China ar putea produce „drone kamikaze“ pentru Rusia. Beijingul și-a prezentat și planul de pace pentru conflictul din Ucraina

Sambata, 25 Februarie 2023, ora 01:34
2412 citiri
China ar putea produce „drone kamikaze“ pentru Rusia. Beijingul și-a prezentat și planul de pace pentru conflictul din Ucraina
Drone chinezești de tip ZT-180/ FOTO: thestandard.com.hk

China ar putea să producă la scară mare de drone de atac „kamikaze“ pentru armata rusă în vederea unei posibile utilizări în Ucraina, scrie săptămânalul german Der Spiegel.

Negocieri în acest sens au început între responsabilii militari ruşi şi producătorul chinez de drone Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology, afirmă Der Spiegel, fără a cita surse.

Bingo s-ar fi declarat pregătit să producă într-o primă fază 100 de drone de tip ZT-180, să le testeze şi să le livreze până în luna aprilie Ministerului Apărării al Rusiei.

Acest model de dronă este similar cu Shahed 136 fabricat în Iran, potrivit experţilor militari consultaţi de publicaţia germană, şi poate transporta o încărcătură explozivă de 35 până la 50 kg.

Într-o a doua etapă, Bingo, controlat de armata chineză, are în vedere să transfere Rusiei componente şi know-how-ul său pentru ca producţia să poată începe la nivel local, ceea ce ar permite fabricarea a 100 de drone pe lună, mai scrie săptămânalul german.

Întrebat de Der Spiegel, Ministerul de Externe chinez nu a reacţionat în mod direct la informaţiile publicaţiei, dar a notat că „Statele Unite sunt principala sursă de armament pentru câmpul de luptă din Ucraina“.

„Însă, ei afirmă la intervale regulate că China ar putea livra arme Rusiei. Aceasta este o manevră binecunoscută“, a indicat un purtător de cuvânt al ministerului, printr-un comunicat transmis de ambasada Chinei în Germania.

SUA au acuzat în această săptămână China că are în vedere să furnizeze arme Rusiei pentru a-i sprijini ofensiva în Ucraina, ceea ce Beijingul dezminte. Joi seară, cancelarul german Olaf Scholz a chemat să nu existe „iluzii“ cu privire la China în conflictul ucrainean, subliniind că aceasta nu a criticat până acum invazia rusă.

„Planul de pace“ chinezesc

Pe de altă parte, guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului, informează AFP.

„Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil” în vederea unei „soluţii paşnice”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

„Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control”, se arată în document, potrivit Reuters.

Intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, documentul a fost publicat vineri dimineaţă pe site-ul ministerului chinez.

China încearcă de câteva săptămâni să joace rolul de mediator în conflictul ucrainean şi a promis de câteva zile că îşi va publica poziţia în vederea identificării unei soluţii politice.

În documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare.”Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare”, se arată în document.

China solicită, de asemenea, ambelor ţări să evite orice atac asupra civililor.”Părţile (implicate) în conflict trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile”.

Acest război este o problemă delicată pentru Beijing, din cauza legăturilor sale diplomatice şi economice puternice cu Moscova, consolidate de interesul comun de a contrabalansa Statele Unite.

China s-a declarat marţi „foarte îngrijorată” de conflictul care „se intensifică şi chiar scapă de sub control”. Oficial neutră, China face apel la respectarea suveranităţii statelor, inclusiv a Ucrainei, îndemnând în acelaşi timp comunitatea internaţională să ţină cont de preocupările de securitate ale Moscovei. Însă presiunea occidentală creşte asupra Beijingului, care nu a susţinut, dar nici nu a criticat niciodată în mod public ofensiva rusă, exprimându-şi în acelaşi timp în mod repetat sprijinul pentru Rusia în faţa sancţiunilor occidentale.

În ultimele zile, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Rusiei, acuzaţii negate cu fermitate de Beijing.

Miercuri, diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt şi directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al PCC, Wang Yi, s-a deplasat la Moscova, unde s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi cu preşedintele Putin. La finalul vizitei, Moscova a spus că Wang a prezentat abordarea Chinei în vederea unei „soluţii politice” pentru conflict.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că doreşte să discute cu Beijingul acest document care prezintă poziţia Chinei, apreciind drept pozitivă implicarea acestui partener apropiat al Moscovei.”Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi”, a spus Zelenski.”Faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale, acesta este un punct foarte pozitiv”, a estimat liderul ucrainean, subliniind însă că nu cunoaşte conţinutul documentului chinez şi că, prin urmare, este „prea devreme pentru a-l evalua”.

NATO și UE reacționează rezervat la propunerea chineză de încetare a focului în Ucraina

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reacționat rezervat vineri, 24 februarie, la o propunere chineză de încetare a focului în Ucraina, spunând că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator.

„China nu are prea multă credibilitate pentru că ei nu au fost în stare să condamne invazia ilegală a Ucrainei", a declarat el reporterilor la Tallinn (Estonia), adăugând că Beijingul a semnat un acord cu președintele rus Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de invazie.

La rândul ei, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a considerat că China nu a venit cu un plan de pace, ci cu niște principii.

"Trebuie să le vedem într-un anumit context și acesta este contextul pe care China și l-a asumat deja, alegând de partea cui este, prin semnarea, de exemplu, a unei prietenii nelimitate (cu Rusia) chiar înainte de invazie", a notat ea.

"Așa că ne vom uita la principii, desigur, dar o vom face în contextul în care China s-a poziționat deja de o parte", a adăugat ea.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #drone, #kamikaze, #China, #plan de pace , #China