Ce se ascunde în spatele anunțului lui Putin că plasează arme nucleare în Belarus. Cauzele tentativei disperate de intimidare

Duminica, 26 Martie 2023, ora 15:29
4823 citiri
Ce se ascunde în spatele anunțului lui Putin că plasează arme nucleare în Belarus. Cauzele tentativei disperate de intimidare
Sistem de rachete Iskander M, capabil sa tragă cu focos nuclear/ FOTO: usip.org

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că intenționează să desfășoare arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că președintele rus a ales acest moment pentru astfel de declarații, deoarece speră să submineze moralul ucrainenilor. El speră, de asemenea, ca ajutorul occidental să scadă și odată cu acesta și eficiența așteptatei contraofensive ucrainene.

„Mulți bloggeri și oficiali ruși au avertizat că forțele ucrainene vor încerca probabil să lanseze o contraofensivă majoră în curând. Acțiunile lui Putin indică faptul că este de acord și se teme de potențialul succes al contraofensivei ucrainene”, a menționat ISW.

Analiștii ISW au remarcat că Putin și oficialii de rang înalt de la Kremlin au folosit anterior narațiuni despre creșterea pregătirii nucleare a Rusiei, precum și avertismente despre atacuri sub steag fals, declarații vagi despre evoluțiile negative pe câmpul de luptă. În același timp, ei au susținut că Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare pentru apărare în Ucraina pentru a descuraja continuarea sprijinului occidental și a ajutorului militar pentru statul ucrainean.

ISW evaluează că este puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina sau în altă parte.

Putin vrea să sperie lumea pentru a distrage atenția de la problemele sale

Când președintele rus folosește cuvântul „nuclear”, lumea îi acordă atenție și acesta pare să fie un motiv major pentru care a spus-o, potrivit CNN. Lumea ar trebui să citească printre rânduri și să verifice contextul. Armele pe care Putin plănuiește să le mute în Belarus nu sunt arme nucleare strategice, acele rachete balistice intercontinentale uriașe care, dacă ar fi trase, ar putea pune capăt vieții pe pământ.

Armele nucleare tactice sunt mai mici, dar puternice și pot fi folosite pe câmpul de luptă. Putin a amenințat în ultimul an cu posibilitatea unui război nuclear, mai ales când operațiunea sa militară din Ucraina se clătina.

Acest lucru ar putea ajuta la explicarea contextului anunțului lui Putin. Este un om cu multe probleme acum. Forțele ruse bombardează orașele ucrainene, dar la sol rușii nu fac prea multe progrese.

În afară de câteva noi acorduri comerciale cu China, Putin nu a obținut prea multe de pe urma summitului cu liderul chinez Xi Jinping. În orice caz, Rusia pare să fie acum partenerul junior al Chinei.

Apoi este Curtea Penală Internațională și mandatul de arestare pe care l-a emis pentru Putin.

Pe de altă parte, Putin aruncă vina în altă parte, spunând că a luat decizia ca răspuns la faptul că Marea Britanie va furniza Ucrainei muniție antitanc care conține uraniu sărăcit.

Aceasta, acuză Putin, este o escaladare periculoasă. Marea Britanie neagă acest lucru, explicând că muniția este folosită doar în scopuri convenționale.

Putin spune că Rusia construiește deja în Belarus o instalație de depozitare a armelor nucleare tactice care va fi gata până în iulie. Nu a dat o dată anume la care ar urma să sosească armele tactice.

În plus, notează el, Rusia are deja 10 avioane capabile să transporte arme nucleare, precum și mai multe sisteme de rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune care ar putea folosi arme nucleare.

Armele nucleare nu vor fi sub controlul lui Lukașenko

În mod semnificativ, liderul rus a spus că nu va transfera controlul asupra armelor nucleare tactice președintelui belarus Aleksandru Lukașenko, care solicită armele de mult timp.

Acest lucru li s-a părut ciudat unor foști diplomați americani, susține CNN.

Lukașenko, subliniază ei, a semnat un acord în 1994 pentru a renunța la armele nucleare strategice pe care Belarus le avea încă la sfârșitul Războiului Rece.

Un diplomat subliniază că armele ar trebui să fie întreținute de forțele ruse care vor fi staționate permanent în Belarus, semn că Lukașenko se află și mai mult sub controlul lui Putin.

Administrația Biden pare netulburată de anunțul lui Putin. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat că SUA monitorizează implicațiile declarației lui Putin, dar a adăugat: „Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție strategică nucleară și nici indicii că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară. Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO.”

Și totuși, mutarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus le apropie nu doar de Ucraina, ci și de Polonia, Lituania și Letonia, toate aliate NATO.

Asta ridică nivelul de amenințare în Europa, lucru pe care Putin a intenționat să-l facă.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Belarus, #arme nucleare, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina