Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

”Tancurile” trimise Ucrainei de o țară NATO care exploatează neputința armatei ruse

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 23:20
8230 citiri
”Tancurile” trimise Ucrainei de o țară NATO care exploatează neputința armatei ruse
Tancuri ușoare franceze AMX-10RC/ FOTO: tf1info.fr

Ucraina va primi vehicule blindate AMX-10RC din depozitele franceze. AMX-10RC cu șase roți și un tun de 105 mm arată ca un tanc fără șenile. Dar nu este un tanc.

Este un vehicul de recunoaștere ușor blindat, cu o putere de foc serioasă. Și dacă armata ucraineană folosește AMX-10RC așa cum o fac omologii lor din Franța, atunci brigăzile și batalioanele ucrainene se vor putea mișca mai repede, vor lupta mai inteligent și vor exploata golurile din liniile de apărare rusești.

„Cu alte cuvinte, ele pot ajuta forțele ucrainene să lupte nu ca trupele ruse, ci ca NATO ”, scrie Forbes, amintind că președinții Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron au discutat miercuri problema furnizării AMX-10RC.

De fapt, liderul ucrainean a scris despre asta pe pagina sa de Twitter. În mesaj, Zelenski i-a mulțumit și lui Macron pentru transferul „tancurilor ușoare și APC-urilor Bastion”. Publicația menționează că Bastion APC este un transportor de trupe blindat. Și nu oferă noi oportunități armatei ucrainene. Cu toate acestea, „tancurile ușoare”, pe care Zelenski le-a numit AMX-10RC, dar au capabilități de recunoaștere puternice.

Producătorul francez de arme GIAT a dezvoltat AMX-10RC în anii 1970, exact în momentul în care armata franceză trecea la o nouă doctrină de luptă la sol mai agresivă. GIAT a construit 457 de vehicule blindate de 15 tone pentru armatele franceză, cameruneză, marocană și qatareză. Aproximativ 250 dintre ele sunt încă în serviciu în Franța.

Forbes explică că echipajul AMX-10RC este format din patru persoane. Sarcina lor adunarea de informații. Astfel de transportoare blindate sunt trimise înaintea tancului principal și a forțelor terestre, testând pozițiile inamice prin luptă. Ideea este să afli unde este inamicul cel mai puternic și unde este cel mai slab.

Mișcarea tactică se bazează pe recunoașterea în zona înaintată, care direcționează forțele principale către cel mai slab punct al inamicului.

AMX-10RC nu este mai prost înarmat decât unele modele mai vechi de tancuri. Deci, în luptele de recunoaștere, ele pot oferi o lovitură puternică. Cu toate acestea, armura mașinilor franceze este destul de subțire. Prin urmare, echipajele nu pot sta nemișcate și lupta. În schimb, trag în pozițiile inamice și apoi fug. Viteza maximă a AMX-10RC este de 80 de kilometri pe oră pe șosea. Adică, o mașină blindată poate dispărea foarte repede. În plus, are anumite capacități amfibii. Deci un mic râu nu o va opri.

Acest tip de informații este atât de important pentru doctrina armatei franceze, încât țara a dezvoltat o mașină unică doar pentru ea. Și în 1991, când Parisul a trimis o divizie în Orientul Mijlociu în timpul războiului din Golf, două dintre cele șase batalioane erau de recunoaștere. Aceasta este o treime din totalul contingentului. Și Franța nu este singură. Multe armate NATO au vehicule de recunoaștere unice, cu o putere de foc puternică. De exemplu, armata SUA oferă unităților sale de recunoaștere vehicule de luptă M-3, care sunt echipate cu tunuri automate de 25 mm și rachete antitanc TOW. Armata rusă folosește, de asemenea, BMP-uri cu diverse echipamente și senzori suplimentari pentru recunoaștere. În timpul războiului actual împotriva Ucrainei, Rusia a pierdut zeci de vehicule de recunoaștere.

„Dar majoritatea unităților rusești nu au unități speciale de informații la nivelul de sub brigăzi și divizii ”, explică experții militari Lester Grau și Charles Bartles.

În schimb, comandanții de batalion desemnează echipaje mecanizate convenționale pentru a efectua activități de recunoaștere. Ei călătoresc înaintea formației principale în BMP sau APC obișnuit, fără echipament suplimentar de recunoaștere. Aceasta corespunde doctrinei ruse. Comandanții brigăzilor, diviziilor și armatelor iau în mod independent decizii importante fără a evalua informațiile din surse independente sau a se îndoi de propriile instincte și presupuneri. În practică, aceasta înseamnă că comandanții tind să aleagă planuri din ceea ce Grau și Bartles numesc „exerciții de luptă bine repetate”.

„Informațiile detaliate de la trupele de recunoaștere despre vehicule blindate speciale pur și simplu nu sunt necesare dacă doar urmează să execuți același plan pe care l-ai repetat cu un an în urmă în timpul exercițiilor”, explică Forbes.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Franta, #tancuri usoare, #avantaje, #armata ucraineana , #Razboi Ucraina
Comentarii