Ce șanse au ucrainenii să-i învingă pe ruși doar cu o divizie de tancuri și fără aviație. ”Totul s-ar putea întâmpla foarte repede”

Duminica, 12 Februarie 2023, ora 23:30
7445 citiri
Ce șanse au ucrainenii să-i învingă pe ruși doar cu o divizie de tancuri și fără aviație. ”Totul s-ar putea întâmpla foarte repede”
Tancuri germane Leopard/ FOTO: ara.cat

În ciuda apelului președintelui ucrainean Volodimir lui Zelenski pentru avioane de luptă, tancurile vor aduce cel mai probabil victoria asupra Rusiei, scrie The Telegraph.

Este posibil să avem o viziune întunecată asupra războiului din Ucraina. Curajul și sacrificiul uimitor al ucrainenilor au oprit atacul rusesc când foarte puțini, inițial, au crezut că acest lucru se poate face. Dar acum luptele s-au stabilizat într-o baie de sânge de uzură. Putin formează o nouă armată de invazie, gata să lanseze o altă ofensivă în primăvară. Unii experți occidentali cred că succesele rusești sunt iminente.

Și totuși, războiul din Ucraina a dezvăluit și slăbiciunile Rusiei. În primul rând, a devenit clar că puterea aeriană rusă este o simplă umbră a ceea ce Occidentul credea că este. Niciuna dintre părți nu a reușit să folosească prea mult aviația în timpul luptei, ceea ce a creat un mediu de luptă unic, ciudat de demodat, pe teren – unul foarte diferit de cel văzut în conflictele recente, cum ar fi Războiul din Golf, invazia Irakului și distrugerea armatei colonelului Gaddafi în Libia.

Se credea că forțele aeriene ale Rusiei au la dispoziție unele dintre cele mai avansate avioane, arme și senzori din lume, împreună cu cunoștințele necesare pentru a le folosi în mod eficient deasupra Ucrainei.

Însă, aceste forțe au avut o contribuție redusă în afară de primele zile ale războiului. Ieșirile aeriene ocazionale ale Ucrainei peste liniile de luptă s-au dovedit atât de costisitoare încât și ele sunt rare.

Până acum s-a vorbit mult despre aprovizionarea Ucrainei cu avioane occidentale – dar doar discuții, în ciuda cererilor președintelui Zelenski pentru avioane.

Din păcate, realitatea practică este că pregătirea piloților ucraineni și a echipajului de la sol pentru a opera avioane occidentale ar dura mult timp: iar Marea Britanie, cel puțin, pur și simplu nu are avioane potrivite de trimis. Săptămâna aceasta, prim-ministrul a sugerat că „nimic nu este în afara mesei” când vine vorba de aprovizionarea forțelor aeriene ucrainene, deși, în realitate, intervalul de timp pentru pregătirea piloților să zboare și să lupte la procedurile NATO se măsoară în luni sau chiar ani.

În această situație unică, pot exista modalități pur terestre de a întrerupe impasul actual - sau cel puțin de a-i alunga pe ruși. Unii din Occident cred că rușii ar putea fi alungați nu doar din teritoriile pe care le cuceriseră în 2022, ci și din cele cucerite în 2014. Asta înseamnă eliberarea peninsulei Crimeea și a Donbasului.

O modalitate prin care Occidentul ar putea ajuta Ucraina să atingă acest scop este să furnizeze ucrainenilor arme de luptă mai puternice decât a făcut-o până acum. Printre altele, ucrainenii au cerut 300 de tancuri de luptă principale (MBT) moderne, construite în vest. Până în prezent, Occidentul s-a angajat să predea armatei ucrainene aproximativ 130 de astfel de vehicule.

Acțiune șoc: viteză și putere

Colonelul Hamish de Bretton-Gordon, fost ofițer de tancuri britanic, consideră că o forță blindată de dimensiunea unei divizii, echipată cu tancuri occidentale, ar putea însemna o victorie rapidă a Ucrainei.

„Dacă există 130 de tancuri occidentale, o brigadă, cred că ucrainenii se pot apăra cu succes împotriva oricărei ofensive de primăvară pe care ar putea-o organiza rușii”, spune el.

„Când vine vorba de înfrângerea rușilor, cred că acolo ai nevoie de o divizie de tancuri, adică 300 de tancuri. O divizie se poate deplasa foarte rapid prin liniile rusești statice pentru a ajunge în spatele lor în Crimeea și Donbas și le poate întrerupe liniile de comunicație: atacându-i efectiv din spate, unde sunt cei mai slabi.

„Totul s-ar putea întâmpla foarte repede. Totul ține de acțiunea de șoc: viteză și putere. Dar este esențial ca tancurile să fie sprijinite de infanterie și artilerie.

„De aceea sunt destul de optimist și spun, da, o divizie de tancuri blindate ar putea învinge rușii. O brigadă de tancuri ar împiedica cel puțin rușii să ajungă mai departe. Cred că există o șansă.”

Colonelul de Bretton-Gordon nu este singurul care gândește așa. General locotenent Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, crede, de asemenea, că o forță blindată ucraineană de dimensiunea unei divizii i-ar putea alunga pe ruși din Crimeea, mai ales dacă ar avea la dispoziție rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune. Generalul Hodges spune că nu este nevoie ca toate cele 300 de tancuri să fie de producție occidentală: el consideră că multe ar putea fi tancuri ucrainene sau cele rusești capturate.

Decizia Marii Britanii de a trimite un număr limitat de tancuri MBT Challenger 2 trebuie să fie susținută, chiar și de cei care se îndoiesc că MBT-urile în general și Challenger-urile în special reprezintă o modalitate rațională pentru Occident de a-și cheltui banii.

Eliberați Leoparzii

Decizia poate fi doar un gest – iar în acest moment Marea Britanie s-a angajat să trimită doar 14 Challenger – dar este gestul potrivit de făcut. Arată că suntem alături de ucraineni: că nu suntem speriați de Putin.

Angajamentul lui Rishi Sunak de a trimite tancuri Challenger i-a ajutat și pe politicienii germani timizi să ia deciziile corecte cu privire la Leopard II MBT, mult mai important, fabricat în Germania. Multe națiuni, în afară de Germania, au Leopard, dar sunt obligate prin acordurile lor de cumpărare să nu predea tancurile lor nimănui altcuiva fără permisiunea germană.

Presiunea internațională l-a ajutat pe cancelarul german Olaf Scholz să facă ceea ce trebuie, susține William Alberque, director de strategie și control al armelor la Institutul Internațional de Studii Strategice. Pot exista și factori politici interni în joc.

„Scholz încearcă să se poziționeze împotriva unui ministru de externe incredibil de popular”, spune Alberque.

Acum că germanii au fost în sfârșit de acord, sute de tancuri Leopard pot ajunge la armata ucraineană.

De asemenea, este important să subliniem că MBT-urile și diferitele lor arme și sisteme de sprijin sunt lucruri pe care ucrainenii le pot opera în mod credibil și o vor face în curând. Forța blindată la sol este poate cea mai puternică tehnologie pe care puterile NATO o pot oferi rapid Ucrainei.

Cu toate acestea, disponibilitatea pieselor de schimb este un factor absolut crucial în războiul blindat. Munițiile sunt, de asemenea, vitale, adaugă generalul Sir Richard Shirreff, fost ofițer de tanc britanic și fost comandant adjunct al NATO.

„Amintiți-vă că ceea ce vedem aici este o bătălie de nivelul celui de-al Doilea Război Mondial, dacă nu chiar mai mare”, spune generalul.

„În special artileria; utilizarea masivă a artileriei. Și provocarea aici este că armatele occidentale de după Războiul Rece și-au revizuit efectiv stocurile de război, cerințele anticipate și estimările zilnice ale cheltuielilor cu muniția. Companiile de apărare au redus producția. Și va fi un mare decalaj.”

Generalul Shirreff este totuși optimist cu privire la perspectivele unei forțe blindate substanțiale în mâinile ucrainene, spunând că MBT-urile occidentale vor „șterge podeaua” cu rușii.

„Cred că ucrainenii urmăresc câteva atacuri direcționate pentru a sparge liniile rusești în zonele în care sunt cele mai slabe și trece în zonele din spate pentru a-i împinge până la granița cu Rusia în Regiunea Donbas”, spune el.

Totuși, diverse oferte de tancuri occidentale aduc propriile provocări, așa cum au avertizat generalul Shirreff și alții. Nimeni nu vrea cu adevărat să opereze o divizie blindată cu multe tipuri de MBT în ea. Scopul promisiunilor Marii Britanii și Americii cu privire la Challenger și Abrams a fost de a-i determina pe germani să „dezlănțuie Leoparzii”, așa cum spuneau ucrainenii.

Dacă ucrainenii primesc destule tancuri Leopard, s-ar putea să nu fie nevoie să folosească Challenger-uri britanice: nici americanul Abrams, care este foarte puternic, dar întreținerea la fel de costisitoare ca la Challenger și extrem de mare consumator de combustibil datorită motorului său cu turbină cu gaz.

Războiul din Ucraina seamănă puțin cu un conflict convențional dintre NATO și Rusia. Tancurile furnizate Ucrainei au fost în mare măsură concepute pentru a lupta cu tancurile sovietice-ruse.

În timpul luptelor din Libia din 2011 și a invaziei Irakului din 2003 și în timpul primului război din Golf din 1991, țările occidentale, inclusiv SUA, Marea Britanie și diferite alte națiuni au intrat în război împotriva lui Saddam Hussein și Muammar Gaddafi. Armatele dictatorilor erau echipate cu blindate sovietice, ca ale ucrainenilor și rușilor de astăzi – deși acum rușii au modele ceva mai actualizate.

În toate cele trei războaie, puterea aeriană occidentală a spulberat rapid apărarea antiaeriană a inamicului și a preluat controlul aerian deasupra câmpului de luptă. Acest lucru a fost realizat din ce în ce mai mult cu arme avansate, cum ar fi racheta de croazieră Tomahawk. Apărarea antiaeriană a Libiei a fost neutralizată aproape în întregime de Tomahawk.

Controlul aerian a contat pe măsură ce era armelor inteligente a apărut în 1991. La acea vreme, forțele occidentale au putut să lovească direct o țintă (cum ar fi un tanc) de la mare altitudine. În ultimele câteva decenii, avioanele cu pilot au devenit în mare parte inutile pentru acest tip de misiune: dronele precum Reaper fac în prezent o mare parte din treaba de distrugere a tancurilor.

Blindatele inamicului în toate cele trei războaie de după 1991 au fost distruse în masă din aer. Armele inteligente nu deveniseră încă omniprezente în acel moment și puține lupte tanc contra tanc au avut loc atunci, dar chiar și în 1991 blindatele inamice au fost învinse mai ales de sus.

Este rezonabil să sugerăm că în Marea Britanie ar trebui să cumpărăm rachete Tomahawk și drone Reaper, nu Challenger 3: nici avioanele planificate Tempest „cu echipaj opțional”. Și poate că armata britanică ar trebui să folosească mai puțin tancurile, scrie The Telegraph.

Situația este însă diferită pentru ucraineni. Inițial, cei mai mulți experți se așteptau ca Rusia să domine spațiul aerian ucrainean, așa cum a făcut Occidentul deasupra Irakului și Libiei, ceea ce ducea la o înfrângere la fel de inevitabilă pentru forțele terestre ucrainene. Rusia avea și are încă sute de avioane de luptă aparent puternice staționate în regiune. Forțele antiaeriene ucrainene au fost și sunt încă mici și învechite.

Dar s-a dovedit că puterea aeriană a Rusiei este în mare parte mitică. În loc ca puternicele forțe rusești de dominație aeriană să vâneze și să distrugă în mod sistematic apărările antiaeriene ucrainene, permițând astfel aeronavelor lor de atac să opereze liber deasupra câmpului de luptă, avioanele rusești trec până în prezent peste teritoriul deținut de Ucrainei doar în câteva misiuni.

Ca urmare, piloții ruși de atac la sol zboară foarte jos, deoarece se tem că vor fi doborâți de rachetele sol-aer ucrainene furnizate de Occident. Piloții ucraineni și operatorii de drone, surprinzător de activi, trebuie, de asemenea, să zboare jos, întrucât spațiul aerian al Ucrainei la niveluri înalte este amenințat de rachetele antiaeriene rusești grele și cu rază lungă de acțiune, S-300 și S-400, în principal aflate peste graniță, în Rusia și Belarus.

Niciuna dintre părți nu poate folosi eficient forțele aeriene. Acesta este motivul pentru care oficialii ucraineni au spus că forțele aeriene ucrainene vor avioane moderne occidentale.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus clar săptămâna aceasta că dorește ca avioanele occidentale să rupă actualul impas. Dar trimiterea de avioane și antrenarea piloților nu îi va face pe ucraineni să lupte ca Occidentul condus de SUA, pur și simplu.

„Când NATO desfășoară operațiuni aeriene, are un Centru de operațiuni aeriene combinate, care gestionează informațiile aeriene, avioanele de supraveghere și recunoaștere, realimentarea în aer și aeronavele de penetrare”, spune Jack Watling de la Royal United Services Institute.

„Ai avioanele tale de luptă, cu toată gama de muniții, și toate acestea funcționează colectiv. Nu există nicio viabilitate pentru a determina Forțele Aeriene Ucrainene să opereze toate aceste componente. Deci nu au și instrumentele necesare pentru a conduce operațiuni aeriene asemănătoare NATO”, spune Jack Watling de la Royal United Services Institute.

„Ultima bătălie decisivă cu tancuri a fost în 1973”

Este destul de clar, așadar, că, chiar dacă Occidentul decide în mod colectiv să furnizeze Ucrainei putere aeriană capabilă să respingă Rusia, acest lucru ar dura mult timp. Poate că situația actuală în care niciuna dintre părți nu poate folosi puterea aeriană la scară ar putea restabili tancurile și blindatele (MBT) la poziția sa dominantă din anii 1980 pe câmpul de luptă.

Dominanța MBT este cu siguranță discutabilă în orice altă situație. Generalul Rupert Smith, ultimul om care a comandat forțele blindate britanice în luptă la puterea diviziei, a scris după Războiul din Golf din 1991: „Ultima bătălie cu tancuri adevărată cunoscută de lume, una în care formațiunile blindate a două armate au manevrat una împotriva celeilalte susținută de artilerie și forțe aeriene, una în care tancurile în formație erau forța decisivă, a avut loc în războiul arabo-israelian din 1973.

„Folosirea tancului ca mașină de război organizată în formație, pentru a lupta și a obține un rezultat definitiv nu a avut loc timp de trei decenii [acum cinci decenii]. De altfel, nu este posibil să se mai repete vreodată.”

Pasionații de tancuri ar sugera, fără îndoială, că Ucraina tinde să demonstreze că generalul Smith se înșeală.

Cu siguranță, Rusia a trimis o mulțime de tancuri - atât de multe, pentru început, încât le-au depășit cu mult pe cele ucrainene care li se opuneau. Rușii aveau în mare parte T-72 sau modele ulterioare, considerabil mai avansate decât principalul tanc ucrainean, T-64.

Mult modernizat T-72B3, principalul tanc rusesc din teatrul de luptă, are multe dintre caracteristicile care sunt prezentate ca avantaje pentru tancurile occidentale precum Challenger și Leopard, cum ar fi ochiurile termice care îi permit să lupte eficient noaptea. Tipurile rusești ulterioare care se găsesc și în prima linie, cum ar fi T-90, se presupune că sunt încă mai bune.

Gândirea convențională a războiului blindat, de genul care îi determină acum pe foștii soldați de blindate occidentali să spună că 300 de MBT-uri occidentale ar putea învinge rușii printr-o acțiune șoc de viteză și putere, ar fi prezis o victorie imediată a Rusiei pe câmpul de luptă de îndată ce invazia a avut loc, în februarie anul trecut.

Este destul de clar că a avea un număr mare de tancuri – chiar și unele semnificativ mai avansate decât ale inamicului – nu a fost un factor decisiv în război până acum, așa cum demonstrează câmpul de luptă al Rusiei. Și acest lucru nu a fost posibil din cauza puterii aeriene, care a fost în mare parte absentă.

Cu alte cuvinte, generalul Smith are însă dreptate: tancul încă nu a dat un rezultat definitiv în luptă din 1973.

Cu toate acestea, Watling crede că succesul sau eșecul pe câmpul de luptă din acest an va depinde de capacitatea ucrainenilor de a construi o forță de lovitură blindată fără ca aceasta să fie absorbită de operațiuni defensive.

„Dacă rușii reușesc să-i facă pe ucraineni să-și angajeze rezervele, atunci ofensiva ucrainenilor va fi anticipată”, spune el.

„Leopard poate supraviețui mai mult decât un T-64. Dar nu este invulnerabil. Cifrele contează cu adevărat. Nu garantează victoria, mai ales dacă nu investești în muniție piese de schimb și mentenanță pentru a le menține în funcțiune.”

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #batalie, #tancuri, #infrangere, #armata, #rusa , #Razboi Ucraina