ISW: Rusia pare să creeze condițiile pentru operațiuni sub steag fals în Republica Moldova

Vineri, 24 Februarie 2023, ora 21:45
5529 citiri
ISW: Rusia pare să creeze condițiile pentru operațiuni sub steag fals în Republica Moldova
Transnistria

Kremlinul pare să creeze condițiile pentru operațiuni sub steaguri false la granița internațională din regiunea Cernihiv și în Moldova, se arată în ultimul raport al Institutului pentru Studiul Războiului din Washington.

Comandamentul Operațional de Nord al Ucrainei a declarat că serviciile secrete ucrainene au observat deja convoaiele rusești cu echipament militar nemarcat și personal îmbrăcat în uniforme asemănătoare cu cele purtate de armata ucraineană care se deplasează în zonele din apropierea frontierei Regiunii Cernihiv. Comandamentul Operațional Nord al Ucrainei a declarat că scopul acestor operațiuni sub steag fals ar fi să acuze forțele ucrainene de încălcarea integrității teritoriale a unei țări nespecificate, foarte probabil referindu-se la Belarus. Kremlinul ar putea pregăti atacuri false pentru a constrânge Belarusul să intre în război după ce președintele belarus Aleksander Lukașenko a declarat la 16 februarie că țara sa va intra în război doar dacă va fi atacată de Ucraina.

Ministerul Apărării din Belarus a susținut, de asemenea, pe 21 februarie, că forțele din Belarus au observat o acumulare de forțe ucrainene la granițele sale. ISW continuă să evalueze că un atac bielorus sau rusesc asupra regiunilor din nordul Ucrainei este foarte puțin probabil, dar Rusia încearcă să forțeze mâna lui Lukașenko sau să dea vina pe Ucraina pentru extinderea războiului pentru a submina sprijinul pentru Kiev. O astfel de operațiune sub steag fals ar putea avea ca scop fixarea forțelor ucrainene la granița de nord, într-un efort de a slăbi apărarea ucraineană în estul Ucrainei și pregătirile pentru operațiuni de contraofensivă.

Ministerul rus al Apărării a afirmat la 23 februarie că forțele ucrainene plănuiesc să desfășoare o provocare armată împotriva Transnistriei în viitorul apropiat. Ministerul Apărării din Rusia a afirmat că forțele ucrainene se vor îmbrăca ca militari ruși și vor organiza o presupusă ofensivă rusă de pe poziții din Transnistria.

Guvernul moldovean a negat acuzațiile oficialilor ruși. Probabil că Ministerul Apărării a căutat să promoveze această narațiune falsă pentru a denatura avertismentul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresat președintelui moldovean Maia Sandu, potrivit căruia Kremlinul pregătește provocări în Moldova, dar și oferta lui Zelenski de a ajuta Moldova dacă forțele ruse din Transnistria amenință integritatea teritorială a Ucrainei.

Difuzarea de către Ministerul Apărării a acestei narațiuni false nu indică faptul că Putin intenționează să atace Republica Moldova – o întreprindere pentru care nu are capacitatea militară – deși indică o escaladare a eforturilor sale continue de subminare a statului moldovean.

Anunțul Rusiei precum că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană face parte din războiul informațional

Ministerul Apărării de la Chișinău a venit cu o reacție la informațiile lansate de Rusia, precum că Ucraina și-ar fi intensificat pregătirile pentru invadarea regiunii transnistrene. Într-un comunicat, instituția informează că monitorizează toate evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol și că, în prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului.

”Ministerul conlucrează cu toate celelalte autorități de securitate ale statului ca, împreună, să prevenim orice tentativă de destabilizare, să menținem pacea și stabilitatea în țară, astfel încât cetățenii noștri să fie în siguranță. Efectivul Armatei Naționale din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii din Zona de Securitate activează în regim normal. În cazul în care vor fi identificate eventuale pericole pentru securitatea țării, Ministerul Apărării va informa imediat opinia publică” este scris în comunicat.

Potrivit Ministerului Apărării, informațiile false distribuite au scopul să creeze panică și confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Autoritățile îndeamnă cetățenii la calm și să se informeze doar din surse oficiale.

Anunțul Rusiei precum că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană face parte din războiul informațional, care presupune multă dezinformare și trebuie tratate ca atare, afirmă șeful delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Alexandru Flenchea, citat de Radio Chișinău.

Fostul ofițer SIS, Eduard Bumbac, susține că Moscova încearcă să dezinformeze pentru a pretinde la operațiuni sub steag fals în regiunea transnistreană. O asemenea acțiune, despre care avertizează Kremlinul, nu ar putea fi posibilă și nu este în interesul Ucrainei, mai precizează expertul. La rândul său, premierul Dorin Recean, a declarat astăzi că îngrijorările de securitate sunt în atenția instituțiilor, situația fiind una stabilă.

În timp ce Federația Rusă anunță că Ucraina ar avea planuri să invadeze regiunea transnistreană, Chișinăul neagă aceste informații și cheamă cetățenii la calm. Șeful delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Alexandru Flenchea este de părere că asemenea afirmații venite de la Moscova, și nu doar, sunt falsuri.

„Statul vecin este în plin război, iar noi suntem în imediata vecinătate a acestui război. Parte a războiului convențional este și războiul informațional. Tocmai din acest motiv, asemenea declarații venite de la Moscova, și nu doar, să fie interpretate ca și parte a războiului informațional, care presupune multă dezinformare”.

La rândul său, consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoliak, a declarat în cadrul unei emisiuni de la post TV de la Chișinău că Ucraina nu și-ar permite niciodată astfel de acțiuni fără consultări directe cu Rep. Moldova și țările Uniunii Europene.

Fostul ofițer al SIS, Eduard Bumbac, ex-membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului susține că Moscova încearcă să dezinformeze pentru a pretinde la operațiuni sub steag fals în regiunea transnistreană. O asemenea acțiune, despre care avertizează Kremlinul, nu ar putea fi posibilă și nu este în interesul Ucrainei, mai precizează Eduard Bumbac.

„Dar, totodată, sunt convins că autoritățile ucrainene monitorizează destul de prompt acele evenimente care ar putea fi sau sunt efectuate de acele pretinse trupe paramilitare transnistrene neconstituționale, cât și de efectivul grupului operativ al trupelor ruse dislocat nelegitim în regiune transnistreană a Republicii Moldova”.

Putin pare mai preocupat să îi câștige de partea sa pe ideologii ultranaționaliști pro-război

Putin pare mai preocupat să îi câștige de partea sa pe ideologii ultranaționaliști pro-război decât să prezinte o nouă abordare pentru atingerea obiectivelor Kremlinului în Ucraina. Singura remarcă specifică a lui Putin în discursul său public s-a referit la operarea submarinului cu propulsie nucleară Borei-A și la modul în care acesta ar permite forțelor nucleare strategice ale Marinei ruse să opereze la o capacitate de 100%.

Remarcile lui Putin privind forțele nucleare strategice ale Marinei ruse au fost probabil menite să sprijine operațiunile de informare rusești în curs de desfășurare, destinate descurajării sprijinului occidental pentru Ucraina prin alimentarea îngrijorărilor privind escaladarea nucleară, precum și să afișeze puterea militară rusă în fața unui public intern, prin evidențierea unor capacități care nu sunt implicate în eșecurile militare rusești din Ucraina.

Putin s-a angajat, de asemenea, într-o interacțiune probabil înscenată cu un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse, în care a declarat că va face totul pentru a răspunde preocupărilor clerului ortodox care servește alături de forțele ruse din Ucraina.

Apelurile lui Putin la armamentul nuclear, la forțele proxy ale DNR și LNR și la ortodoxie indică faptul că el continuă să se bazeze pe o retorică despre care știe că atrage comunitatea ultranaționalistă rusă pro-război.

Informațiile din interior indică faptul că Putin este pregătit ca Rusia să sufere un război prelungit, costisitor și epuizant, sub convingerea că războiul va obosi sprijinul occidental.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #atac steag fals, #Transnistria, #Belarus , #Republica Moldova