Ucraina trebuie să învingă Rusia în acest an sau riscă să piardă sprijinul occidental, avertizează fostul șef al armatei britanice

Luni, 15 Mai 2023, ora 19:40
4923 citiri
Ucraina trebuie să învingă Rusia în acest an sau riscă să piardă sprijinul occidental, avertizează fostul șef al armatei britanice
Sir Richard Dannatt, fostul șef al armatei britanice/ FOTO: .thehighperformancepodcast.com

Ucraina trebuie să învingă Rusia anul acesta sau riscă să piardă sprijinul occidental, a avertizat fostul șef al armatei britanice Sir Richard Dannatt.

Vorbind luni, 15 mai, la Times Radio, fostul șef al Statului Major a spus că armata rusă „s-ar putea prăbuși” într-o anticipată contraofensivă ucraineană la sfârșitul acestui an.

„Contraofensiva majoră la care ne așteptăm cu toții și pentru care se pregătesc ucrainenii nu a început încă, dar probabil nu este atât de departe. Dacă Ucraina va reuși în obiectivul declarat de a-și elibera teritoriul de ocupația rusă, acesta este anul în care trebuie să o facă“, a spus Dannatt.

„Există pericolul ca sprijinul occidental să scadă. Există, de asemenea, pericolul ca Vladimir Putin să vadă că timpul este de partea lui, așa că este foarte important ca ucrainenii să organizeze această ofensivă în mod eficient la momentul potrivit.

„Dacă sunt lovituri decisive împotriva rușilor, există șansa ca moralul militar rus să se spargă și armata rusă să se prăbușească în felul în care am văzut în jurul Harkovului în septembrie anul trecut”, a precizat fostul șef al armatei britanice.

Comentariile lui Sir Richard vin în timp ce armata ucraineană a salutat luni progresele recente în jurul Bahmut ca fiind primul său contraatac de succes în bătălia împotriva forțelor ruse care luptă pentru controlul orașului din est.

Dar Kievul a mai spus că situația din Bahmut este dificilă și Moscova nu și-a schimbat obiectivul de a captura orașul și că trimite trupe de asalt la periferie, scrie Daily Mail.

"Înaintarea trupelor noastre de-a lungul direcției Bahmut este primul succes al acțiunilor ofensive în apărarea Bahmutului. Ultimele zile au arătat că putem avansa și distruge inamicul chiar și în astfel de condiții extrem de dificile. Luptăm cu mai puține resurse decât inamicul. În același timp, suntem capabili să-i distrugem planurile", a transmis generalul-colonel Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre, într-o declarație postată pe aplicația de mesagerie Telegram.

Primele succese la Bahmut

Se așteaptă ca Ucraina să lanseze în curând o contraofensivă majoră pentru a încerca să recucerească teritoriul ocupat de Rusia, dar oficialii ucraineni au indicat că câștigurile din jurul Bahmutului nu indică faptul că a început marea contraofensivă.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că luptele grele continuă în Bahmut și în jurul acestuia și că "totul" este dificil acolo.

"Rușii nu și-au schimbat obiectivele. Ei trimit trupe de asalt la periferia Bahmut", a scris ea pe Telegram.

Forțele ucrainene de Apărare au capturat mai mult de zece poziții rusești în nordul și sudul periferiei orașului Bahmut, a scris ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar pe Telegram. Au curățat o zonă mare a masivului forestier din districtul Ivanivske, capturând invadatorii, relatează Ukrainska Pravda.

„Continuăm să înaintăm în suburbiile de pe frontul Bahmut. Astăzi, unitățile noastre au capturat mai mult de zece poziții inamice în nordul și sudul periferiei Bahmut și au curățat o zonă mare a masivului forestier din districtul Ivanivske. Soldații inamici din diferite părți au fost capturați”.

În ciuda afirmațiilor Rusiei potrivit cărora Ucraina a făcut încercări „masive" eșuate de a străpunge apărarea în Bahmut în ultimele 24 de ore, forțele Kievului au recâștigat circa 17 km pătrați de teren în trei zile, potrivit grupului de reflecție american Institut pentru Studiul Războiul.

Șeful administrației instalate de ruși în regiunea Donețk, Denis Pușilin, a declarat luni că forțele separatiste au observat o „activare” a trupelor ucrainene de-a lungul întregii linii de contact din acest sector al frontului, relatează TASS.

„Vedem o activare pe întreaga linie de contact, însă nu este încă contraofensiva despre care se vorbește și s-a vorbit foarte mult. Vedem că inamicul încearcă să ne testeze pozițiile, încearcă să efectueze recunoașteri prin luptă pe anumite sectoare”, a declarat el într-o intervenție la postul TV Rossia-24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #sir richard dannatt , #Ucraina