China livrează muniție și îi îmbracă pe soldații lui Putin. Cum plătește Rusia

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 05:40
6073 citiri
China livrează muniție și îi îmbracă pe soldații lui Putin. Cum plătește Rusia
Soldați ruși în Ucraina/ FOTO: emerging-europe.com

Oleksi Koval, membru al consiliului de administrație al Asociației ucrainene de studii chinezești, susține că Rusia primește din partea Chinei uniforme și muniție pentru armată, dar nu există, însă, nicio livrare în materie de arme.

China furnizează Rusiei uniforme militare și muniție pentru armată, dar nu și arme, a transmis Oleksiy Koval, membru al consiliului de administrație al Asociației ucrainene de studii chinezești, într-un interviu pentru Obozrevatel.

"Nu se poate spune că Beijingul nu ajută. Ea cumpără petrol și gaze rusești și și-a mărit achizițiile de cărbune. Pe de altă parte, chinezii continuă să furnizeze bunuri Rusiei. Recent, numărul zborurilor aviației rusești de transport către China a crescut", a declarat Oleksi Koval.

El a precizat că din China sunt aduse în Federația Rusă haine de iarnă, ceasuri, cuțite, căști, veste antiglonț și alte muniții pentru soldații ruși care luptă în Ucraina.

"Cred că, în legătură cu mobilizarea rusă și creșterea nevoilor Rusiei, ei cumpără totul în mod activ din China. Cu toate acestea, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, China nu furnizează arme Rusiei", a spus Koval.

"Nu este cazul în relațiile dintre Rusia și China", a adăugat expertul.

Oleksi Koval a mai spus într-un interviu că țara lui Xi Jinping a început deja extinderea resurselor Rusiei. Acest lucru este evidențiat de faptul că Beijingul cumpără cărbune din Rusia la un preț dublu față de cel al pieței.

Oficialii chinezi, atât la începutul războiului pe scară largă din Ucraina, cât și nouă luni mai târziu, refuză să spună lucrurilor pe nume, mai notează jurnaliștii ucraineni. Cu toate acestea, țara nu sprijină public Rusia și pledează pentru respectarea suveranității Ucrainei.

Rusia și China intensifică legăturile energetice

Preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi, respectiv, Xi Jinping au subliniat marţi intensificarea legăturilor energetice dintre cele două ţări, ceea ce a permis Moscovei să-şi crească cifra de afaceri cu 64% de la începutul anului şi volumul exporturilor cu 10%.

„Energia rămâne unul din domeniile-cheie şi cele mai dinamice ale cooperării noastre economice”, a spus Putin, într-un mesaj adresat participanţilor la cel de-al IV-lea Forum energetic ruso-chinez. Preşedintele rus a subliniat că, recent, s-a reuşit să se ajungă la un nivel foarte ridicat al relaţiilor bilaterale în sectoarele petrolului şi gazelor, cărbunelui şi energiei electrice, în timp ce sunt implementate sistematic proiecte comune de amploare la centralele nucleare din China şi în sectorul producţiei de gaz natural lichefiat. Xi a menţionat, la rândul său, că „cooperarea energetică între China şi Rusia este piatra de temelie a cooperării practice dintre cele două ţări” şi serveşte, totodată, drept „forţă eficientă pentru protejarea securităţii energetice globale”, potrivit agenţiei oficiale de presă ruse TASS.

China devine cel mai mare consumator de energie rusească, a indicat şi vicepremierul rus Aleksandr Novak. „Anul acesta, cifra de afaceri a sectorului energetic (rus) a crescut cu 64 % faţă de anul trecut, iar livrările au crescut cu aproximativ 10%”, a spus el. Conform Agerpres, oficialul rus a explicat că exporturile de gaz natural lichefiat din Rusia către China au crescut cu 32% între lunile ianuarie şi octombrie ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Directorul executiv al companiei petroliere ruse Rosneft, Igor Secin, a remarcat că, în prezent, volumul de gaz natural lichefiat exportat în China din Rusia este relativ scăzut, dar a prognozat o creştere în viitor similară cu cea a livrărilor prin conducte (cu 60 % în acest an, conform calculelor sale). China trebuie să crească continuu importurile de gaz rusesc prin ruta estică, proiect la care ambele ţări lucrează deja, a afirmat vicepreşedintele China National Petroleum Corporation (CNPC), Huang Yongzhang. Proiectul rutei din Orientul Îndepărtat se află în faza de planificare, în termeni de concepţie şi estimare a costurilor, în timp ce negocierile continuă pentru furnizarea de gaze prin conducta „Forţa siberiană-2”, care va trece prin Mongolia către China.

Capacitatea acestei a doua „Forţe siberiene” va fi de 50.000 de metri cubi pe an, a explicat vicepreşedinta Gazprom şi director general pentru exporturi, Elena Burmistrova. În ceea ce priveşte petrolul, şeful Rosneft a afirmat că, în primele 10 luni ale anului în curs, Rusia a crescut exporturile de ţiţei către China cu 9,5%, până la aproape 72 de milioane de tone faţă de aceeaşi perioadă din 2021, cifră pe care Huang a redus-o totuşi la 33 de milioane de tone, notează EFE.

Huang a indicat că cele două ţări au prelungit acordul de livrare a petrolului în vestul Chinei, ceea ce va garanta furnizarea a 100 de milioane tone de ţiţei. În sectorul energiei electrice, Rusia consideră că livrările către ţara vecină pot creşte cu 11% până la sfârşitul anului, potrivit lui Novak. Secin a declarat că Inter RAO, operatorul de exporturi şi importuri de energie electrică din Rusia, şi-a majorat livrările către China cu 33% în primele zece luni ale anului, până la aproape 4.000 de milioane de kilowaţi/oră.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #China, #munitie , #Razboi Ucraina