Președintele Zelenski insistă și spune că o rachetă rusească, din cele 70 lansate de Rusia, a trecut și prin spațiul României

Vineri, 10 Februarie 2023, ora 16:29
5449 citiri
Președintele Zelenski insistă și spune că o rachetă rusească, din cele 70 lansate de Rusia, a trecut și prin spațiul României
Rachetă lansată

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că rachetele ruseşti care, în noul atac aerian efectuat vineri asupra Ucrainei, au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al statului membru NATO România - deşi Ministerul român al Apărării a dezminţit mai devreme pătrunderea vreunei rachete ruseşti în spaţiul aerian românesc - reprezintă o provocare pentru alianţa militară nord-atlantică şi securitatea colectivă a acesteia, relatează Reuters.

"Inamicul a lansat cel puţin 70 de rachete într-un nou atac masiv (asupra Ucrainei) în această dimineaţă", a spus Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram.

"Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al (Republicii) Moldova şi României. Aceste rachete sunt o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă. Este o teroare care trebuie oprită", a adăugat el.

Potrivit Kievului, antiaeriana ucraineană a doborât 61 dintre cele 71 de rachete de tipul Kh-101, Kh-555 şi Kalibr lansate de Rusia vineri dimineaţă într-un nou atac care a ţintit instalaţii energetice ucrainene, autorităţile ucrainene confirmând că unele dintre acestea au fost lovite.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că rachete ruseşti lansate în acest raid au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României. Republica Moldova a confirmat că o rachetă rusească a traversat spaţiul său aerian, dar România a dezminţit pătrunderea vreunei rachete ruseşti în spaţiul aerian românesc.

Ministerul Apărării de la Chișinău a confirmat spusele lui Zalujnîi, dar a precizat că a fost vorba de o rachetă. „Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosăuți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, au anunțat reprezentanții instituției.

Ca urmare a acestui act, ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

„Şeful diplomaţiei Nicu Popescu a dispus convocarea de urgenţă la MAEIE a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a indica părţii ruse încălcarea inacceptabilă a spaţiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova de o rachetă rusească în cursul zilei de astăzi”, se arată într-un mesaj al MAEIE.

MAEIE notează că atacurile cu rachete rusești asupra ţării vecine îi afectează direct şi negativ şi pe cetăţenii Republicii Moldova.

„Respingem cu tărie acţiunile şi declaraţiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil pentru către poporul nostru. Chemăm Federaţia Rusă să oprească agresiunea militară asupra ţării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Potrivit Ministerului Apărării de la București, o rachetă de croazieră rusă a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, dar nu a intersectat spaţiul aerian al României în niciun moment.

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României”, afirmă MApN.

„Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță. Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție”, precizează MApN.

„După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială. Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, a precizat MApN.

Kremlinul nu comentează

Kremlinul nu comentează informaţiile cu privire la trecerea unei rachete ruseşti prin spaţiul aerian al Republicii Moldova în cursul zilei de vineri.

"Nu, nu aş putea să comentez acest lucru. Acest lucru este direct legat de operaţiunea militară specială în sine, acestea sunt chestiuni care ţin de Ministerul Apărării", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, pentru presă, citat de TASS.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #atac, #rachete, #Marea Neagra, #Crimeea, #survol, #Romania , #Razboi Ucraina