O nouă atrocitate a rușilor? Au apărut imagini care par să arate capul unui prizonier de război înfipt pe un stâlp în fața unei case din orașul Popasna

Duminica, 07 August 2022, ora 11:47
11372 citiri
O nouă atrocitate a rușilor? Au apărut imagini care par să arate capul unui prizonier de război înfipt pe un stâlp în fața unei case din orașul Popasna
Soldați ruși în Popasna/ FOTO: Captură Youtube BBC

Imagini îngrozitoare care par să arate capul unui prizonier de război ucrainean înfipt într-un par în fața unei case din orașul Popasna, din estul Ucrainei, capturat de forțele ruse în mai și se află aproape de linia frontului actual din Donbas, au apărut pe rețelele sociale, scrie The Guardian.

Guvernatorul ucrainean al provinciei Lugansk, Serhi Gaidai, a postat fotografia înfiorătoare pe canalul său de Telegram. De atunci, a fost distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare. Ucrainenii au acuzat trupele ruse de comportament medieval barbar și au comparat imaginea cu cea din Stăpânul Inelelor.

„Sunt cu adevărat orci. Secolul XXI, Popasna ocupată, craniu uman pe gard”, a scris Haidai. „Nu este nimic uman la ruși. Suntem în război cu non-oamenii”.

The Guardian nu putut confirma autenticitatea fotografiei. Instrumentele de geolocalizare sugerează că este autentică și a fost luată la sfârșitul lunii iulie, nu departe de centrul orașului Popasna.

Videoclipul şocant arată corpul fără cap și fără mâini al unui bărbat îmbrăcat în uniformă militară. Un cap este înfipt într-un par de lemn. Două mâini sunt așezate pe țepuşe de metal de pe un gard de fiecare parte a capului, iar totul se petrece în ceea ce arată ca o curte.

Imaginea a provocat repulsie pe scară largă. Scriind pe Twitter, fostul ambasador al Ucrainei în Austria, Oleksander Scerba, a descris-o drept o crimă de război rusă, adăugând: „#Popasna ocupată în Donbas. Un cap de prizonier ucrainean pe un băț.”

Mihail Hodorkovski, un fost oligarh închis de Putin, care se află acum în exil la Londra, a spus că imaginea este un exemplu a „Russky Mir“ sau „lumea rusă”. Fraza descrie eforturile Kremlinului de a reuni vorbitorii de rusă în domeniul cultural și politic.

El a scris pe Twitter: „Va putea Rusia să-și revină din asta și să se întoarcă în comunitatea națiunilor civilizate? Deocamdată, aduce întunericul evului mediu vecinilor și popoarelor de pe tot globul #russianworld sosit în Popasna ocupată în Donbas.

Armata ucraineană s-a retras de la Popasna la începutul lunii mai. Președintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a susținut că trupele sale au preluat controlul orașului. În iulie, forțele ruse au capturat întreaga provincie Lugansk.

Sâmbătă, rușii încercau să ia cu asalt orașul Bakhmut, la 30 de km vest de Popasna, în regiunea vecină Donețk. Luptele aprige continuă, au confirmat oficialii ucraineni, rușii îndreptându-se spre periferia de vest a orașului.

Fotografia este cea mai recentă atrocitate aparentă comisă de soldații Moscovei de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie. Săptămâna trecută au apărut imagini cu un luptător cecen care se presupune că ar castra un prizonier ucrainean legat, care apoi a fost împușcat.

Imaginile au fost postate inițial pe canale pro-ruse Telegram. Sâmbătă, site-ul web Bellingcat a publicat o anchetă asupra incidentului. Citând indicii vizuale și dovezi open source, site-ul web a spus că o formațiune paramilitară cecenă a fost prezentă la fața locului.

Acesta a identificat un soldat rus care purta o pălărie neagră cu boruri largi, vizibilă în filmare. Soldatul a negat că a participat la mutilare și execuție, dar a confirmat că serviciile de securitate din Rusia l-au chestionat despre asta, a raportat Bellingcat.

Presupusa locație era un sanatoriu abandonat din Privillia, lângă orașul Lisichansk.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #atrocitati, #popasna, #cap de prizonier, #par , #Razboi Ucraina