Armata Rusiei se teme de un război lung în Ucraina. Cum încearcă Putin să scape din capcana pe care singur și-a întins-o

Miercuri, 03 August 2022, ora 20:46
9195 citiri
Armata Rusiei se teme de un război lung în Ucraina. Cum încearcă Putin să scape din capcana pe care singur și-a întins-o
Soldați ruși în Ucraina/ FOTO: BBC

Vocile din cadrul comunității militare ruse încep să exprime îngrijorarea cu privire la cursul viitor al războiului împotriva Ucrainei.

Experții militari ai Rusiei, chiar și cei pe deplin loiali Kremlinului, devin nervoși și trag din ce în ce mai mult un semnal de alarmă că prelungirea ostilităților se va întoarce împotriva Rusiei.

Sociologii independenți de la proiectul de cercetare Chronicles au notat la mijlocul lunii iulie că procentul rușilor care își declară susținerea față de „operațiunea militară specială” a scăzut cu 9% în decurs de doar 6 săptămâni, ajungând la 55%.

Acesta este cel mai scăzut nivel de la începutul războiului și, potrivit cercetătorilor, este de așteptat ca declinul să continue.

În mod interesant, în urmă cu o lună canalele de Telegram pro-Kremlin au admis, de asemenea, că, în pofida simțămintelor patriotice ridicate și pregătirii populare pentru „o confruntare cu întregul Occident”, societatea rusă își exprimă o dorință clară de a pune capăt „operațiunii militare speciale” declanșate de președintele Vladimir Putin, pe 24 februarie, cât mai curând posibil, scrie Ksenia Kirillova, specialistă pe spațiul rus, pentru Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA).

Îndoielile experților militari ruși sunt noi, în special apelurile lor pentru încheierea timpurie a fazei active a războiului. Argumentele lor sunt îmbrăcate în propaganda acceptabilă a regimului (că un război prelungit este benefic pentru Occident și „naționaliștii de la Kiev”), dar mesajul-cheie este că Rusia nu trebuie să permită acest lucru.

Șeful Centrului pentru Studiul Problemelor Publice Aplicate în Securitate Națională, Aleksander Zilin, fost colonel al temutului GRU (serviciile de informații ale armatei ruse), a argumentat recent în termeni ușor apocaliptici că un război de durată ar duce la „distrugerea economiilor, sângerarea armatelor, provocarea de pierderi mari asupra țărilor aflate în război” și că există riscul ca Rusia să ajungă la marginea politicii internaționale.

Comentariile sale sunt cu atât mai remarcabile întrucât Zilin este cunoscut drept un adept al liniei dure față de Ucraina, motiv pentru care este invitat cu regularitate la canalele de propagandă ale statului rus.

El a comparat apelurile de a crește intensitatea ostilităților cu acțiunile SUA în Vietnam, a recunoscut faptul că au murit oameni nevinovați neînarmați și a cerut o soluție non-militară, astfel încât Rusia să poată trăi alături de Ucraina „și să aibă orice perspective de normalizare a relațiilor. ”

La sfârșitul lunii iulie, mai multe articole cu o temă similară au apărut pe site-ul Military Review, care este apropiat de Ministerul rus al Apărării. Într-unul dintre ele, autorul Aleksander Odințov a subliniat că „strategia de lovituri limitate și la distanță împotriva forțelor armate ucrainene” rusă și-a atins limita, în timp ce armata ucraineană a dat dovadă de o rezistență neașteptată și este gata să moară pentru țara sa.

Armata rusă trebuie să-și dubleze efectivele trimise în Ucraina

În consecință, Odințov a notat că, dacă armata rusă plănuiește să încercuiască forțele ucrainene, trebuie să își dubleze măcar efectivul.

El a mai scris că dacă Kremlinul plănuiește un atac și mai larg în direcția Nikolaev și Odesa „cu scopul de a încercui complet forțele ucrainene și deschide drumul către Transnistria”, trupele rusești vor trebui cel puțin triplate.

Analistul militar avertizează de asemenea că, pentru a lansa o „bătălie decisivă” - așa cum este descrisă de propagandiști” -, Rusia va trebui să refacă paritatea cu Ucraina în ceea ce privește dronele și că operațiunea militară a Moscovei se confruntă cu riscuri reale din cauza livrărilor de armament occidental către Ucraina.

Potrivit acestuia, prelungirea războiului ar putea să înceapă să lucreze în defavoarea Rusiei din cauza livrărilor de armament primite de Kiev și a necesarului mai mare de voluntari al forțelor armate rusești.

În mod critic, experții militari ruși se tem că „odată cu primul eșec major, atitudinea societății față de putere se va schimba” și că Kremlinul ar putea pur și simplu să nu aibă suficiente resurse pentru un război lung (la 1 august, s-a consemnat că Rusia a pierdut peste 5.000 de vehicule blindate în cinci luni de război.)

Avertismente similare au fost exprimate pentru Military Review și de Aleksander Staver. El a criticat mitul propagandistic al „frăției slave”, a subliniat că sarcina principală ar trebui să fie capturarea Donbasului și a prezis posibile lovituri ale Ucrainei asupra podului Crimeea, dar și asupra orașelor Simferopol și Sevastopol. De altfel pe 31 iulie, rușii au anunțat că o dronă ucraineană a lovit pentru prima dată cartierul general al Flotei ruse din Marea Neagră.

Datele analiștilor independenți confirmă îngrijorările experților militari ruși. Este evident că Rusia nu are resursele necesare pentru a trece la o ofensivă decisivă, a spus unul. Un altul a spus că majoritatea societății ruse tinde să susțină pasiv războiul și nu este pregătită să participe personal. De aceea Kremlinul preferă tactica mobilizării „ascunse”

.

Regiunile au primit ordin să dea câte 400 de voluntari

După cum a menționat Institutul American pentru Studiul Războiului, Kremlinul a ordonat probabil regiunilor rusești să formeze batalioane de voluntari pentru a participa la invazia rusă a Ucrainei, în loc să declare mobilizare parțială sau totală. Potrivit cercetătorilor, astfel de batalioane ar putea genera aproximativ 34.000 de militari noi până la sfârșitul lunii august dacă fiecare zonă federală dă cel puțin o unitate militară de 400 de oameni.

O altă metodă netradițională de a atrage noi soldați este recrutarea criminalilor

condamnați, realizată în principal prin grupul de mercenari Wagner. Potrivit presei independente, cel puțin trei prizonieri recrutați în acest fel au murit în Donbas. Pentru șase luni de serviciu, acestor „voluntari” li se promite 200.000 de ruble (aproximativ 3.200 de dolari) plus o amnistie pentru cei care se întorc în viață. Potrivit apropiaților prizonierilor, aceste promisiuni nu sunt înregistrate oficial în niciun fel, iar armata va lua pe oricine dorește să meargă, indiferent de experiența militară anterioară.

Proeminenta activistă rusă pentru drepturile omului Olga Romanova a confirmat, de asemenea, recrutarea de deținuți pentru război. Potrivit acesteia, recrutarea se desfășoară în toate regiunile Rusiei și din fiecare regiune pot fi recrutați câteva sute de oameni. În același timp, nu există temeiuri legale pentru trimiterea acestor oameni în zona de luptă. Aceste scheme de recrutare au fost confirmate de americanul Paul Whelan, închis într-o colonie rusă sub acuzația de spionaj. Într-un comunicat de presă transmis de fratele său David, se spune că aproximativ 10 prizonieri din colonia IK-17, unde este închis, au mers în prima linie.

În același timp, Putin și consilierii săi au respins orice idee de a negocia cu Ucraina în momentul de față. Acest lucru se datorează faptului că au permis propagandei pe care ei înșiși au dezlănțuit-o să îi pună într-un colț.

Acuzația că „naziștii ucraineni” vor distruge populația rusă din sud-estul Ucrainei nu permite Kremlinului prea mult loc de retragere din teritoriile ocupate.

În ochii celor care cred în propaganda statului rus o asemenea retragere ar arăta ca o trădare a „rușilor care au așteptat eliberarea timp de 8 ani de zile”, după cum au descris unele televiziuni rusești ocuparea teritoriilor ucrainene.

Planul de scăpare al lui Putin

Pentru moment, Kremlinul pare să creadă că poate scăpa cel mai ușor din capcana pe care el însuși și-a construit-o prin anexarea rapidă a teritoriilor ocupate de Rusia. Consilierii lui Vladimir Putin probabil speră că anexarea noilor teritorii vor duce la un nou reviriment al simțămintelor patriotice, la fel cum s-a întâmplat după anexarea Crimeii în 2014.

Dacă acesta este într-adevăr planul lui Putin, pare unul cu o bază șubredă pentru optimism. În tot acest timp contraatacurile ucrainene cresc în intensitate și Kievul formează noi unități în spatele frontului.

Dacă nu are loc o schimbare de paradigmă radicală, conducerea militară a Rusiei are într-adevăr multe motive să-și fac griji, este de părere Ksenia Kirillova.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Donbas, #razboi lung, #plan, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina