Ce sunt armele nucleare tactice. Condițiile în care Putin le-ar folosi în Ucraina: "Ar putea să detoneze o rachetă deasupra apei"

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 03:18
13346 citiri
Ce sunt armele nucleare tactice. Condițiile în care Putin le-ar folosi în Ucraina: "Ar putea să detoneze o rachetă deasupra apei"
Rachetele Iskander pot lansa focoase nucleare/ FOTO: usip.org

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că este gata să folosească arme nucleare pentru a apăra teritoriul rus, sporind temerile că ar putea folosi o armă nucleară mică sau „tactică” în Ucraina.

Președintele american Joe Biden l-a avertizat că acest lucru ar fi cea mai gravă escaladare militară de la al Doilea Război Mondial, scrie BBC.

Ce sunt armele nucleare tactice?

Armele nucleare tactice sunt focoase nucleare mici destinate utilizării pe câmpul de luptă sau pentru o lovitură limitată. Ele sunt concepute pentru a distruge ținte inamice într-o anumită zonă, fără a provoca efecte radioactive pe scară largă.

Cele mai mici arme nucleare tactice pot fi de o kilotonă sau mai puțin (producând echivalentul a o mie de tone de exploziv TNT). Cele mai mari pot avea o greutate de până la 100 de kilotone.

Armele nucleare strategice sunt mai mari (până la 1.000 de kilotone) și sunt lansate de la o distanță mult mai mare.

Prin comparație, bomba atomică lansată de SUA asupra Hiroshima în 1945 era de 15 kilotone.

Ce arme nucleare tactice are Rusia?

Potrivit informațiilor serviciilor secrete americane, Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice.

Ogivele sale nucleare tactice pot fi amplasate pe diferite tipuri de rachete care sunt utilizate în mod normal pentru a lansa explozibili convenționali, cum ar fi rachetele de croazieră și obuzele de artilerie.

Armele nucleare tactice pot fi lansate și din aeronave și nave - ca rachete antinavă, torpile și încărcături de adâncime.

SUA spun că Rusia a investit recent în aceste arme pentru a le îmbunătăți raza de acțiune și precizia.

Au mai fost folosite vreodată arme nucleare tactice?

Armele nucleare tactice nu au fost niciodată folosite în conflicte.

Puterile nucleare precum SUA și Rusia au considerat că este la fel de eficient să distrugă ținte pe câmpul de luptă folosind muniții convenționale moderne.

În plus, nicio țară cu arme nucleare nu a fost dispusă până acum să riște să declanșeze un război nuclear total prin folosirea armelor nucleare tactice.

Cu toate acestea, Rusia ar putea fi mai dispusă să folosească arme tactice mai mici decât rachete strategice mai mari.

„S-ar putea să nu vadă acest lucru ca depășind acest prag nuclear mare”, spune dr. Patricia Lewis, șefa programului de securitate internațională la centrul de reflecție Chatham House.

„Ar putea vedea asta ca parte a forțelor lor convenționale”.

Mark Cancian, expert militar la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington, a declarat că nu crede că Rusia va folosi arme nucleare.

Moscova ar putea, în schimb, să trimită un mesaj puternic și să evite victime semnificative prin detonarea unei bombe nucleare deasupra apei sau declanșând una deasupra Ucrainei pentru a genera un impuls electromagnetic care ar distruge echipamentele electronice.

Sau Putin ar putea alege să atace o bază militară ucraineană sau un centru urban, generând victime în masă și, eventual, să ucidă conducerea politică a țării.

Astfel de scenarii „ar fi probabil concepute pentru a diviza alianța NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) și consensul global împotriva lui Putin”, a scris Jon Wolfsthal, fost expert în politică nucleară a Casei Albe, vineri pe Substack.

„Nu este clar dacă va reuși și ar putea fi văzut la fel de ușor ca disperare ca și hotărâre”, a spus el.

SUA sau China ar putea descuraja Rusia?

Președintele american Joe Biden a avertizat Rusia să nu folosească arme nucleare în războiul din Ucraina

Vorbind în timpul unui interviu pentru CBS News, Biden a spus că o astfel de acțiune va „schimba fața războiului“, adăugând: „Va avea consecințe”.

Cum ar răspunde SUA și NATO la orice utilizare nucleară este greu de prezis. S-ar putea să nu vrea să escaladeze situația și să riște un război nuclear total, dar ar putea dori, de asemenea, să tragă o linie.

Cu toate acestea, Rusia ar putea fi descurajată să folosească arme nucleare tactice de către o altă putere - China.

„Rusia depinde în mare măsură de sprijinul chinez”, spune dr. Heather Williams, expert nuclear la Kings College din Londra.

„Dar China are o doctrină nucleară fără utilizare primară”. Așa că, dacă Putin le-ar folosi, i-ar fi incredibil de greu pentru China să-l sprijine.

„Dacă le-ar folosi, probabil că ar pierde sprijinul Chinei”, subliniază Williams.

SUA și NATO nu vor să pară slabe în fața unei amenințări nucleare implicite. Dar ar dori, de asemenea, să evite posibilitatea ca războiul din Ucraina să escaladeze într-un conflict nuclear mult mai larg și devastator.

Experții spun că Occidentul nu ar avea altă opțiune decât să răspundă unui atac nuclear rusesc și că un răspuns ar trebui să vină din partea NATO ca grup, mai degrabă decât din partea SUA.

SUA și-au poziționat aproximativ 100 de arme nucleare tactice proprii în țările NATO și ar putea răspunde forțelor ruse.

Amenințarea cu răspunsul ar demonstra hotărârea și ar reaminti Moscovei pericolul acțiunilor sale, potrivit lui Matthew Kroenig de la Consiliul Atlantic.

Cu toate acestea, a spus el, „ar putea provoca, de asemenea, represalii nucleare rusești, crescând riscul unui schimb nuclear mai mare și al unui dezastru umanitar”.

Un alt risc este ca unii membri NATO să respingă un răspuns nuclear, servind obiectivelor lui Putin de a slăbi alianța. De asemenea, „utilizarea forței nucleare de către Rusia ar putea convinge țările care până acum au fost reticente – precum India și, eventual, chiar China – să participe la escaladarea sancțiunilor”, a spus Kroenig.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #arme nucleare tactice, #Vladimir Putin, #Occident, #SUA, #NATO, #China , #Razboi Ucraina