Cum poate fi dejucat șantajul nuclear al lui Putin cu centrala de la Zaporojie. Seria de greșeli pe care le-a comis Kievul

Miercuri, 10 August 2022, ora 20:02
7772 citiri
Cum poate fi dejucat șantajul nuclear al lui Putin cu centrala de la Zaporojie. Seria de greșeli pe care le-a comis Kievul
Centrala de la Zaporojie/FOTO: ukrinform.net

Rușii au transformat cea mai mare centrală nucleară din Europa – Zaporojie – într-o armă eficientă împotriva Ucrainei. Planul strategic este cât se poate de simplu - înspăimântarea adversarilor cu consecințele unui posibil dezastru nuclear. Și forțează Ucraina să negocieze pentru a opri războiul și a restabili status quo-ul.

Contând pe faptul că Ucraina va fi forțată să facă pace de Europa și Turcia, care vor avea de suferit în cazul unei „situații extraordinare”. Dacă nimeni nu s-a speriat de șantajul tăierii gazului, ar trebui să se sperie de norii de praf radioactiv după o explozie la un reactor. Rușii nu sunt îngrijorați că foarte repede acești nori vor ajunge la Rostov și Krasnodar și în Crimeea capturată.

Putin trage de timp

Strategia rușilor este clară, purtătorul de cuvânt al biroului președintelui, Mihailo Podoliak, a anunțat deja care este scopul Kremlinului: să înghețe războiul pentru o anumită perioadă de timp, necesară pentru a obține un punct de sprijin în sudul Ucrainei și pentru a găsi o soluție tehnologică împotriva loviturilor HIMARS. Este surprinzător că siguranța centralei de la Zaporojie, care este folosită pentru presiuni politice, a început abia acum să fie ridicată. Din 4 martie, centrala nucleară este controlată de armata rusă, dar procesele tehnologice sunt gestionate de specialiști ucraineni. La urma urmei, stația se află în sistemul energetic unificat nu numai al Ucrainei, ci și al Europei, deoarece Ucraina s-a separat de Rusia și Belarus.

Din punct de vedere tehnic, nu este o sarcină ușoară să comuți centrala Zaporojie la alimentarea cu energie a teritoriilor ocupate, inclusiv a regiunii Donețk, a regiunii Lugansk și a Crimeii. Acesta este un proces care presupune deconectarea sudului țării de la sistemul energetic ucrainean (conectat la Europa) și conectarea acestuia la sistemul energetic rus. Aceasta este o sarcină extrem de dificilă, a cărei implementare va întâmpina surprize și probleme. Nu numai de natură tehnică. Experții ruși în energie înțeleg acest lucru foarte bine, așa că toate declarațiile despre „comutarea” centralei nucleare sunt o cortină de fum pentru scopul real al rușilor - de a speria lumea cu o amenințare atomică.

Nimic nu s-a schimbat cu adevărat de la începutul lunii martie, cu excepția deciziei Rusiei de a provoca o escaladare într-un moment în care îi este convenabil lui Putin să facă acest lucru.

Greșelile Kievului

La fel, nu s-a făcut nimic pentru a schimba situația. În luna martie, imediat după confiscarea centralei, Ministerul Energiei al Ucrainei a început să primească propuneri de a face presiuni asupra Rusiei în legătură cu încălcarea de către aceasta a unui tratat internațional cheie privind neproliferarea armelor nucleare. Acest acord este cel care reglementează activitatea AIEA, iar semnatarii săi, inclusiv Rusia, oferă garanții de securitate. Contractul nu prevede situații ca cel de acum de la Zaporojie. Dar oferă o bază pentru stabilirea unui precedent. Mai multe soluții erau evidente: formarea unui parteneriat cu aliații care ar putea exercita presiuni asupra Rusiei în chestiuni de securitate nucleară, solicitarea eliberării centralei nucleare și revenirea treptată a acesteia la controlul deplin al Ucrainei de dragul securității întregului continent, scrie Mikola Tesla, inginer energetic cu 20 de ani de muncă în industria energetică, pentru publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.

Din luna martie, au existat multe oportunități de a lucra la un astfel de precedent, exemplul unei decizii de succes de a exporta cereale ar trebui să inspire oficialii din energie și diplomații că un astfel de format este posibil. O conversație sinceră cu aliații despre presiuni internaționale pentru eliberarea centralei ar trebui să înceapă cu două lucruri: o vizită a AIEA și revocarea licenței stației de către autoritatea de reglementare - Inspecția de Stat de Reglementare Nucleară din Ucraina. Aceste două lucruri ar trebuit să pună toată responsabilitatea în seama agresorului - Rusia și ar fi deschis calea politicienilor, diplomaților și avocaților.

Nimic din toate acestea nu s-a făcut. În aceste condiții, legal Ucraina va purta întreaga responsabilitate pentru orice fac ruși, pentru că licența pentru centrala de la Zaporojie, este încă valabilă, scrie zn.ua.

În loc să folosească la maximum pârghiile legale prevăzute în tratatul privind neproliferarea armelor nucleare și în statutul AIEA, ministrul Energiei Herman Galușcenko a început să-l critice pe șeful AIEA, Rafael Grossi.

Problema este că, în afară de declarații, nimeni nu a încercat să lucreze în domeniul juridic și diplomatic. De ce Ministerul Energiei și Energoatom din Ucraina au ales tactica struțului în această chestiune nu este clar. Există suspiciuni puternice că reprezentanții Rosatom prezenți la ZNPP ar putea studia pe deplin tehnologiile americanilor.

Pot exista două explicații pentru un astfel de comportament: rău și chiar mai rău.

Lucrul rău este că Ministerul Energiei a încercat să ascundă informații despre starea reală a lucrurilor la Zaporojie pentru a nu o scoate din bilanţul energetic. Electricitatea produsă de centrala de la Zaporojie este cu adevărat necesară în perspectiva sezonului rece, cât și pentru exportul de energie electrică anunțat de Zelenski, care ar trebui să aducă miliarde de grivne la buget, cât și pentru a atenua criza energetică din iarnă în UE și pentru a consolida relațiile bune cu Moldova, care depinde și de electricitatea ucraineană. Pentru că revocarea licenței, care este necesară pentru a rezolva problema, cu siguranță va scoate din funcțiune unitățile pentru ceva timp.

Posibile măsuri

Experții înțeleg situația: o întrerupere de curent înseamnă necesitatea pornirii generatoarelor diesel pentru a răci reactoarele. Doar rușii știu starea generatoarelor, câtă motorină a mai rămas în ele (ceea ce acum este greu de livrat prin Dnipro).

Specialistul ucrainean în energie susține că oficialii din domeniul energiei au ignorat problema timp de cinci luni, iar când aceasta a devenit mai acută, au început să facă declarații isterice. Și nu vor ajuta nici la protejarea centralei de la Zaporojie, nici a sudului Ucrainei.

Ucraina trebuie să găsească o cale de ieșire din situație pentru a nu ceda șantajului. Un început ar fi o misiune AIEA și revocarea licenței ZNPP pentru a pune responsabilitatea în seama rușilor. Apoi instituirea unui pachet de sancțiuni împotriva industriei nucleare, care este dureros pentru ruși.

Următorul pas ar trebui să fie implicarea mediatorilor neutri, cum ar fi Coreea de Sud. Această țară are o experiență considerabilă în domeniul energiei nucleare și încă mai are ocazia să discute cu rușii, susține autorul.

Toate acestea sunt dificile, dar realiste, Ucraina ar trebui măcar să încerce să demonstreze că siguranța cetățenilor întregii Europe nu este un sunet gol pentru noi. Rușii lucrează cu diplomați și experți pentru a convinge lumea că „numai Kremlinul poate proteja Europa de o catastrofă nucleară”.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #centrala de la zaporojie, #santaj, #nuclear, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina