Va lupta Coreea de Nord de partea Rusiei împotriva Ucrainei? Kim Jong-un are trupe speciale redutabile

Duminica, 14 August 2022, ora 19:56
24602 citiri
Va lupta Coreea de Nord de partea Rusiei împotriva Ucrainei? Kim Jong-un are trupe speciale redutabile
Soldați nord=coreeni/ FOTO: Captură Youtube

În etapa pozițională actuală a războiului din Ucraina părțile se pregătesc cu atenție pentru noua campanie, recurgând periodic la acțiuni tactice, încercând să se dezechilibreze reciproc.

Oficialii ruși fac înconjurul lumii, încercând să găsească rămășițele armelor sovietice (și transferându-le, de exemplu, din Siria), Ucraina continuă să acumuleze cele mai moderne echipamente de la partenerii occidentali.

La începutul lunii august, presa rusă scria despre disponibilitatea Coreei de Nord de a trimite o sută de mii de „voluntari” în Ucraina pentru a oferi sprijin Rusiei. Un „expert militar”, Igor Korotcenko, un obișnuit al emisiunilor TV rusești, a declarat acest lucru în direct, citând surse anonime. În Ucraina, această știre a fost primită cu umor, mai ales pe rețelele de socializare. „Se vor preda imediat pentru a avea suficient de mâncare”, a fost laitmotivul comentatorilor de pe Facebook. Între timp, în Asia, această știre a fost interpretată cu totul altfel, cu toată seriozitatea și chiar îngrijorarea. Apariția factorului nord-coreean promite o desfășurare extrem de periculoasă a evenimentelor, și merită să vorbim despre asta, scrie în Zerkalo Nedeli Serhii Korsunski, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Japonia.

Coreea de Nord este una dintre cele patru țări care au susținut agresiunea Federației Ruse în Adunarea Generală a ONU. De multe decenii, regimul de la Phenian este sub sancțiuni, ceea ce nu îl împiedică însă să-și dezvolte programele de rachete și programul nuclear, să testeze rachete balistice și să emită o retorică belicosă împotriva Occidentului. Numeroase încercări ale Coreei de Sud, Japoniei și Statelor Unite de a stabili relații de lucru cu Phenianul, de a discuta garanțiile de securitate în schimbul asistenței, au eșuat una după alta. Unul dintre cele mai flagrante eșecuri sunt cele trei întâlniri ale lui președintelui SUA Donald Trump cu Kim Jong-un, care s-au încheiat cu nimic.

Supraviețuirea Coreei de Nord depinde de China și Rusia. Beijingul este foarte atent să ajute Phenianul, pentru a nu cădea sub greutatea sancțiunilor și pentru a nu-l provoca pe excentricul lider Kim Jong-un la acțiuni agresive. Poziția Moscovei este diferită. Rusia se află într-o confruntare dură cu Occidentul, nu mai este impresionată de amenințarea sancțiunilor, iar nord-coreenii reprezintă o forță de muncă mare și capabilă în Orientul Îndepărtat și au capacitatea de a provoca periodic Phenianul să amenințe interesele SUA în Asia de Sud-Est.

Phenianul, un instrument valoros al geopoliticii Kremlinului

Dacă Kremlinul nu poate provoca China într-o operațiune militară împotriva Taiwanului, este mult mai ușor cu Phenianul. Nimic personal, Kim Jong-un are nevoie doar de bani.

La mijlocul lunii iulie, Coreea de Nord a recunoscut brusc „independența” autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk din estul Ucrainei (anterior doar Federația Rusă și Siria făcuseră acest lucru). Unora un astfel de pas le va părea marginal, altora doar o prostie politică. Cu toate acestea, potrivit experților din mai multe țări asiatice, o astfel de recunoaștere poate deschide o cale complet legală pentru ca Federația Rusă și Coreea de Nord să efectueze livrări sub acoperire de arme și bunuri care vor trece oficial drept „comerț” al celor două entități separatiste și nu va apărea în statisticile mondiale. Și asta ca să nu mai vorbim de contrabandă. În acest context, „100 de mii de voluntari” vor merge să lupte nu pentru Rusia împotriva Ucrainei, ci să acorde asistență „republicilor frățești din Donbas”, scrie ambasadorul Serhii Korsunski.

Trupe speciale redutabile

Potrivit unui număr de experți din țările asiatice, care cunosc bine starea de lucruri din armata nord-coreeană, unele dintre unitățile acesteia ar trebui tratate cu toată seriozitatea. Forțele speciale ale RPDC, bine antrenate și motivate, numără aproximativ 100-200 de mii de oameni care spun cî și-ar da viața pentru conducătorul iubit. În trecut, RPDC a intervenit nu numai în conflicte din Asia, consilierii săi militari au fost văzuți și în Siria, Orientul Mijlociu și țări africane. În războiul Iran-Irak, Coreea de Nord a fost cea care a furnizat Iranului artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune.

Nord-corenii au, de asemenea, sisteme de rachete MLRS KN-09 (KN-SS-9) cu o rază de acțiune de până la 200 km și artilerie serioasă, dar nu există experiență de luptă. Toate aceste echipamente sunt plasate în poziții special fortificate în munți și sunt concepute pentru a trage spre Seul, nu pentru a fi transferate în Federația Rusă. În plus, conform experților, armata nord-coreeană nu s-a pregătit niciodată să lupte în afara Peninsulei Coreene, așa că eficiența sa în estul Ucrainei va fi cel mai probabil foarte scăzută. Experții amintesc, de asemenea, că au existat deja asigurări din partea Rusiei cu privire la formarea unui contingent de 40.000 de luptători sirieni, care s-a evaporat înainte de a se aduna.

Cu toate acestea, potrivit experților, nu trebuie subestimată relația dintre Federația Rusă și Coreea de Nord în condițiile actuale. Rusia poate oferi un sprijin destul de tangibil Phenianului, de care are mare nevoie, în schimbul „voluntarilor” și armelor. Un bonus suplimentar este creșterea tensiunilor în regiune, în Coreea de Sud și Japonia, care sunt deja obligate să își revizuiască bugetele militare și conceptele de securitate din cauza presiunii tot mai mari a Chinei asupra Taiwanului. Escaladarea situației din jurul Taiwanului, cauzată de recenta vizită a lui Nancy Pelosi, este un alt factor foarte important în geopolitică care poate afecta cursul războiului din Ucraina, crede diplomatul ucrainean.

Este în interesul Chinei ca atenția SUA să se concentreze asupra Europei, asupra războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Și este în interesul Rusiei să schimbe atenția Washingtonului către Asia și Taiwan pentru a oferi Washingtonului o „întindere” de 10.000 de kilometri, subliniază ambasadorul ucrainean.

Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Coreea de Nord, #Voluntari, #Kim Jong Un, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina