Comandantul unei echipe de apărare antiaeriană din Kiev povestește cum se duce bătălia pe cerul Ucrainei. ”Văd doar puncte pe ecran”

Sambata, 27 Mai 2023, ora 23:16
3871 citiri
Comandantul unei echipe de apărare antiaeriană din Kiev povestește cum se duce bătălia pe cerul Ucrainei. ”Văd doar puncte pe ecran”
Sistem antirachetă franțuzesc FCrotale/ FOTO: ausairpower.net

Comandantul unei echipe de apărare antiaeriană din zona Kievului știe ce este în joc de fiecare dată când o rachetă sau o dronă apare pe radarul echipei sale: dacă ratează, oamenii pot muri.

Un exemplu puternic a venit atunci când echipa a doborât o rachetă de croazieră rusă, și au descoperit că epava avea un focos neexplodat, de aproape jumătate de tonă.

„Depind mult de mine și de echipajul meu – pentru a mă asigura că oamenii vor dormi liniștiți noaptea”, a declarat pentru AFP comandantul, care folosește indicativul Atlas.

Sirenele raidurilor aeriene și exploziile tunătoare au ecou în mod repetat pe cerul Kievului, în mai, în timp ce Rusia a intensificat atacurile aeriene care i-au marcat invazia.

Dar forțele Ucrainei, susținute de sistemele de apărare antiaeriană furnizate de Occident, au raportat recent că au doborât majoritatea proiectilelor mortale.

Atlas, care a vorbit cu condiția să fie identificat doar prin indicativul său, a spus că situația este total diferită de cea de acum un an.

El s-a alăturat armatei la scurt timp după invazia Rusiei și a spus că se simțea neajutorat privind la armele mai vechi pe care le aveau armata la acea vreme în timp ce rachetele și dronele se îndreptau spre Ucraina.

"Văd doar puncte pe ecran. Dar mai târziu, când dispar undeva, știu că ceva (rău) tocmai s-a întâmplat și, cel mai probabil, voi citi despre asta în știri", a spus el.

Lucrurile au început să se schimbe după un antrenament extrem de accelerat -- o lună, în loc de patru -- pe sistemul de apărare antiaeriană Crotale furnizat de Franța.

Echipa sa a doborât prima țintă, o dronă explozivă Shahed, la primele ore ale zilei de 2 ianuarie, stârnind uralele camarazilor.

"Dar că imediat ne-am liniștit și am înțeles că trebuie să fim încă foarte concentrați. Putem sărbători mai târziu", a menționat tânărul de 37 de ani.

„Începe din nou vânătoare”

El a spus că au distrus mai mult de 10 ținte, dar nu le prind pe toate. „Sunt momente foarte dureroase”, a spus el despre ratări.

Ucraina a anunțat că a doborât una dintre rachetele rusești pentru prima dată la începutul lunii mai, folosind puternicul sistem antiaerian american Patriot, livrat la Kiev în aprilie.

Dar nici măcar doborârea rachetelor nu stinge riscul lor mortal – resturile și focoasele pot provoca în continuare distrugeri serioase atunci când se prăbușesc pe pământ.

Atlas a spus că echipa sa încearcă să prezică unde va cădea epava atunci când se pregătesc să tragă asupra unei ținte.

"Uneori o lăsăm să se apropie de noi, astfel încât să fim siguri că nu va cădea pe sate sau ceva de genul ăsta. Se poate întâmpla și este foarte periculos", a adăugat el.

Ei se confruntă și cu un inamic care se adaptează la ceea ce fac forțele ucrainene.

Dacă, de exemplu, echipa lui Atlas doboară o rachetă care vine, uneori urmează ceea ce el a numit „perioadă de liniște”.

„Înțelegem că ei știu că suntem acolo și trebuie să ne schimbăm poziția pentru a începe din nou să-i vânăm”, a spus el.

Rachetele și dronele continuă să vină. Chiar joi, Ucraina a raportat că a doborât 36 de drone Shahed.

Dar o zi mai târziu, o rachetă rusă a lovit o unitate medicală din orașul Dnipro din centrul Ucrainei, ucigând o persoană și rănind 23.

"Nu cred că este ceva cu care oamenii normali ar trebui să se obișnuiască. Dar aceasta este realitatea, noi trăim și acești oameni trăiesc cu asta de mai bine de un an deja", a spus Atlas.

Ucraina a susținut, de asemenea, că a doborât mai multe rachete hipersonice Kinjal (Pumnal) – una dintre armele prezentate drept „invincibile” de către președintele rus Vladimir Putin, deoarece viteza lor le permite să sfideze majoritatea sistemelor de apărare antiaeriană.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #aparare antiaeriana, #rachete, #crotale, #kiev , #Razboi Ucraina