Forţele ucrainene au bombardat oraşul Melitopol din Zaporojie. „Ocupanții sunt agitați. Așteptăm detalii de la Statul Major”

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 16:24
4682 citiri
Forţele ucrainene au bombardat oraşul Melitopol din Zaporojie. „Ocupanții sunt agitați. Așteptăm detalii de la Statul Major”
Orașul Melitopol/ FOTO: NDTV

Forţele ucrainene au bombardat oraşul Melitopol, aflat în sudul regiunii ucrainene Zaporojie şi sub controlul armatei ruse începând din martie 2022, transmite miercuri Reuters. Potrivit media ruse, din cauza luptelor alimentarea cu energie electrică a oraşului a fost întreruptă.

Potrivit primarului ales din Melitopol, Ivan Fedorov, „explozii se aud în toate zonele orașului”. „Ocupanții sunt agitați. Așteptăm detalii de la Statul Major” – a scris acesta pe Telegram. Armata ucraineană nu a furnizat informaţii cu privire la situaţia din Melitopol.

Pe de altă parte, agenţia de presă rusă TASS, care citează oficialităţi de la Moscova, a relatat că bombardamentele ucrainene au avariat sistemul de alimentare cu energie electrică al oraşului, fiind afectate şi câteva sate din apropiere.

Melitopol se află la aproximativ 120 de kilometri sud-est de centrala nucleară Zaporojie. Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, urmează să viziteze această centrală nucleară în cursul zilei de miercuri.

Trupele rusești își continuă ofensiva în regiunea Donețk și au lansat trei rachete, aproape 20 de atacuri aeriene și peste 50 de atacuri de artilerie în ultimele 24 de ore, potrivit Comandamentului general al armatei ucrainene.

Ofensiva trupelor rusești continuă în special înspre localitățile Liman, Bahmut, Avdiika și Marinka, potrivit Comandamentului militar ucrainean.

Principalele lupte se duc în zona localităților Bilohorivka, Bakhmut, Avdiivka și Marinka.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, grupul de mercenari Wagner a preluat cel mai probabil complexul industrial AZOM din nordul Bahmutului și continuă să avanseze în oraș.

Informația cu privire la preluarea obiectivului industrial a fost lansată inițial de bloggerii militari ruși, dar pare să aibă un suport real, conform imaginilor disponibile prin geo-localizare, menționează ISR.

Serhi Cerevati, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene din est, a declarat separat că situația din jurul Bahmut este, în continuare, „foarte dinamică", dar că armata rusă nu avea un avantaj strategic.

„Pot spune că inamicul are uneori unele avansuri tactice, dar toate sunt previzibile. Noi le vedem, elaborăm contramăsuri”, a declarat Cerevati care adaugă că, în cursul zilei, au avut loc 14 ciocniri în zona Bahmut, iar trupele rusești au efectuat 70 de raiduri în oraș.

Aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

Comandanții militari ucraineni au declarat că propria lor contraofensivă nu este departe, dar între timp vor să mențină controlul asupra Bahmutului. Armata ucraineană a anunțat pe 28 martie că a primit recent echipamente occidentale promise de mult timp, inclusiv tancuri germane Leopard 2.

În ultimele 24 de ore, Forțele aeriene ucrainene au lansat la rândul lor cinci atacuri asupra unor baze temporare rusești și au doborât mai multe drone lansate de inamic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #bombardamente, #melitopol, #zaporojie , #Razboi Ucraina