Casa Albă avertizează: ”Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni” dacă aleșii din Congres nu aprobă un nou ajutor militar

Sambata, 20 Ianuarie 2024, ora 19:00
4820 citiri
Casa Albă avertizează: ”Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni” dacă aleșii din Congres nu aprobă un nou ajutor militar
Soldații ucraineni/ FOTO:CNBC

Asistenții președintelui american Joe Biden le-au spus congresmanilor americani, într-o ședință cu ușile închise de miercuri, 17 ianuarie, că, dacă Congresul nu aprobă un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în zilele următoare, Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni, luni în cel mai bun caz, informează NBC News.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, și directorul serviciilor de informații americane, Avril Haines, i-au avertizat pe membrii Congresului că Ucraina va rămâne fără anumite capacități de apărare aeriană și artilerie în săptămânile următoare, iar forțele de la Kiev „ar mai putea continua să lupte cu rușii timp de câteva săptămâni, poate luni".

Această evaluare sumbră, pe care un oficial de la Casa Albă a numit-o „incredibil de dură”, a venit într-un moment în care viitorul ajutorului pentru Ucraina nu a fost niciodată mai incert. Oficialii de la Casa Albă sunt din ce în ce mai îngrijorați de perspectiva ca Biden să nu-și îndeplinească promisiunea de a sprijini Kievul „atâta timp cât este necesar”.

Într-o întâlnire de miercuri la Casa Albă, Sullivan și Haynes au oferit liderilor Congresului un calendar clasificat pentru momentul în care activele militare cheie ale Ucrainei vor fi epuizate în mod semnificativ, precum și o evaluare detaliată a dinamicii actuale pe câmpul de luptă.

Sullivan a subliniat că situația Ucrainei se va înrăutăți în cursul anului, prezicând date precise la care țara își va epuiza capacitățile pe termen scurt.

O victorie a Rusiei „va reverbera în întreaga lume”

Mesajul oficialilor americani a fost că o victorie a Rusiei „va reverbera în întreaga lume”, determinând alte țări să-și regândească relațiile cu Washingtonul.

Asistenții prezidențiali le-au mai spus congresmanilor că lipsa ajutorului nu va afecta numai Ucraina, ci ar putea forța alte țări care se bazează pe Statele Unite, inclusiv Japonia și Coreea de Sud, să-și reconsidere alianțele. Potrivit surselor NBC, esența mesajului Casei Albe a fost că o victorie a Rusiei, pur și simplu pentru că SUA nu reușesc să facă față, ar avea consecințe la nivel mondial.

Un grup bipartizan de lideri ai Congresului a convenit la întâlnire că acordarea de ajutor Ucrainei este o prioritate de securitate națională, dar a recunoscut că există diferențe în ceea ce privește modul de a proceda legislativ.

Sullivan și Haynes au spus că, fără asistență militară suplimentară a SUA, forțele ucrainene ar putea continua să lupte împotriva rușilor doar pentru câteva săptămâni, sau poate luni. Președintele rus Vladimir Putin ia decizii pe câmpul de luptă pe baza vulnerabilităților Ucrainei, de când administrația Biden a declarat luna trecută că a acordat Kievului ultimul său ajutor militar aprobat, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Sullivan și Haynes le-au spus congresmanilor că nu a fost întâmplător faptul că Rusia a lansat cel mai mare atac aerian de la începutul unei invazii la scară largă, după ce luna trecută Congresul nu a aprobat un ajutor suplimentar pentru Kiev. Asistenții președintelui SUA au susținut că Ucraina este mult mai vulnerabilă la atacurile Moscovei în timp ce Congresul este blocat.

Două persoane familiarizate cu desfășurarea întâlnirii de miercuri au spus că reprezentanții administrației americane s-au concentrat mai detaliat pe evaluarea capacităților Ucrainei acum și în viitor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a călătorit la Washington de două ori în ultimele cinci luni pentru a apela personal la ajutor, a adoptat o atitudine neobișnuit de temperată, deoarece sprijinul militar al SUA pentru Kiev rămâne incert. În special, la forumul de la Davos, Zelenski a părut mai reținut și nu a făcut apeluri publice pentru ajutor.

Potrivit oficialului american, administrația Biden salută astfel de schimbări, întrucât unii oficiali credeau că în trecut Zelenski a exercitat prea multă presiune asupra Congresului. La Davos, secretarul de stat Anthony Blinken a încercat să-l asigure pe Zelenski că există încă un sprijin larg bipartizan în Congres pentru finanțarea Ucrainei și a spus că oficialii lucrează la această problemă.

Ajutorul acordat Kievului, a cărui aprobare a fost amânată de luni de zile în Congres, face parte din legislația care include și finanțare pentru securitatea graniței cu Israel, Taiwan și SUA. În octombrie anul trecut, Biden a cerut un ajutor militar suplimentar de 60 de miliarde de dolari Ucrainei, din care o parte ar trebui folosită pentru a reumple stocurile americane.

Timp de săptămâni în toamna trecută, oficialii de la Casa Albă și-au exprimat încrederea că Congresul va aproba mai mult ajutor, menționând că majoritatea republicanilor și democraților au susținut decizia. Dar rezistența unor republicani a blocat aprobarea legislației, iar discuțiile bipartizane din Senat cu privire la schimbările de politică la granița de sud a SUA, o prioritate cheie pentru republicani, au devenit dificile.

În timp ce rămân întrebări cu privire la partea din proiectul de lege privind politica de frontieră, liderii ambelor partide și-au exprimat în această săptămână optimismul Senatul ar putea adopta proiectul de lege în curând. Soarta proiectului de lege în Camera Reprezentanților este mai incertă. Biden avertizează de câteva luni că lipsa unui nou ajutor va avea consecințe catastrofale pentru Ucraina și ordinea mondială în general.

Kievul, către aliații săi: "Numărul de arme livrate trebuie să fie mai mare"

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a îndemnat aliaţii Ucrainei să-i livreze ţării sale mai multe arme, pentru a o ajuta în apărarea împotriva invaziei ruse, dată fiind actuala stare a luptelor, informează sâmbătă dpa.

"Problema în acest stadiu al războiului este că numărul de arme, drone, grenade sau foc de artilerie nu este distribuit uniform. Acesta trebuie egalizat", a declarat Podoliak pentru publicaţia germană Bild.

Un singur scenariu este posibil şi anume întărirea Ucrainei cu arme de înaltă tehnologie, a subliniat el.

Nu de discuţii este nevoie, ci de investiţii în producţia de arme, a spus el, enumerând "rachete cu rază mare de acţiune, drone, grenade sau foc de artilerie". "Numărul de arme trebuie să fie mai mare", a afirmat Podoliak.

Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a insistat asupra lungimii frontului, în condiţiile în care Ucraina caută să se apere de forţele ruse în mai multe zone, cu atacuri pe mai multe direcţii.

"Întreaga linie a frontului este de 1.300 de kilometri, iar luptele au loc pe o lungime situată între 600 şi 800 de kilometri", a spus Mihailo Podoliak.

El a descris actuala situaţie militară ca fiind una dificilă, din cauza luptelor care continuă să fie unele intense, în pofida factorilor climatici.

Cu toate acestea, Rusia, potrivit lui Podoliak, nu a înregistrat progrese semnificative în decurs de un an. "Rusia luptă cu masele, a fost întreprinsă o amplă mobilizare, mulţi oameni au fost trimişi pe front, o mulţime de echipament a fost concentrat, şi toate acestea vor fi distruse", a afirmat Podoliak.

El estimează că, în conformitate cu planurile preşedintelui rus Vladimir Putin, războiul va continua "până când el va cuceri întregul teritoriu al Ucrainei, până când el îşi va extinde dominaţia în Europa, până când el va cuceri alte teritorii post-sovietice".

Şi aceasta pentru că, potrivit lui Podoliak, "o persoană nu declanşează un război mare, distrugându-şi reputaţia şi relaţiile, dacă vrea să se mulţumească cu puţin. Aceasta ar fi un nonsens", a explicat consilierul preşedintelui ucrainean.

Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ajutor, #SUA, #congres , #Razboi Ucraina