Oficialii rușii au discutat despre varianta folosirii armelor nucleare în Ucraina la câteva zile după declanșarea războiului

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 19:51
4185 citiri
Oficialii rușii au discutat despre varianta folosirii armelor nucleare în Ucraina la câteva zile după declanșarea războiului
Președintele rus Vladimir Putin și șeful de stat major al armatei ruse, Gherasimov: FOTO: novinite.com

Email-urile unui informator FSB dezvăluie modul în care oficialii ruși au discutat despre războiul nuclear.

După primele eșecuri ale armatei ruse în război, oficialii de la Moscova au discutat despre posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina, arată o serie de emailuri ajunse în posesia Newsweek.

Emailurile datează din 17 martie, 21 martie și 12 aprilie și au fost primite inițial de activistul Vladimir Osecikin, fondator al siteului gulagu.net, de la un informator din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Începând cu 4 martie, o sursă din FSB a trimis în mod regulat mesaje lui Osecikin, dezvăluind furia și nemulțumirea din cadrul serviciului din cauza războiului împotriva Ucrainei. Ultimele scrisori ale denunțătorului, datate noiembrie, indică tensiune între cei mai apropiați aliați ai șefului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Scrisorile au fost primite cu luni înainte ca Putin să afirme că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare pentru „a-și proteja integritatea teritorială”.

O scrisoare anterioară transmisă de aceeași sursă a fost analizată de jurnalistul de investigații Christo Grozev, pe 6 martie. El a spus că a arătat-o „la două contacte reale din FSB” care au spus „fără îndoială că a fost scrisă de un coleg."

Scrisorile au fost publicate cu luni înainte ca Putin să amenințe că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare pentru a-și apăra „integritatea teritorială”. Președintele american Joe Biden a declarat pe 6 octombrie că riscul unui „Armagedon” nuclear este la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulți se temeau că un război nuclear ar putea fi iminent.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus că Washingtonul și Moscova au purtat discuții menite să atenueze retorica cu privire la potențiala utilizare de către Rusia a armelor nucleare.

Într-un e-mail din 17 martie, scris la doar câteva săptămâni de la începerea războiului, sursa din FSB a spus că, deși conflictul cu Ucraina vecină era „undeva dincolo de logică și bunul simț”, ei sperau că „nu va fi comisă o prostie totală” – referindu-se la utilizarea a armelor nucleare.

Aceeași sursă și-a exprimat îndoiala că Putin ar lansa un atac nuclear, deoarece în acest caz Rusia ar risca să fie atacată la rândul ei.

„O lovitură nucleară masivă: chiar dacă presupunem că este posibil din punct de vedere tehnic, că toate verigile lanțului urmează toate ordinele, ceea ce nu cred că mai este cazul, tot nu are sens. Un astfel de atac ar lovi pe toată lumea”, au scris ei.

Subiectul utilizării armelor nucleare ar fi fost discutat de generali ruși și angajați ai FSB, iar Putin nu a fost prezent la astfel de conversații.

Majoritatea participanților la conversație au presupus că Putin nu va opta pentru utilizarea armelor nucleare, deoarece aceasta ar însemna „înfrângerea Rusiei” în ochii oponenților și țărilor neutre, a mai transmis sursa citată.

Aceștia și-au exprimat opinia că, dacă președintele rus va ordona un atac nuclear asupra Ucrainei, atunci decizia sa ar putea fi blocată de comandamentul militar, mai scrie Newsweek.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #arme nucleare, #Moscova, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina