Război în Ucraina. Voluntarii fac sobe pentru ca ucrainenii afectați de bombardamentele rusești să treacă iarna

Sambata, 29 Octombrie 2022, ora 23:35
3929 citiri
Război în Ucraina. Voluntarii fac sobe pentru ca ucrainenii afectați de bombardamentele rusești să treacă iarna
Milioane de ucraineni nu au electricitate și căldură/ FOTO: Times of Israle

În ultimele săptămâni, atacurile rusești au vizat în mod special infrastructura civilă de energie și alimentare cu apă a Ucrainei, chiar în momentul în care temperaturile încep să scadă. Ucrainenii care trăiesc la Kiev și în zona înconjurătoare au fost avertizați că urmează o deteriorare bruscă a furnizării de energie. În zilele următoare, va fi introdus un nou program al întreruperilor de curent, mai strict. Locatarii blocurilor au început să lase mici pachete cu gustări în lifturi pentru cei care s-ar întâmpla să rămână blocați în cazul unor pene de curent.

Întreruperi de electricitate „fără precedent” sunt prevăzute la Kiev şi în regiunea sa, din cauza pagubelor importante provocate sistemului energetic din Ucraina de recentele lovituri ale forţelor ruse, a anunţat vineri operatorul privat ucrainean DTEK, transmite AFP. „Din nefericire, întreruperi mai severe şi mai lungi vor fi aplicate în zilele următoare”, a anunţat departamentul regional DTEK.

„Sistemul energetic al ţării a suferit noi pagube”, a transmis DTEK, vorbind despre „un deficit la nivelul a 30% din consumul pentru Kiev”. De mai bine de două săptămâni, Rusia şi-a înmulţit atacurile împotriva infrastructurilor energetice ale Ucrainei, ceea ce a provocat distrugerea a cel puţin o treime din capacităţi. În consecinţă şi pentru a evita ca întreaga reţea de distribuţie să se congestioneze, zilnic sunt impuse tăieri de electricitate de câteva ore în numeroase regiuni, mai ales la Kiev. În urma loviturilor din noaptea de miercuri spre joi, întreruperile programate la Kiev şi în regiunea sa vor dura „5-6 ore”, faţă de 4 ore prevăzute anticipat până acum, a afirmat directorul executiv al grupului DTEK, Dmitro Saharuk, citat de agenţia Interfax-Ukraine. Un nou program de întreruperi va fi dezvăluit în zilele următoare, a spus Saharuk.

„Previn că nu va fi plăcut pentru că numărul de ore în care va trebui să rămânem fără electricitate va trebui crescut. Din nefericire, nu există altă soluţie până la repararea de infrastructuri”, a adăugat el. Joi, guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, a chemat populaţia locală să se pregătească pentru „întreruperi de electricitate de urgenţă pe termen nedeterminat” şi să „consume electricitate cu moderaţie”. „Situaţia rămâne tensionată şi este, din nefericire, prea devreme pentru a vorbi despre o stabilizare a sistemului”, a scris el vineri pe Telegram.

Pentru că întreruperile de energie electrică au devenit un banal eveniment cotidian în Ucraina, voluntarii le distribuie sobe sătenilor afectați de distrugerea infrastructurii civile.

Aceste plite care folosesc lemnul și cărbunele pentru gătit și încălzire sunt rodul unei inițiative a organizațiilor caritabile OperationAid și 4UA pentru a contracara impactul umanitar produs de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina..

De la începutul lunii octombrie, Kremlinul a început să vizeze cu predilecție rețeaua energetică a Ucrainei prin atacuri cu rachete și drone-kamikaze. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, 30% din centralele electrice ale țării au fost distruse, ceea ce a dus la întreruperi ale curentului electric în întreaga țară.

Ludvig Ramestam, unul dintre fondatorii organizației caritabile suedeze OperationAid, a declarat pentru RFE/RL că sobele devin tot mai importante în întreaga Ucraină, deoarece Rusia vizează infrastructura energetică. „Iarna se apropie și aș spune că abia acum, în octombrie, începem să vedem ce ne va aștepta în Ucraina", spune el.

Medvedev propune curent în schimbul recunoaşterii anexării celor 4 regiuni de către Rusia

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vineri, 28 octombrie, că dacă vrea să nu mai aibă probleme cu energia, Ucraina ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a 19% din teritoriul său, scrie The Moscow Times.

Încercările Ucrainei de a cumpăra energie electrică din Europa „nu vor asigura stabilitatea dorită”, întrucât aceasta nu va duce decât la creşterea preţului la energie în Europa, explică Medvedev într-o postare pe Telegram, după bombardamentele masive asupra infrastructurii energetice ucrainene de către Rusia.

„Calea către stabilizarea aprovizionării cu energie electrică este alta. Trebuie recunoscută legitimitatea cerinţelor Rusiei în cadrul «operaţiunii militare speciale» şi rezultatele ei, reflectate în Constituţia noastră. Şi atunci se va rezolva şi problema curentului”, susţine Medvedev în postarea sa. Cu o zi în urmă, traderul de stat ucrainean „Compania energetică din Ucraina” (JSC Energy Company of Ukraine) a achiziţionat pentru prima oară, în regim de test, curent electric din Slovacia pentru a „susţine sistemul energetic ucrainean în cazul unui deficit de capacitate de generare”.

„Ca urmare a atacurilor cu rachete ruseşti şi a avarierii infrastructurii energetice, riscurile pentru traversarea stabilă din punct de vedere termic şi energetic a sezonului rece au crescut semnificativ”, a explicat directorul general al companiei, Viktor Butenko. Rusia se axează pe distrugerea masivă a sectorului energetic al Ucrainei din 10 octombrie.

Oficial, preşedintele rus Vladimir Putin a legat aceste bombardamente de reacţia Moscovei la explozia de pe podul peste strâmtoarea Kerci, în urma căruia o bandă auto şi una feroviară au fost avariate, catalogată drept „atentat terorist” de Moscova şi atribuit serviciilor speciale ucrainene.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #bombardamete, #distrugere, #retea energetica, #sobe, #Voluntari, #Dmitri Medvedev , #Razboi Ucraina