Impactul întârzierilor de armament occidental: Ucraina a pierdut fereastra de oportunitate pentru e elibera noi teritorii, susține ISW

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 03:29
5518 citiri
Impactul întârzierilor de armament occidental: Ucraina a pierdut fereastra de oportunitate pentru e elibera noi teritorii, susține ISW
Tanc german Leopard 2/ FOTO: Captura Youtube

Întârzierile în furnizarea către Ucraina a sistemelor occidentale de rachete cu rază lungă de acțiune, sisteme avansate de apărare aeriană și tancuri au limitat capacitatea Ucrainei de a profita de oportunitățile pentru operațiuni de contraofensivă mai mari și să profite astfel de eșecurile și greșelile făcute până acum de armata rusă, se arată în cea mai nouă analiză a războiului din Ucraina, realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Ca urmare, Ucraina se confruntă cu dificultăți și chiar cu „imposibilitatea” de a recuceri „porțiuni semnificative” din teritoriile ocupate de Rusia după invazia din februarie 2022, ca urmare a ezitărilor țărilor occidentale în privința furnizării de echipamente militare vitale.

Autorizarea lentă și sosirea ajutorului nu au fost singurii factori care limitează capacitatea Ucrainei de a continua operațiuni contraofensive la scară largă. Factorii endogeni pentru armata ucraineană și luarea deciziilor politice au contribuit, de asemenea, la întârzierea contraofensivelor.

Ucraina nu dispune de o industrie de apărare „semnificativă”, care să fie capabilă să susțină efortul militar al țării, în lipsa sprijinului occidental.

„Occidentul, pe lângă ezitările în furnizarea de arme pe durata conflictului, nu a prea luat în calcul cerințele necesare trecerii previzibile a armatei ucrainene de la folosirea de armament de tip sovietic la armament occidental“, se mai arată în raport.

Rușii au profitat

Ajutorul militar furnizat de coaliția statelor occidentale, în frunte cu SUA, a fost esențială pentru supraviețuirea Ucrainei, iar criticile din acest raport ilustrează atât importanța sa, cât și limitările sale. Sprijinul militar occidental de dinaintea declanșării invaziei de pe 24 februarie a ajutat armata ucraineană să rezistă atacului inițial al Rusiei.

Sistemele antitanc Javelin au împiedicat cucerirea rapidă a Kievului, în vreme ce livrarea de arme și munții de tip sovietic a reușit să mențină operațională armata ucraineană. Au urmat apoi livrările de muniții de artilerie de calibrul 155 mm (NATO), în luna aprilie, și a sistemelor HIMARS, în luna iunie, care au facilitat declanșarea contraofensivelor care au eliberat mare parte din regiunile Harkov și Herson. De asemenea, livrările de sisteme antiaeriene NASAMS în noiembrie au ajutat la contracararea valurilor de rachete și drone lansate de armata rusă împotriva infrastructurii civile a Ucrainei. Întârzierile de noi arme - precum tancurile sau sistemele avansate de rachete - „au permis forțelor ruse să recâștige parțial inițiativa în război începând cu luna noiembrie”. De asemenea, trupele ruse au stabilit linii defensive care prezintă acum „o provocare mai mare pentru viitoarele contraofensive ucrainene”. Atacul asupra orașului Bahmut, concomitent cu lansarea de valuri de atacuri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene „au pus presiune pe Ucraina și au distras-o de la plănuirea de noi contraofensive: atacul de la Bahmut a atras întăriri ucrainene folosite la apărarea orașului, iar atacurile asupra infrastructurii au deturnat atenția comandamentului ucrainean, susțin analiștii ISW.

Întârzierile duc la prelungirea conflictului

„Incapacitatea Ucrainei de a lansa o nouă contraofensivă în noiembrie, urmată de retragerea trupelor ruse din vestul Hersonului au acordat Rusiei un răgaz - în timp și spațiu - pentru a-și stabiliza liniile de apărare și a pune presiune pe Ucraina. Dacă scopul Occidentului ar fi fost să scurteze războiul prin accelerarea procesului de eliberarea de către Ucraina a teritoriilor ocupate, faptul că încă din luna iunie 2022 estimările arătau că stocurile de munții sovietice se împuținează, ar fi trebuit să declanșeze o schimbare fundamentală de mentalitate în privința ajutorului militar”, se arată în analiză.

Întârzierile în livrarea de armament vestic necesar Ucrainei într-o contraofensivă au ajuns, în schimb, să aibă „efectul unui bulgăre de zăpadă” asupra capacităților Kievului de a conduce și susține operațiuni contraofensive. „Dacă liderii țărilor occidentale ar fi început să se gândească la trimiterea de tancuri vestice pentru Ucraina în iunie 2022, când deja devenise clară nevoia de asemenea arme, forțele ucrainene ar fi putut începe să le folosească din noiembrie sau decembrie. Aceste întârzieri au contribuit la prelungirea conflictului, chiar dacă nu au reprezentat singurul motiv pentru care acest conflict s-a prelungit. Recentele angajamente ale Vestului în furnizarea de tancuri occidentale Ucrainei, necesare pentru viitoarele contraofensive, sunt importante, dar aceste întârzieri au făcut Ucraina să rateze o fereastră de oportunitate în această iarnă”.

Proiectarea solidă a contraofensivei necesită oprirea cât mai rapidă a ofensivei inamicului, inițierea rapidă a contraofensivelor decisive pentru a profita de dezorganizarea și nepregătirea inamicului pentru operațiunile majore ulterioare și apoi continuarea operațiunilor de contraofensivă cu cele mai scurte pauze posibile între ele pentru a împiedica inamicul să-și reconstituie forțele și, eventual, să-și recapete inițiativa, recomandă ISW.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat. O alianță strategică între cele două...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #intarzieri, #aprovizionare, #arme, #Occident, #efecte , #Razboi Ucraina