Locul în care soldații ucraineni și ruși luptă la o distanță de 100 de metri unii de ceilalți. „Uneori îi putem auzi cum râd“

Sambata, 10 Decembrie 2022, ora 16:14
4805 citiri
Locul în care soldații ucraineni și ruși luptă la o distanță de 100 de metri unii de ceilalți. „Uneori îi putem auzi cum râd“
Orașul Bahmut este complet distrus după șase luni de lupte/ FOTO: BBC

Ruşii încearcă să captureze un oraş din regiunea Donbas de câteva luni.

Venirea iernii a încetinit ritmul operaţiunilor militare în unele părţi ale Ucrainei, dar trupele ruse nu au renunţat la încercările de a prelua controlul Bahmutului.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că oraşul Bahmut a fost practic complet distrus de bombardamentele ruşilor, care l-au lăsat în ruine.

Preşedintele Zelenski a descris situaţia de pe linia frontului drept extrem de dificilă, dar a afirmat că trupele ucrainene au respins atacurile şi au produs pierderi grele armatei ruse.

Soldaţii din ambele tabere îndură condiţii îngrozitoare în tranşeele din jurul Bahmutului. Capturarea oraşului ar fi nesemnificativă pentru situaţia strategică, însă Rusia pare determinată să îl preia, indiferent de consecinţe.

Când Nazar și tovarășii săi au pornit să atace un sat de lângă Bakhmut, au crezut că vor fi acolo pentru o zi. Așa că soldații ucraineni au ajuns la poziție fără saci de dormit sau rații suplimentare, deși deja ninsese.

Ei au fost avertizați că 15 ruși au baza în sat. Dar s-a dovedit că erau 50. Așa a început o bătălie care a durat câteva zile.

„ În unele locuri erau doar 100 de metri între noi. Eram pe un deal, iar ei pe altul. Uneori îi putem auzi cum râd ”, a spus Nazar jurnaliştilor de la The Guardian.

Rușii se chinuie de șase luni să treacă de apărarea ucrainenă

Pentru un mitralior în vârstă de 19 ani din brigada 24 mecanizată, aceasta a fost prima bătălie după terminarea antrenamentului. Dar pentru mulți alți soldați din batalionul său a fost doar o altă bătălie. Au purtat lupte lângă Popasnaia, au luat parte la bătălia pentru Herson, iar acum au ajuns la Bahmut, care a devenit cel mai sângeros punct de pe linia frontului . Armata rusă a petrecut aproape 6 luni încercând să treacă prin linia de apărare ucraineană, sperând să captureze ulterior Sloviansk, Kramatorsk și Kostiantinivka.

Vineri, lângă Bakhmut și Avdiivka, au avut loc din nou cele mai sângeroase bătălii. Deși armata rusă a bombardat întreaga linie a frontului în Donbas, așa cum a declarat Pavlo Kirilenko, șeful Administrației Regionale Donețk. El a spus că bombardamentele au ucis cinci civili și au rănit încă doi.

Tancurile se ascund printre copaci, deși pozițiile lor de tragere pot fi urmărite de urmele lăsate în zăpadă. Un flux de vehicule blindate și vehicule cu soldați se mișcă continuu între pozițiile „zero” și cele din spate. Puțin mai departe de linia frontului, la punctul de primire a victimelor, o ambulanță și unități care asigură acoperirea așteaptă răniții pentru a-i evacua. Când artileria ucraineană trage, tunurile rusești răspund în câteva minute.

Dar soldații spun că merită să își faci griji când artileria rusă trage și apoi se oprește brusc. Aceasta înseamnă că va lansa un atac în câteva minute ”, scrie The Guardian.

Publicația notează că poveștile lui Nazar și ale altor soldați ucraineni amintesc dureros de cele spuse de alți participanți la bătălia brutală de pe acest front sângeros, unde ambele părți preiau constant controlul și pierd teritoriu fără câștiguri semnificative. Moscova este lipsită de succes după o serie de înfrângeri răsunătoare. Dar armata ucraineană trebuie pur și simplu să se ridice și să respingă atacurile rusești. Sarcina lor este doar aceasta.

„ Când am intrat în sat și am văzut câți ruși sunt, misiunea noastră s-a schimbat ”, a spus Nazar.

Norocul, dacă se poate numi așa, a fost că la o distanță atât de mică de trupele ucrainene, rușii nu puteau declanșa focul de artilerie. Majoritatea erau cei care fuseseră recent mobilizați.

„ Am văzut cum trăgeau orbește, de parcă ar fi undeva în Somalia, fără să vrea să-și scoată capul ”, a spus un mitralior ucrainean.

Mai mulți ruși au murit în prima încăieră. După aceea, bătălia s-a transformat în încercări ale Rusiei de a-l alunga pe Nazar și colegii săi de pe dealul pe care l-au ocupat. Soldații ruși au atacat pozițiile ucrainene în grupuri mici noaptea. Dar mișcarea lor a fost detectată cu ajutorul camerelor termice. Soldații ucraineni au reușit să supraviețuiască în primele nopți fără saci de dormit, întinși pe pământul înghețat și aprinzând un foc. Uniformele și beretele lor sunt pârlite pe alocuri, ceea ce indică cât de aproape s-au înghesuit în jurul focului.

„ Și apoi cineva mi-a dat un sac de dormit, iar altcineva a găsit un covoraș. Frigul era de nesuportat. La început, nu aveam mâncare fierbinte, iar apa a înghețat ”, a spus Nazar.

Rușii fac economie de muniție de artilerie

Un adjunct al comandantului de batalion, pe nume Vasil, în vârstă de 29 de ani, a luat parte în vară la luptele de la Popasnaia. Chiar atunci, armata rusă înainta activ spre Lisiciansk și Severodonețk . Potrivit lui, bombardamentul de artilerie era mult mai rău atunci decât acum.

„ Trageau cu tot ce aveau. Era un zid de foc. Acum par să aibă mai puțină muniție. Și o folosesc mai puțin. Am capturat recent unul dintre walkie-talki-urile lor în timpul luptei. Am auzit cum unitatea rusă de vizavi a cerut muniție suplimentară de artilerie. Dar li s-a spus că nu există muniție ”, a spus Vasil.

Soldații ucraineni spun că rușii atacă adesea cu puțin sprijin din partea tancurilor. Infanteria este adusă și i se ordonă să atace din anumite direcții. Bahmut a devenit un obiectiv critic pentru ambele părți după ce cele două armate au transferat forțele din regiunea Herson în alte zone ale frontului.

„ Avem impresia că folosesc mercenari Wagner ca unități de asalt și soldați mobilizați recent pentru a apăra pozițiile. I-am văzut cu ajutorul unei drone în timpul operațiunilor recente. S-au comportat haotic și dezorganizat. De aceea reușim să omorâm atât de mulți ”, a spus Vasil.

Unii soldați ruși au vrut să se predea . Dar alții au încercat să-i împiedice să facă acest lucru.

„ Am dat peste un grup care dorea să se predea. Dar ceilalți au tras în noi, ca să nu se poată preda ”, a adăugat Vasil.

El a mai spus că aprovizionarea rușilor este deficitară. Unii mobilizați sun încălțați „în adidași și au căști metalice din cel de-al Doilea Război Mondial”. Soldații ruși uciși nu au adesea nici telefoane, nici documente. Mulți soldați de pe front sunt surprinși de încercările încăpățânate ale Rusiei de a ocupa Bahmut, deși este un nod feroviar. Chiar dacă rușii ar reuși să cucerească orașul, teritoriul dincolo de acesta ar fi foarte greu de atacat. Pentru că este foarte bine protejat.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #bahmut, #pierderi , #Razboi Ucraina