Ucrainenii se mobilizează pentru a rezolva problema lipsei de drone din cauza restricțiilor din China

Duminica, 22 Octombrie 2023, ora 23:37
5058 citiri
Ucrainenii se mobilizează pentru a rezolva problema lipsei de drone din cauza restricțiilor din China
Dronele folosite pe scară largă în războiul din Ucraina FOTO: FT

Dronele au avut un efect profund asupra războiului din Ucraina, folosite în cantități mari de ambele părți. Mișcarea Chinei de a impune restricții la export a condus la îngrijorarea că ar putea exista o problemă cu aprovizionarea.

Multe dintre componente sunt fabricate în China, iar noile provizii sunt vitale din cauza numărului mare de UAV-uri care sunt pierdute în lupte.

Potrivit Royal United Services Institute (Rusi), un think tank din Londra, Ucraina pierde aproximativ 10.000 de drone pe lună.

Numeroase grupuri de voluntari au jucat un rol esențial în utilizarea fondurilor donate pentru a ajuta armata ucraineană să-și refacă proviziile.

Dronele comerciale sunt folosite alături de modele militare create special, cum ar fi dronele turcești Bayraktar utilizate de Ucraina și Shahed-urile iraniene utilizate de Rusia.

Cele mai recente restricții impuse de guvernul chinez au intrat în vigoare la 1 septembrie. Acestea se aplică dronelor cu rază mai lungă de acțiune, care cântăresc mai mult de 4 kg, precum și echipamentelor legate de drone, cum ar fi unele camere și module radio.

Producătorii chinezi de astfel de echipamente sunt acum obligați să solicite licențe de export și să furnizeze certificate de utilizator final, iar guvernul de la Beijing - care nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia - spune că dronele comerciale chineze nu trebuie folosite în scopuri militare.

Voluntarii și soldații ucraineni spun că ultimele restricții chineze au avut până acum un impact minim asupra disponibilității dronelor, în special a UAV-urilor Mavics fabricate de compania chineză DJI.

Totuși, ei spun că aprovizionarea cu piese a fost afectată și, de asemenea, se tem că situația s-ar putea agrava în viitor.

„Singura schimbare deocamdată este că achiziționă mai mult orice stoc rămas în depozitele europene”, spune Liuba Șipovici, care conduce Dignitas, unul dintre cele mai mari grupuri de voluntari ucraineni care aprovizionează armata cu drone. „Dar ce vom face în viitor nu este clar”.

Este deosebit de îngrijorată de disponibilitatea unor piese, cum ar fi camerele termice.

„Deoarece zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, acest lucru are cu siguranță un impact asupra proviziilor pentru armata noastră și asupra modului în care se desfășoară războiul în general, deoarece nu avem atât de multe drone cu imagini termice. Unitățile noastre orbesc noaptea”, ea spune. „Acest lucru afectează atât dronele de pe raft cu camere de imagine termică, cât și componente.”

Disponibilitatea pieselor este deosebit de importantă pentru cei care își asamblează propriile drone sau își îmbunătățesc modelele achiziționate.

"Impactul se simte. Licențele cerute de China au limitat acum accesul Ucrainei la piesele de drone", spune un operator de drone din regimentul Kastus Kalinouski care folosește indicativul Oddr. „Dar căutăm alternative pentru a ne asigura că dronele noastre funcționează așa cum făceau înainte”.

Acesta este doar cel mai recent obstacol cu ​​care se confruntă voluntarii care achiziționează drone atât pentru armata rusă, cât și pentru cea ucraineană.

Cel mai mare producător de drone comerciale din lume, DJI, a oprit vânzările directe către ambele țări la două luni după începerea invaziei la scară largă în februarie 2022. De asemenea, a interzis distribuitorilor săi din întreaga lume să vândă produse DJI clienților din Rusia sau Ucraina.

Ucraina va stimula producția internă

Potrivit doamnei Șipovici, numărul de drone chineze puse la dispoziție distribuitorilor din Europa a scăzut brusc între august și septembrie 2022.

Pentru a minimiza impactul restricțiilor chineze, voluntarii ucraineni caută drone alternative făcute în alte țări - atât în ​​Occident, cât și în Ucraina.

Anatoli Polkovnikov, care ajută la procurarea de drone, spune că un start-up ucrainean se pregătește să lanseze producția de motoare de drone.

El spune că este optimist cu privire la viitor: "Nu cred că aceste restricții chineze vor avea vreun impact asupra situației generale. Am sentimentul că pe termen lung vor stimula producția în Ucraina".

Războiul din Ucraina este primul conflict armat în care dronele au fost folosite atât de larg și într-un număr atât de mare, iar ambele părți în conflict sunt hotărâte să-l mențină așa.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #China, #drone, #restric ii , #Razboi Ucraina