Ucraina are nevoie de sute de mii de drone. A început marea mobilizare a producătorilor interni

Luni, 06 Februarie 2023, ora 18:39
4824 citiri
Ucraina are nevoie de sute de mii de drone. A început marea mobilizare a producătorilor interni
Dronelefolosite mai mult decât în orice alt război ăn Ucraina/ FOTO: NBC News

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, susţine că forțele de apărare ale Ucrainei au nevoie de sute de mii de vehicule aeriene fără pilot.

Oficialul a subliniat că s-a întâlnit cu peste 100 de dezvoltatori și producători ucraineni de drone. La invitația lui Reznikov, la întâlnire au participat viceprim-ministrul şi ministrul transformării digitale Mihailo Fedorov, ministrul industriilor strategice, Pavlo Riabikin, și un reprezentant al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Reznikov a remarcat importanța sprijinirii producţiei de drone autohtone, în special a celor de tip aer-sol-apă. „Este vorba atât despre reglarea artileriei, cât și despre provocarea de daune inamicului, livrarea de arme neletale, evacuarea răniților etc. În acest moment, Forțele de Apărare ucrainene au nevoie de sute de mii de drone. Activităţile pentru satisfacerea acestor nevoi continuă.

În opt luni de război la scară largă au fost permise operațiuni efectuate de drone într-un număr mai mare decât în ​​ultimii cinci ani. Repet – independența complexului militar-industrial este unul dintre factorii capacității de apărare a țării. Iar în prezent, unul dintre domeniile cheie ale Ministerului Apărării este dezvoltarea și sprijinirea pieței de drone ucrainene” – a afirmat Oleksi Reznikov.

Aparatele de zbor fără pilot sunt probabil cea mai semnificativă dezvoltare tehnologică folosită în conflictele armate moderne. Iată câteva dintre dronele care zboară peste câmpurile de luptă ale războiului din Ucraina.

Aerorozvidka R18

Octocopterul R18 fabricat în Ucraina e proiectat special pentru lansarea de bombe de mici dimensiuni. Drona nu are decât componentele esențiale, pentru a-i spori capacitatea de transport de aproximativ 5 kilograme. Chiar și trenul de aterizare a fost îndepărtat, ceea ce înseamnă că are nevoie de o platformă pentru a decola și de un „prinzător” uman pentru a ateriza.

R18 poate zbura fără lumini pe întuneric, folosind camere cu senzori termici pentru a depista trupele și vehiculele inamice. Mai multe înregistrări video făcute cu octocopterul ucrainean arată tancuri rusești distruse de grenade perforante ieftine dotate cu aripioare produse prin imprimare 3D.

Dronele cu opt elice de tipul R18 sunt mult mai fiabile decât cele cu patru elice, mai comune, pentru că dacă unul din motoare e distrus, sau se defectează, un octocopter își poate continua zborul.

Se relatează că pe liniile frontului în războiul din Ucraina acționează douăzeci de echipe care operează drone R18.

DJI Mavic series

Producătorul de drone chinez DJI proiectează drone mai mult pentru realizatorii de filme și pentru fotografi, dar ambele tabere din conflictul ucrainean folosesc drone DJI pentru operațiuni de recunoaștere, corectarea tirurilor de artilerie și pentru lansarea de grenade anti-personal de mici dimensiuni.

Ultimul model Mavic (vezi poza) este dotat cu lentile telefoto de calitate redusă, care permit supravegherea de ținte aflate dincolo de raza auditivă, și cu lentile super-angulare mai clare. Acest cuadrocopter e suficient de puternic să care și să lanseze o grenadă dotată cu fuzee de impact.

Dar aceste drone neconvenționale vin cu un risc major pentru cei care le operează în situații de conflict. DJI, producătorul lor, vinde și un sistem radar proiectat special pentru a detecta copterele DJI. Utilizatorii radarului anti-dronă Aeroscope pot determina cu exactitate locația și traiectoria de zbor a unei drone DJI și locul unde se află persoana care o pilotează, ceea ce înseamnă că artileria poate să-i localizeze rapid pe piloții dronelor, chiar dacă aceștia nu se află în câmpul vizual al atacatorului.

Bayraktar TB2

Aceste dronele turcești au fost considerate inițial foarte eficiente pentru Ucraina, după ce înregistări video au arătat drone Bayraktar distrugând echipamente militare rusești cu „micromuniții” de mărimea unor bâte de baseball în timpul primelor zile haotice ale invaziei ruse.

Un cântec despre Bayraktars a devenit popular pentru oamenii care cântă pe străzile Ucrainei, iar civilii europeni au strâns fonduri pentru a furniza mai multe astfel de drone Ucrainei.

Dar după ce invazia rusă a fost încetinită și în zonele ocupate de ruși au fost instituite mai multe straturi de apărare anti-aeriană, aceste drone zgomotoase au devenit din ce în ce mai vulnerabile, fiind ușor detectabile pe radar și ținte sigure pentru armele antiaeriene.

La începutul lui iunie, piloții ucraineni au început să spună despre dronele Bayraktar că sunt „aproape inutile”, și se relatează că la ora actuală ele sunt folosite doar pentru misiuni de recunoaștere pe distanțe lungi.

Switchblade 300

Aceste drone sinucigașe de producție americană cântăresc doar 2,5 kilograme, întregul sistem putând fi cărat într-un rucsac. Dronele Switchblades sunt lansate dintr-un tub ca de mortieră care le aruncă în aer înainte de a-și desface aripile și de a-și porni motorul cu elice.

Switchblades folosesc o transmisiune video în direct pentru a se apropia de ținte aflate la 10 kilometri distanță cu o viteză de 160 de kilometri pe oră. Ele sunt dotate cu un focos de mărimea unei grenade capabil să ucidă militari inamici și să avarieze vehicule fără blindaj.

Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #drone , #Razboi Ucraina