Occidentul discută dacă să trimită avioane de luptă în Ucraina. Aeronavele MiG și Suhoi nu pot doborî eficient rachetele rusești

Vineri, 17 Martie 2023, ora 23:33
16983 citiri
Occidentul discută dacă să trimită avioane de luptă în Ucraina. Aeronavele MiG și Suhoi nu pot doborî eficient rachetele rusești
Avion de lupta american F 16/ FOTO: lockheedmartin.com

Țările occidentale dezbat dacă să trimită avioane de luptă în Ucraina, a declarat joi premierul danez, Mette Frederiksen, la postul danez de televiziune TV2. „Este un lucru pe care îl discutăm în cadrul grupului de țări aliate. Este o mare dorință din partea Ucrainei”, a spus Mette Frederiksen.

Polonia îi va dona patru avioane de vânătoare Ucrainei zilele acestea, dar „e vorba totuşi de avioane de concepţie sovietică” Mig-29. Vor urma însă și altele, aflate acum în revizie. Mai rezervată, Franța deocamdată „nu exclude nici o opțiune” în privința trimiterii de avioane Mirage.

Ucraina a propus NATO crearea unei „coaliții a avioanelor”, similară coaliţiei tancurilor destinate armatei Kievului, semnalează agenția ucraineană RBC. Kievul subliniază că ar avea nevoie mai ales de avioane F-16 și explică și de ce: „în primul rând pentru a ne proteja împotriva atacurilor teroriste rusești cu rachete asupra orașelor și a infrastructurii critice. Acestea vor deveni o componentă importantă a apărării aeriene generale.

Aeronavele MiG și Suhoi nu pot doborî eficient rachete de croazieră și drone. F-16 are un radar puternic, iar rachetele moderne pot doborî ținte în mod eficient”.

Casa Albă transmite joi că decizia Poloniei de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16, relatează The Guardian. „Nu ne schimbă calculul cu privire la F-16. Acestea sunt decizii suverane pe care trebuie să le ia orice țară și respectăm acele decizii suverane”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. El a refuzat să aprobe decizia, spunând că nu crede că este locul SUA „să caracterizeze decizia Poloniei într-un fel sau altul”. Biden a declarat anterior că SUA nu vor furniza avioanele de luptă F-16 Ucrainei. În schimb, președintele american a spus că va rămâne în discuții cu Ucraina cu privire la cererile sale de arme.

Nouă țări s-au angajat deja să trimită aproximativ 150 de tancuri Leopard la a zecea reuniune a grupului de lucru privind ajutorul militar pentru Ucraina, care e alcătuit din 54 de țări: cei 30 de membri NATO și alte 24.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #avioane de lupta f 16m mirage, #rachete , #Razboi Ucraina