Wall Street Journal: Trimisul special al Chinei a cerut încetarea focului și păstrarea noilor teritorii anexate pentru Rusia

Sambata, 27 Mai 2023, ora 15:54
3909 citiri
Wall Street Journal: Trimisul special al Chinei a cerut încetarea focului și păstrarea noilor teritorii anexate pentru Rusia
Emisarul chinez Li Hui, întâlnire cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov/ FOTO: Ria Novosti

Li Hui, trimisul chinez pentru a promova planul de pace al Beijingului pentru Ucraina a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina, iar Rusia ar trebui să își păstreze teritoriile anexate în septembrie, scrie Wall Street Journal.

Oficialii occidentali au declarat publicației că este prea devreme pentru a respinge eforturile Chinei de a rezolva conflictul pe cale pașnică. În același timp, se îndoiesc că China poate fi un „negociator cinstit” din cauza apropierii sale de Moscova. Aceștia au mai adăugat că pacea este imposibilă până când Rusia își retrage trupele din Ucraina.

„Am explicat că înghețarea conflictului nu este în interesul comunității internaționale până când Rusia își retrage trupele”, a declarat pentru WSJ un diplomat anonim care a participat la discuțiile cu Li Hui.

Potrivit acestuia, în timpul discuțiilor, trimisul chinez a fost informat că „este imposibil să separăm Europa de America” și că Europa nu va înceta să ofere asistență militară Ucrainei.

Un alt diplomat a declarat publicației că misiunea chineză ar putea „testa unitatea Occidentului și încearcă să dea dovadă de inițiativă”. Potrivit unui alt interlocutor WSJ, principalul interes al Chinei în negocieri este să convingă că Rusia nu pierde în conflictul militar cu Ucraina și nu va folosi arme nucleare.

Diplomații europeni au declarat pentru WSJ că, în timpul discuțiilor cu Li Hui, au încercat să-i transmită trei mesaje cheie: China trebuie să continue să facă presiuni asupra Rusiei să nu folosească arme nucleare; China nu ar trebui să ofere asistență militară Rusiei și ar trebui să „condamne agresiunea militară a Moscovei”. Ei au cerut, de asemenea, părții chineze să sprijine eforturile internaționale de asigurare a siguranței la CNE Zaporojie. Țările europene pe care le-a vizitat Li Hui s-au coordonat pentru a se asigura că China „a primit aceleași mesaje”, au spus aceștia.

Lavrov vede ”obstacole serioase” în căutarea unei soluţii paşnice în Ucraina

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov vede ”obstacole serioase” în căutarea unei soluţii paşnice în Ucraina, declară el vineri, la primirea la Moscova a emisarului chinez Li Hui, relatează AFP.

În cadrul unei întâlniri, ”ministrul rus al Afacerilor Externe a reafirmat angajamentul Moscovei în favoarea unei rezolvări politico-diplomatice a conflictului şi a notat obstacole serioase create de către Ucraina şi susţinătorii occidentali ai acesteia în reluarea negocierilor de pace”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

”Serghei Lavrov şi-a exprimat recunoştinţa faţă de China, pentru poziţia echilibrată faţă de criza ucraineană şi-a exprimat înalta apreciere faţă de voinţa Beijingului de a juca un rol pozitiv în rezolvarea acesteia”, potrivit ministerului.

Li Hui, un fost ambasador al Chinei în Rusia, a fost trimis de către Beijing să discute despre o rezolvare politică a conflictului din Ucraina.

El efectuează, de o săptămână, un turneu în Europa. În cursul vizitei sale la Kiev, Li Hui s-a întâlnit cu ministrul ucrainan de Externe Dmitro Kuleba.

Dmitri Kuleba a insistat atunci asupra ”respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

Li Hui, cvare a fost ambasadorul Chinei în Rusia, efectuează un turneu în Europa de o săptămână.

El a vizitat timp de două zile Kievul, timp de o zi a efectuat o vizită în Polonia, marţi a efectuat o vizită în Franţa, miercuri în Germania, iar vineri Rusia.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #China, #plan pace, #trimis special , #Razboi Ucraina