trei sondaje diferite care acoperă ambele țări și toate pun cifra generală la aproximativ 50%.

Publicația notează că în astfel de chestiuni poziția față de Israel nu era aceeași înainte. În timpul războiului din Gaza din 2014, sondajele au constatat că aproximativ 6 din 10 americani au susținut ajutorul pentru Israel. Deci de ce a avut loc schimbarea? Și de ce nivelul de sprijin pentru Israel și Ucraina este similar acum, în ciuda relațiilor mai puternice și mai lungi ale SUA cu Israel?

Washington Post scrie că unul dintre factorii potențiali ar putea fi sprijinul sporit pentru mișcarea palestiniană în rândul democraților. O astfel de tendință a fost observată, cel puțin până la atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie.

La începutul acestui an, un sondaj Gallup a arătat pentru prima dată că democrații sunt mai receptivi față de palestinieni (49%) decât de israelieni (38%). Aceasta a fost o schimbare majoră: în primii 19 ani ai secolului XXI, democrații au fost mult mai receptivi față de israelieni decât față de palestinieni”, se spune în articol.

Ultimele sondaje sugerează că evenimentele din 7 octombrie ar fi putut reduce numărul celor care simpatizau cu palestinienii, întrucât un sondaj al Colegiului Marist a arătat că democrații erau divizați. Dar chiar și așa, situația este foarte diferită de ceea ce era acum câțiva ani.

În același timp, recenta creștere a simpatiei față de palestinieni nu pare să fi avut un mare impact asupra strigătului împotriva ajutorului israelian. Ca și în 2014, aproximativ 4 din 10 democrați se opun finanțării suplimentare de ajutor.

În rândul republicanilor pare să aibă mai multă influență. În timp ce într-un sondaj CNN din 2014, doar 24% doreau reducerea finanțării pentru Israel, un sondaj al Universității Quinnipiac a constatat că 30% s-au opus acordării de ajutor militar sporit Israelului, iar un sondaj al Colegiului Marist a constatat că aproape jumătate s-a opus acordării de bani ambelor țări (40% ), sau acordării doar Israelului (5%).

„Cei 40% care se opun ajutorului pentru ambele țări este foarte revelator. Acesta este punctul culminant al unei lungi schimbări a Partidului Republican către o poziție împotriva intervenției internaționale, o tendință care a câștigat amploare încă de pe vremea administrației Trump”, se spune în articol.

Un sondaj recent realizat de Consiliul pentru Afaceri Globale din Chicago a constatat că 53% dintre republicani cred că viitorul Statelor Unite ar fi mai bun dacă nu ar interveni în afacerile globale. Pentru prima dată în jumătate de secol de sondaje, această cifră a ajuns la majoritate. De asemenea, este aproape dublu față de cei 29% care au spus acest lucru la începutul administrației lui Trump.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Israel, #Hamas, #Gaza , #Ucraina