Serviciul de informaţii german este îngrijorat de pierderile suferite de ucraineni la Bahmut dar guvernul de la Berlin nu trimite tancuri Kievului

Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 23:40
3398 citiri
Serviciul de informaţii german este îngrijorat de pierderile suferite de ucraineni la Bahmut dar guvernul de la Berlin nu trimite tancuri Kievului
Soldat ucrainean rănit/ FOTO: euronews.com

Serviciul Federal de Informații din Germania și-a exprimat îngrijorarea față de pierderile mari ale armatei ucrainene în luptele pentru Bakhmut, scrie Spigel.

Armata ucraineană suferă pierderi mari în fiecare zi, numărul acestora fiind de ordinul a trei cifre, a transmis serviciul de informaţii BND unui grup de parlamentari din Bundestag care se ocupă de probleme de securitate, într-o întâlnire secretă săptămâna aceasta, a relatat Der Spiegel.

Capturarea oraşului Bahmut de către forţele ruse va avea consecinţe semnificative, întrucât aceasta i-ar permite Rusiei să facă progrese suplimentare, avertizează BND, potrivit căruia armata rusă îşi utilizează proprii soldaţi drept carne de tun la Bahmut.

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că forţele sale au preluat controlul asupra Klişciovka, o aşezare mică la sud de Bahmut în regiunea Doneţk.

"Pe frontul din Doneţk, voluntarii unităţilor de asalt, cu sprijinul de foc al aviaţiei, forţelor de rachete şi de artilerie ale Districtului militar Sud au eliberat aşezarea Klişciovka", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de EFE, în conferinţa sa de presă zilnică.

Săptămâna trecută, forţele ruse au capturat Soledar, la nord-est de Bahmut, un avans despre care analiştii din domeniul de securitate afirmă că le-ar putea ajuta să pună presiune asupra oraşului Bahmut.

Klişciovka, care înainte de război avea 400 de locuitori, a fost capturat cu ajutorul sprijinului aerian, a indicat ministerul.

Aşezarea se află la aproximativ 9 km sud de Bahmut, unde unităţi ale grupului de mercenari Wagner sunt blocate de luni de zile într-o luptă de uzură cu forţele ucrainene.

Înaintea anunţului Ministerului rus al Apărării, grupul privat Wagner şi o miliţie separatistă din regiunea Doneţk au pretins că au preluat controlul asupra micii aşezări.

La Ramstein, ministrul german al apărării nu a aprobat furnizarea de tancuri Ucrainei

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la o eventuală livrare către Kiev a tancurilor sale Leopard, pe care Ucraina le solicită pentru a respinge invazia rusă, relatează AFP.

Țările care sprijină Ucraina şi care s-au reunit la Ramstein, în vestul Germaniei, au discutat această chestiune, însă "nu a fost luată nicio decizie", a declarat Boris Pistorius.

"Impresia" că Germania se opune livrării de tancuri Kievului este "falsă", a adăugat el.

Potrivit Reuters, Pistorius a precizat totodată că nu poate spune când se va lua o decizie, dar că Germania este pregătită să se mişte repede dacă va exista un acord între aliaţi.

"Toate argumentele pro şi contra trebuie analizate cu foarte mare atenţie", a subliniat el. ''Ne revine responsabilitatea de a reflecta atent la consecinţele pentru toate părţile în conflict'', a mai spus noul ministru german al apărării.

"În ceea ce privește livrarea Leopardului, nu există o opinie unanimă", a declarat Pistorius reporterilor, în marja reuniuni cu miză mare a miniștrilor apărării la baza aeriană Ramstein din Germania, relatează CNN.

El a respins afirmațiile potrivit cărora Germania a "stat în calea" unei "coaliții unite" de țări în favoarea trimiterii de tancuri în Ucraina.

"Există motive întemeiate pentru livrare și există motive întemeiate împotriva ei. Și, având în vedere situația generală a unui război care durează de aproape un an, toate argumentele pro și contra trebuie să fie cântărite foarte atent, iar această evaluare este împărtășită în mod explicit de mulți aliați", a adăugat el.

Pistorius a declarat că a dat instrucțiuni oficialilor să efectueze un audit al stocurilor de tancuri Leopard 2 ale Germaniei, astfel încât țara să poată "acționa rapid" în cazul unei "decizii pozitive".

Ministrul apărării a adăugat că problema autorizațiilor de export nu a fost discutată în timpul întâlnirilor de vineri.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a părut reticent în a autoriza reexportul tancurilor din ţările europene care le au în dotare, de teama de a nu provoca Rusia. Pe de altă parte, guvernul de la Berlin afirmă că nici nu a primit cereri oficiale din partea altor ţări pentru a autoriza re-exportul unor tancuri Leopard către Ucraina.

Unii aliaţi, dar şi Ucraina susţin că îngrijorarea Germaniei este deplasată, pentru că Rusia deja s-a angajat total în război.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invarie, #pierderi, #bahmut, #Germania, #tancuri , #Razboi Ucraina