Cea mai sângeroasă bătălie din Ucraina: soldații au o speranță de viață de 4 ore. Cum arată iadul pe pământ

Marti, 07 Februarie 2023, ora 03:43
19755 citiri
Cea mai sângeroasă bătălie din Ucraina: soldații au o speranță de viață de 4 ore. Cum arată iadul pe pământ
Lupte aprige pentru controlul orașului Bahmut

Soldații care luptă în cea mai sângeroasă bătălie a Ucrainei au o speranță de viață de doar patru ore, în timp ce se luptă cu rușii „drogați”.

Trupele ucrainene în bătălia pentru Bahmut luptă împotriva a ceea ce au pretins că este o armată asemănătoare zombi, care adesea le depășește numeric cu zece la unu, potrivit The Sun.

Timp de mai multe săptămâni, soldații ucraineni s-au confruntat cu sute de luptători ai companiei militare private Wagner care se năpustesc asupra pozițiilor lor de apărare, relatează CNN. Deghizat cu o cagulă, Andrei își amintește de una dintre luptele din estul Ucrainei care părea că nu se va mai încheia niciodată, atunci când au fost „inundați” de valurile interminabile de soldați Wagner.

„Luptam în jur de 10 ore la rând. Și nu era doar în valuri, era fără întrerupere. Deci, era ca și când nu se mai opreau”, a povestit Andrei. Puștile AK-47 ale ucrainenilor erau așa de fierbinți de la cât de mult trăgeau cu ele încât erau nevoiți să le schimbe cu altele ca să nu se supraîncălzească. „Erau cam 20 de soldați de partea noastră. Și, să zicem, vreo 200 de partea lor”, și-a amintit Andrei.

Strategia Grupului Wagner este să trimită un prim val de atacatori compus în mare parte din recruți fără experiență militară ridicați direct din închisorile rusești. Deținuții nu cunosc tactici de luptă și sunt foarte prost echipați. Cei mai mulți speră că dacă supraviețuiesc șase luni, atât cât ține contractul lor, pot să se întoarcă acasă și să scape de anii grei de închisoare pe care i-ar avea de ispășit.

Andrei a povestit că cei de la Wagner îi organizează pe deținuți în grupuri de câte 10 și îi pun să înainteze 30 de metri, acolo unde își consolidează poziția. Un alt grup similar îi urmează primului care înaintează încă 30 de metri.

„În acest fel, pas cu pas, Wagner încearcă să înainteze în timp ce pierd o grămadă de oameni.”

Doar atunci când primul val este extenuat sau nimicit, Wagner trimite luptătorii cu mai multă experiență, deseori pe flancuri, în încercarea de a-și copleși inamicul. Andrei a spus că experiența înfruntării asaltului luptătorilor Wagner a fost una înspăimântătoare și aproape ireală. „Știu că l-am împușcat, dar tot nu cade” „Mitraliorul nostru aproape că o lua razna pentru că trăgea în ei. Și spunea, „știu că l-am împușcat, dar tot nu cade“. Abia după ceva timp, când poate pierdea prea mult sânge, cădea pur și simplu la pământ”, a povestit Andrei. Pentru soldatul ucrainean, bătălia cu Wagner a fost ca o scenă dintr-un film cu zombie. „Se urcă pe cadavrele prietenilor lor, călcându-i în picioare. Pare foarte, foarte probabil că iau niște droguri înainte de atac”, a susținut Andrei.

Chiar și după ce primul val a fost eliminat, atacul a continuat pe măsură ce apărătorii ucraineni au rămas fără gloanțe și s-au trezit înconjurați. „Problema era că ne-au ocolit. Și așa ne-au înconjurat. Au venit din partea opusă. Nu ne așteptam ca ei să vină de acolo”, a povestit Andrei. „Am tras până la ultimul cartuș, așa că ne-am aruncat toate grenadele pe care le aveam și am rămas doar eu și câțiva băieți. Eram neajutorați în acea situație.” Soldații ucraineni au fost norocoși. Au rezistat până în ultimul moment, iar Wagner s-a retras la finalul zilei.

Mercenarii Wagner atacă în valuri Bahmut

Șeful grupului de mercenari Wagner Evgheni Prigojin a declarat duminică că lupte acerbe sunt în curs de desfășurare în nordul orașului ucrainean Bahmut, transmite Reuters.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, a declarat că soldații săi „luptă pentru fiecare stradă, fiecare casă, fiecare scară de bloc" împotriva forțelor ucrainene care nu se retrag.

Forțele rusești încearcă de săptămâni întregi să încercuiască și să captureze Bahmut, un oraș din estul regiunii Donbas, și par să facă progrese lente, anevoioase și costisitoare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mod repetat în ultimele zile că situația din jurul orașului este dificilă.

„Nimeni nu va renunța la Bahmut. Vom lupta cât de mult timp vom putea. Noi considerăm Bahmut fortăreața noastră", a declarat el vineri.

Ministerul britanic al Apărării a declarat duminică că Rusia a făcut „mici progrese" în încercarea sa de a încercui Bahmut.

Ucrainenii „luptă până la ultimul”

Dacă forțele rusești reușesc să cucerească orașul, care a fost decimat de luni de bombardamente de artilerie, ar fi cel mai important avans strategic al lor din vara anului trecut, când o ofensivă inițială prin estul Ucrainei s-a oprit și a fost în cele din urmă inversată într-o serie de contraofensive ucrainene uimitoare în a doua jumătate a anului 2022.

Prigojin a negat relatările din mass-media ruse potrivit cărora trupele ucrainene ar fi abandonat Bahmut.

„Forțele ucrainene nu se retrag nicăieri. Luptă până la ultimul", a spus el pe canalul său de Telegram.

„În cartierele din nord se duc lupte acerbe pentru fiecare stradă, fiecare casă, fiecare scară de bloc", a adăugat el.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #batalie, #bahmut , #Razboi Ucraina