Armata Kremlinului face cu greu față ofensivei Kievului, dar un senator rus spune că şi alte regiuni ale Ucrainei ar putea fi anexate

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 18:36
5308 citiri
Armata Kremlinului face cu greu față ofensivei Kievului, dar un senator rus spune că şi alte regiuni ale Ucrainei ar putea fi anexate
Senatorul rus Konstantin Kosacev FOTO / slobodenpecat.mk

Orice normalizare a legăturilor dintre Moscova și Kiev „se poate produce doar după o schimbare la nivelul conducerii Ucrainei”, a declarat senatorul rus Konstantin Kosacev pentru publicația rusă Argumentî i Faktî.

Oficialul rus a spus că „nu se așteaptă la nimic bun de la actualul regim de la Kiev”.

„Ei sunt prinşi în capcana propriilor acţiuni şi ideologii anterioare. Nu au nicio libertate de manevră. Cred că orice potenţială normalizare ar putea avea loc doar după o schimbare de putere în Ucraina. Să sperăm că (procesul) va fi constituţional data viitoare”, a afirmat senatorul.

Mai mult, Kosacev a avertizat că şi alte regiuni ale Ucrainei ar putea fi anexate, şi a nominalizat Odesa şi Dnipropetrovsk. El a spus că locuitorii din aceste regiuni ucrainene „îşi pot schimba statutul, dacă autorităţile continuă să îi trateze ca terorişti sau separatişti şi refuză să se angajeze în dialog”.

„Nu mă refer la cele patru teritorii care au devenit deja parte a Federaţiei Ruse în septembrie 2022, ci la cele care fac încă parte din Ucraina, dar care şi-ar putea schimba statutul dacă Ucraina îşi continuă politica eronată de a-i trata pe locuitorii lor ca terorişti, separatişti, criminali şi de a refuza să discute cu ei. Mă refer la locuitorii din Odesa, Dnipropetrovsk şi alte regiuni, unde, de asemenea, destul de mulţi oameni ne cer protecţie”, a afirmat senatorul.

El spune că „Ucraina trebuie să se întoarcă la angajamentele pe care şi le-a asumat atunci când şi-a proclamat independenţa. În Declaraţia de suveranitate din 16 iulie 1990, aceasta s-a angajat, în primul rând, să respecte drepturile cetăţenilor săi, indiferent de limbă, naţionalitate, convingeri sau altele asemenea. În al doilea rând, s-a declarat un stat neutru şi fără arme nucleare. Toate acestea au fost confirmate ulterior în Constituţia Ucrainei. Iar Rusia a recunoscut acum 30 de ani o Ucraină independentă în interiorul graniţelor sale, în momentul prăbuşirii URSS, luând în considerare toate aceste obligaţii. Şi acum, când Ucraina însăşi le-a abandonat complet, ce obligaţii putem avea de a recunoaşte Ucraina în cadrul graniţelor din 1991? Totul s-a schimbat, fără să fie vina noastră şi nu din iniţiativa noastră”, a declarat Kosacev în interviul pentru „Argumenti i Fakti”.

Totuși, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că schimbarea guvernului ucrainean nu este unul dintre obiectivele „operațiunii speciale” a Rusiei.

„Rusia vrea să-și atingă obiectivele în cadrul operațiunii militare speciale, iar aceste obiective pot fi atinse în diferite moduri”, a declarat luni Peskov jurnaliştilor.

CNN l-a întrebat pe Peskov despre comentariile făcute de senatorul rus Konstantin Kosacev, care a spus că o normalizare a relațiilor cu Ucraina ar putea avea loc doar dacă ar exista „o schimbare de regim”.

Întrebat dacă schimbarea puterii în Ucraina era unul dintre obiectivele operațiunii speciale, Peskov a răspuns: „Nu”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #anexare, #Odesa, #schimbare, #regim, #kiev, #konstantin kosacev , #Razboi Ucraina