Rusia lui Putin este acum practic lipsită de apărare. Perspectiva unei revolte dă fiori Kremlinului

Joi, 25 Mai 2023, ora 22:58
4820 citiri
Rusia lui Putin este acum practic lipsită de apărare. Perspectiva unei revolte dă fiori Kremlinului
Membri ai Corpului Voluntarilor Ruși/ FOTO: BBC

Una dintre principalele justificări pe care Vladimir Putin le-a dat pentru lansarea așa-numitei sale „operațiuni militare speciale” în Ucraina a fost asigurarea granițelor Mamei Rusia. Conform viziunii întortocheate a președintelui rus, țara era expusă riscului din cauza apetitului nesățios al NATO de a-și extinde influența în teritoriile pe care Moscova le considera istoric ca fiind sub propria sa sferă de influență, scrie The Telegraph.

În acest context, Ucraina a fost văzută ca fiind deosebit de problematică, întrucât guvernul său pro-occidental și-a exprimat deschis dorința de aderare la NATO și la Uniunea Europeană. Putin a fost atât de revoltat că un guvern ales în mod democratic încearcă să-și urmeze propriul destin politic, încât a căutat să răstoarne guvernul ucrainean și să instaleze un regim marionetă pro-Kremlin în locul lui.

Prin urmare, va fi o chestiune de mare îngrijorare pentru dictatorul rus că, după ce nu a reușit să-și atingă obiectivele militare în Ucraina, el se află acum în situația în care propria sa țară este ținta unei operațiuni militare speciale a unui grup de insurgenți bine înarmați care pare să fi reușit să atace regiunea de graniță Belgorod.

Fie că, după cum susține Moscova, atacul a fost întreprins de forțele ucrainene sau, după cum pare mai probabil, de partizani ruși anti-Putin, faptul că orașele de graniță ruse sunt acum vulnerabile la atacuri va fi o pastilă amară de înghițit de Kremlin.

Perspectiva unei revolte armate împotriva lui Putin nu mai e imposibilă

Având în vedere că – potrivit lui Putin – Rusia ar trebui să fie o superputere militară, țara ar trebui cel puțin să își poată apăra propriile granițe. În cea mai mare parte a conflictului din Ucraina, Rusia a fost în general imună la atacurile Ucrainei, nu în ultimul rând pentru că administrația Biden, după cum a dezvăluit recenta scurgere de dosare sensibile de la Pentagon, a făcut presiuni asupra Kievului să nu desfășoare operațiuni pe teritoriul lui Putin de teamă să nu provoace o escaladare mai largă a conflictului.

Mai recent, însă, ucrainenii au demonstrat dorința de a duce lupta direct în inima Rusiei. În afară de atacul cu drone de luna trecută împotriva Kremlinului, au existat atacuri împotriva unor ținte cheie rusești, cum ar fi depozitele de muniție și proviziile de combustibili.

Perspectiva unei revolte armate împotriva lui Putin ar putea părea acum exagerată. Dar asta s-ar putea schimba rapid dacă Ucraina reușește să provoace o înfrângere umilitoare împotriva Kremlinului, un rezultat care este perfect fezabil dacă aliații occidentali ai Kievului sunt dispuși să ofere armele de care are nevoie pentru a învinge pe câmpul de luptă.

Multe dintre grupurile partizane anti-ruse au legături cu armata ucraineană și ar putea face parte dintr-o revoltă anti-Putin în cazul unei victorii ucrainene.

Ușurința cu care atacatorii au reușit să treacă granița Rusiei în timpul atacului de la Belgorod evidențiază slăbiciunea apărării Rusiei, o condiție care nu se limitează doar la granița Rusiei cu Ucraina.

Necesitatea de a-și consolida unitățile de luptă epuizate a făcut ca Moscova să își retragă un număr substanțial de forțe din regiunile de graniță din nord și est: estonienii nu ar mai trebui să aibă nopți nedormite la perspectiva ca tancurile rusești să avanseze spre Tallinn.

Retragerea forțelor ruse din est este potențial și mai problematică, deoarece deschide calea Chinei pentru a-și revizui ambițiile teritoriale de mult timp, mai scrie The Thelegraph.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #aparare, #granite, #raiduri, #belgorod, #militii anti putin , #Razboi Ucraina