Expert ucrainean: NATO ar trebui să ceară Ucrainei să devină membră. De patru luni ține piept celei de-a doua armate a lumii

Luni, 27 Iunie 2022, ora 11:05
3071 citiri
Expert ucrainean: NATO ar trebui să ceară Ucrainei să devină membră. De patru luni ține piept celei de-a doua armate a lumii
Soldați ucraineni/ FOTO: Twitter

Șeful organizației publice panucrainene „Ucraina în NATO”, membru al Consiliului Atlantic, Iuri Romaniuk, a declarat, în cadrul unui interviu pentru The Observer, că țara sa este singurul stat care îndeplinește criteriile Alianței, dar nu este membră a acesteia.

El a menționat că Forțele Armate ale Ucrainei apără de patru luni întreaga lume democratică de ruși și au transformat în „gunoi” „a doua armată a lumii”.

"Astăzi, Forțele Armate ale Ucrainei depășesc în potențialul lor de luptă toate forțele terestre ale țărilor Europei. Ele ajung la 700.000-800.000. Spre comparație, forțele terestre ale Bundeswehr numără 60.000 de soldați. Forțele Armate ale Ucrainei au distrus 14 nave inamice. În ceea ce privește tonajul, nu există ceva asemănător după cel de-al Doilea Război Mondial. Prin urmare, Ucraina are toate motivele și șansele pentru Ziua Victoriei, un fel de „8 mai 1945 „, să devină ziua admiterii sale în NATO”, crede expertul.

Romaniuk a adăugat că acum NATO ar trebui să ceară Ucrainei să devină membră a Alianței, și nu invers.

"Și sunt convins că așa va fi. La summit-ul său, NATO va întreba oficial Ucraina despre asta", a adăugat specialistul. "Da, astăzi nu suntem pregătiți. Dar când faza activă a războiului se va termina, și vine ziua biruinței, va fi ceea ce am spus”.

Vorbind la o conferință pe teme de securitate, la Bratislava, la începutul acestei luni, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov a mai spus că în strategia pe următorii zece ani, pe care NATO o va discuta la summitul din iunie de la Madrid, ar trebui să includă Ucraina ca un membru „de facto”, chiar dacă „de jure”/ formal nu este admisă în Alianță.

„ (...) facem parte din flancul estic al Europei, flancul estic al NATO, flancul estic al UE”, a argumentat Reznikov, așa că includerea Ucrainei în strategia NATO ar fi „în folosul” tuturor țărilor membre în Alianță și în Uniunea Europeană.

La începutul invaziei ruse în Ucraina, când în paralel cu luptele de pe teren aveau loc și negocieri de pace, președintele Volodimir Zelenski declarase că este dispus să accepte neutralitatea țării, în schimbul retragerii armatei ruse.

Din 2019, aderarea la NATO și Uniunea Europeană sunt înscrise în constituția Ucrainei, ca obiective de politică externă.

Adjunctul șefului Biroului Prezidențial Igor Juvkva a spus că autoritățile ucrainene nu face presiuni pentru a adera la NATO din cauza poziției divergente a țărilor membre. În același timp, el a vorbit despre așteptările Kievului ca summitul Alianței de la Madrid din 28-29 iunie să susțină necesitatea de a consolida cooperarea militară cu Ucraina.

Eventuala aderare a Ucrainei la NATO, chiar dacă improbabilă, a fost unul din motivele invocate de Moscova pentru a lansa invazia din 24 februarie, considerând această perspectivă drept o amenințare directă la securitatea țării.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #aderare, #NATO, #summit, #madrid , #Razboi Ucraina