De ce a început Rusia să returneze copii ucraineni. Semnalele de după mandatul de arestare al lui Putin

Sambata, 25 Martie 2023, ora 23:14
11681 citiri
De ce a început Rusia să returneze copii ucraineni. Semnalele de după mandatul de arestare al lui Putin
Copii ucraineni deportați în Rusia/ FOTO: Twitter

Comisarul Radei Supreme pentru drepturile copilului, Dmitro Lubineț, consideră că, după decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru Avocatul Poporului din Rusia, Maria Lvova-Belova, Moscova va începe să returneze copiii răpiți anterior din Ucraina. în mod sistematic.

„Nu pot spune public multe detalii, dar o voi spune în calitate de persoană care participă direct la asta. După emiterea mandatului de arestare, am primit semnale care ar putea indica că Federația Rusă va începe să returneze copiii ucraineni în mod sistemic. ”, a spus Lubineț, citat de zn.ua.

Lubineț a spus că în prezent Ucraina a înregistrat 16.228 de cazuri de deportare a copiilor ucraineni de către Rusia, dar anchetele sunt încă în curs.

„ De fapt, aceasta este o mică parte din numărul total de copii care au fost deportați de Federația Rusă. Pot fi sute de mii <…> Copiii noștri sunt tratați cu cruzime, sunt create tabere separate de „reeducare”, unde majoritatea copiilor sunt supuși torturii și presiunii psihologice, a spus ombudsmanul, adăugând că aceste fapte au fost înregistrate nu numai de Ucraina, ci și de o serie de organizații internaționale. Evaluăm fiecare fapt și avem exemple pozitive despre cum să ne recuperăm copiii”.

Uniunea Europeană va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință cu scopul de localiza copiii răpiți din Ucraina de Rusia și a-i aduce înapoi în țara lor, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit de la Bruxelles, relatează AFP.

"Este un memento înfiorător al celor mai întunecate vremuri din istoria noastră, deportările copiilor care au loc acolo. Este o crimă de război", a declarat oficialul german după summit-ul de la Bruxelles.

„Știm că 16.200 de copii au fost deportați, doar 300 s-au întors de atunci”, a continuat ea la o conferință de presă.

Ea a adăugat că „aceste acțiuni criminale justifică pe deplin mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională” la 17 martie împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru „deportarea ilegală a copiilor ucraineni în timpul invaziei ruse”.

„În parteneriat cu ucrainenii, prim-ministrul (polonez) Mateusz Morawiecki și cu mine am lansat o inițiativă de repatriere a acestor copii răpiți de Rusia. Pentru aceasta vom organiza o conferință (...) dorim să exercităm presiuni internaționale pentru ca toate măsurile posibile să fie luate pentru a-i găsi pe acești copii”, a spus ea la conferința de presă.

Ea nu a oferit detalii despre data sau locația acestui eveniment.

Scopul este „de a ajuta organismele ONU și organizațiile internaționale relevante să obțină informații mai cuprinzătoare” despre copiii deportați, a spus ea. „Aceasta include și copiii care au fost adoptați sau transferați în familii de plasament ruse”, a spus ea.

Intimidare, șantaj, reeducare politică

Un grup de 17 copii a revenit în Ucraina, cu ajutorul unui ONG, din ”deportarea” din Rusia sau din teritorii ucrainene ocupate, relatează AFP.

Mîroslava Harcenko, o juristă la ONG-ul Save Ukraine, care a organizat repatrierea acestor 17 copii, afirmă că autorităţile ruse au folosit ”intimidarea, manipularea şi şantajul” pentru a pune mâna pe copii.

”Ei le spun părinţilor că au la dispoziţie o oră să se gândească şi că dacă vin ucrainenii, aceştia vor aduce mercenari americani care «vă vor bate şi viola, iar asta este singura voastră şansă de a vă salva copiii»”.

ONG-ul răspunde unor cereri ale unor părinţi disperaţi, care nu au reuşit să-şi recupereze copiii din cauza refuzului administraţiei ruse.

Fără ajutorul organizaţiilor guvernamentale sau internaţionale şi în lipsa unui acord diplomatic între Kiev şi Moscova, ONG-ul este nevoit să se plieze unor proceduri administrative implementate de către ruşi în vederea fiecărei repatrieri.

Asociaţia a reuşit să organizeze, pentru prima oară, o întoarcere în grup în Ucraina.

Ea a închiriat autobuzul, a luat la bord unele mame şi a făcut un ocol lung - prin Polonia, Belarus, Rusia şi apoi Crimeea, din cauza lipsei autorizaţiei de a trece linia frontului, în sudul Ucrainei.

Mai mulţi copii, intervievaţi de AFP, declară că nu au fost supuşi unor rele tratamente, însă povestesc despre o formă de educaţie politică menită să-i convertească la discursul Kremlinului.

”Dacă nu cântai imnul naţional rus, ei te obligau să scrii note explicative. Iar de Anul Nou ne-au arătat discursul preşedintelui rus Vladimir Putin”, povesteşte Taisia Volînska, originară din Herson.

Iana Zaporojcenko, în vârstă de 11, spune că erau ”multe inspecţii” ale unor oficiali ruşi în tabără. ”Ne cereau să cântăm şi să dansăm, atunci când erau inspecţii”, declară fata.

Inesa Vertoş, în vârstă de 43 de ani, care l-a aşteptat pe fiul ei ”zi de zi”, declară că l-a regăsit ”mai serios”. ”Mă priveşte şi-mi spune «mamă, nu vreau să-ţi povestesc, nu vei mai dormi noaptea»”, spune ea.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
Rusia decide arestarea în lipsă a șefului Serviciului de Securitate din Ucraina pentru terorism. „Naziştii folosesc mijloacele cele mai inumane”
Rusia decide arestarea în lipsă a șefului Serviciului de Securitate din Ucraina pentru terorism. „Naziştii folosesc mijloacele cele mai inumane”
Un tribunal din Moscova a decis marţi, 26 martie, arestarea în lipsă a şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Maliuk, acuzat de terorism, transmite EFE. Maliuk, care este...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #CPI, #mandat arestare, #Vladimir Putin, #copii, #deportare , #Razboi Ucraina