Semnele că Rusia se pregătește de un atac asupra Ucrainei din Belarus. Analiza strategilor americani

Duminica, 25 Decembrie 2022, ora 05:34
6790 citiri
Semnele că Rusia se pregătește de un atac asupra Ucrainei din Belarus. Analiza strategilor americani
Rușii și-au vopsit tancurile din Belarus îm camuflaj de iarnă/ FOTO: NDTV

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Moscova creează condiții similare cu pregătirile din octombrie 2022 pentru o nouă invazie a nordului Ucrainei. Cu toate acestea, analiștii americani notează că acum indicatorii sunt ambigui - unele dovezi confirmate ale formării forțelor ruse în Belarus au mai mult sens în contextul pregătirilor pentru o nouă ofensivă decât pentru exercițiile și antrenamentele actuale. Dar, în același timp, nu există nicio dovadă că Moscova pregătește activ forțe de atac dinspre Belarus.

„ISW continuă să evalueze că o reluare a unei incursiuni rusești pe scară largă din Belarus în această iarnă este puțin probabilă, dar este o posibilitate care ar trebui luată în serios”, notează analiștii.

ISW a adăugat că, potrivit declarațiilor unor bloggeri ruși cunoscuți, Federația Rusă ar putea pregăti o nouă ofensivă în perioada iarnă-primăvară. Mai mult, scopul unei astfel de invazii poate fi capturarea teritoriului Ucrainei sau retragerea forțelor ucrainene din alte zone ale frontului.

În octombrie, unii bloggeri au început să sugereze posibilitatea unui nou atac rusesc în nordul Ucrainei. După cum menționează ISW, canalul rus Telegram Rybar, al cărui autor face acum parte din grupul de lucru de mobilizare al lui Putin, a declarat pe 20 octombrie că există zvonuri despre un atac rusesc „iminent” asupra Liov, Volin, Kiev, Cernihiv sau Harkov. Un alt blogger a spus pe 20 octombrie că forțele combinate din Belarus sunt prea mici pentru a ataca Kievul, dar a spus că nu va obiecta dacă forțele ruse ar ataca orașul Cernihiv.

Următoarea întâlnire a lui Vladimir Putin cu dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko va avea loc la Sankt Petersburg în perioada 26-27 decembrie, spun analiștii, și va aborda cu siguranță acest subiect.

Apariția spitalelor de campanie în Belarus

În plus, ISW a remarcat că armata rusă continuă să întreprindă anumite acțiuni, consolidând operațiunea informațională care vizează o posibilă ofensivă sau pregătirea efectivă pentru implementarea acesteia. Pe 24 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a anunțat sfidător că are un spital de campanie în Belarus. La rândul său, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat pe 23 decembrie că trupele ruse plănuiesc să desfășoare cel puțin încă un spital de campanie în Belarus.

„Spitalele de campanie nu sunt necesare pentru exerciții și pot fi o mărturie despre pregătirile pentru operațiunile de luptă. Apariția spitalelor de campanie în Belarus la începutul anului 2022 a fost unul dintre ultimii indicatori observați înainte ca Rusia să-și înceapă invazia la scară largă”, au explicat analiștii.

De asemenea, Federația Rusă continuă să transfere trupe în Belarus sub masca exercițiilor. Unele tancuri rusești T-90, care au fost transferate în Belarus la sfârșitul lunii decembrie 2022, au fost văzute sub camuflaj de iarnă. ISW a remarcat că echiparea tancurilor în camuflaj de iarnă nu este absolut necesară pentru antrenament și poate indica pregătirea pentru operațiuni reale de luptă de iarnă. Totuși, desfășurarea spitalelor de campanie și revopsirea tancurilor poate fi, de asemenea, parte a unei operațiuni de dezinformare.

„Prognoza ISW privind o potențială ofensivă rusă în nordul Ucrainei în iarna lui 2023 rămâne cel mai rău scenariu din conul de prognoză. În prezent, ISW evaluează riscul unei invazii rusești a Ucrainei din Belarus ca fiind scăzut, dar posibil. Este foarte puțin probabil ca forțele belaruse să invadeze Ucraina fără forța de atac rusă. Armata ucraineană a remarcat că Rusia nu a creat grupuri de lovitură în Belarus. Bloggerii ruși subliniază, de asemenea, că Rusia nu a corectat defectele fundamentale ale campaniei sale militare, cum ar fi lipsa de echipamente noi, conducere slabă și forțe insuficiente pentru a sprijini o operațiune ofensivă de succes”, a concluzionat ISW.

Comandamentul militar-politic al Ucrainei a avertizat că Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă împotriva Ucrainei în 2023. Cea mai optimistă opțiune este dacă se întâmplă în februarie-martie. Totodată, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnîi a subliniat că în prezent nu este clar din ce direcție va avea loc acest atac. Prin urmare, el nu exclude ca invadatorii să încerce să pună mâna pe Kiev din nou, demarând o operațiune dinspre Belarus.

Pe 19 decembrie, pentru prima dată în trei ani, liderul rus Vladimir Putin a mers la Minsk pentru a purta discuții cu dictatorul Aleksander Lukașenko. Cel mai probabil a vrut să-l convingă pe autoproclamatul președinte al Republicii Belarus să participe direct la războiul împotriva Ucrainei, însă, analiștii Institutului pentru Studierea Războiului cred că Putin nu a reușit să facă acest lucru.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #atac, #Belarus, #spitale de campanie, #tancuri , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Bine că unii știu ce gândesc ceilalți, iar ceilalți nu știu că ex