Washington Post: De ce planul lui Elon Musk pentru Ucraina este nepractic și imoral

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 22:17
4740 citiri
Washington Post: De ce planul lui Elon Musk pentru Ucraina este nepractic și imoral
Miliardarul american Elon Musk/ FOTO: kalsel.antaranews.com

Elon Musk a obținut un succes fantastic în construirea de mașini electrice și lansarea de rachete spațiale. Dar faptul că este cel mai bogat om din lume nu înseamnă că este capabil să rezolve orice problemă din lume, scrie Washington Post.

Și Musk a dovedit-o cu mesajul său „școlar” de pe Twitter, în care și-a prezentat propriul plan de pace pentru Ucraina, scrie Max Booth, cercetător senior la Council on Foreign Relations, în Washington Post . În special, Musk a propus să organizeze voturi repetate în regiunile anexate sub supravegherea ONU, după care Rusia ar trebui să plece, dacă aceasta este voința poporului. Potrivit miliardarului, Crimeea ar trebui să devină oficial parte a Federației Ruse, „cum a fost din 1783 până la greșeala lui Hrușciov”. Aprovizionarea cu apă a Crimeei anexate trebuie să fie garantată. Și Ucraina să-și mențină statutul neutru.

Booth scrie că aceste propuneri ale lui Musk sunt atât de pline de iluzii și ignoranță, încât Twitter va continua să vorbească despre ele câteva zile. Președintele și ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei au scris ambii mesaje în care protestează față de propunerilor frivole ale miliardarului de a ceda o parte din țara lor. Reacția generală a fost bine rezumată de una dintre paginile de parodie: „Ilon Musk se amestecă în situația dintre Rusia și Ucraina, pentru că el însuși este un expert în preluări eșuate”. Booth arată dragostea nesățioasă pentru atenție a miliardarului american. Și, cel mai probabil, exact asta încerca să obțină cu mesajele sale. Cu toate acestea, merită subliniat că planul propus de el nu este nici practic, nici moral.

Rusia a invadat Ucraina. Iar legea internațională interzice organizarea de referendumuri asupra țării în care vor să locuiască ucrainenii, chiar dacă ONU ar monitoriza acest vot.

„Este ca și cum Putin ar fi invadat Alaska, cerând un referendum pentru a stabili dacă rezidenții statului vor să devină din nou parte a Rusiei”, explică Booth.

Având în vedere câți oameni au fost uciși sau deportați din regiunile ucrainene ocupate de Rusia, nu este complet clar cine ar fi electoratul la un astfel de vot. Ar putea participa ucrainenii care au fugit de masacrul rusesc? La urma urmei, ucrainenii și-au exprimat deja dorințele clare: peste 90% dintre ei au votat pentru independență în 1991, iar peste 90% susțin acum eforturile de apărare ale țării lor. Prin urmare, nu este nevoie de un referendum pentru a afla cărei țări vor să aparțină ucrainenii. Ei demonstrează deja acest lucru în luptele pentru libertatea lor, plătind un preț mare.

Cu toate acestea, având în vedere cât de mult face Musk pentru a ajuta Ucraina prin livrarea terminalelor de internet prin satelit Starlink, mesajele sale brute de pe Twitter ilustrează influența sinistră a propagandei ruse. A greșit cu adevărat liderul sovietic Nikita Hrușciov când a predat Crimeea RSS Ucrainene, în 1954? Este exact ceea ce crede autocratul rus Vladimir Putin. Dar în 1991, chiar și majoritatea Crimeei au votat pentru apartenența la Ucraina independentă. Desigur, sprijinul în Crimeea a fost mai scăzut decât în ​​alte regiuni din cauza numărului mare de etnici ruși din peninsulă. Dar acel referendum, organizat în urmă cu 31 de ani, este infinit mai legitim decât „voturile” false pe care Putin le-a organizat în 2014. Dacă UE și SUA nu recunosc anexarea Crimeei de către Rusia, de ce o face Elon Musk?

În ceea ce privește ultimul punct al planului de pace al lui Musk, Ucraina a fost întotdeauna neutră. NATO încă nu era pregătită să-i dea calitatea de membru. Și acest lucru nu l-a împiedicat pe Putin să invadeze Ucraina în 2014 și apoi din nou în 2022. De ce ar trebui angajamentul Ucrainei de a menține neutralitatea să prevină viitoarea agresiune rusă? În martie, Kievul a fost de acord să rămână neutru dacă ar contribui la restabilirea păcii. Dar nu a mers.

Miliardarul ignoră complet faptul că Putin a anexat patru regiuni ale Ucrainei, în care armata sa pierde rapid teren. Vineri, autocratul rus a spus: „Oamenii care locuiesc în Lugansk, Donețk, Herson și Zaporizihia au devenit cetățenii noștri pentru totdeauna”. Ce îl face pe Musk să creadă că Putin se va răzgândi în privința asta dacă oamenii din aceste regiuni pur și simplu votează pentru a rămâne parte a Ucrainei? Putin nu a respectat niciodată rezultatele proceselor democratice din Rusia, Ucraina sau oriunde altundeva. De fapt, discursul său de vineri a inclus o lungă tiradă despre „cât de groaznică este cu adevărat democrația”.

Este evident că Musk știe foarte puține despre Ucraina. Dar autorul notează că este necesar să se acorde credit bunelor sale intenții. Urmărirea continuă a războiului sângeros și pierderea de vieți omenești este dureroasă, iar ascultarea amenințărilor lui Putin de a folosi arme nucleare este înfricoșătoare. Acest lucru poate declanșa o reacție firească de a încerca să „rezolve” problema, de a găsi o formulă magică care să satisfacă ambele părți și să aducă pace. Dar dacă ar fi existat o astfel de formulă, ar fi fost deja folosită, subliniază Booth.

Un război începe atunci când cel puțin una dintre părți consideră că nu există o cale pașnică de a-și satisface cerințele. În acest caz, dezacordul fundamental dintre Putin și poporul Ucrainei este că ucrainenii se consideră demni de a trăi într-o țară independentă, având relații de prietenie cu Occidentul. Dar Putin nu crede așa. El a precizat în mod repetat că vede Ucraina ca pe o provincie rebelă a Rusiei, care trebuie forțată să se „reunească cu patria-mamă”. Războiul s-ar termina astăzi dacă Putin ar renunța pur și simplu la visele sale imperialiste. Dar până când se va întâmpla asta, bătălia va continua. Iar planurile de pace care ar satisface imaginile inventate de Putin nu vor aduce pacea mai aproape.

Zelenski vs. Musk pe Twitter

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat replica fondatorului Tesla, Elon Musk, după ce acesta a scris pe Twitter că peninsula Crimeea, anexată ilegal de ruși în 2014, ar trebui să rămână a Rusiei. Zelenski a postat pe Twitter un sondaj cu întrebarea: „Care Elon Musk vă place mai mult?” și două variante de răspuns: „Cel care sprijină Ucraina” și „Cel care sprijină Rusia”. În primele 20 de minute de la postare, sondajul a adunat peste 267.000 de voturi. Peste 90% dintre cei care au răspuns îl preferă pe Musk care susține Ucraina. Reacția vine după ce miliardarul a făcut mai multe propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia. Musk a publicat pe Twitter un sondaj pentru urmăritorii săi în care le cere să voteze cu da sau nu pentru cele patru propuneri ale sale pentru pace. Răspunsurile nu au fost totuși cele așteptate de miliardar, care a fost aspru criticat pentru că a preluat tezele analfabete ale dictatorului rus. El susținea că Crimeea ar trebui să rămână a Rusiei. După un val de critici, a postat un nou sondaj, în care propune ca oamenii din Donbas și Crimeea să aleagă dacă vor să fie parte a Ucrainei sau a Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Ucraina, #razboi, #plan de pace, #Elon Musk, #critici, #Volodimir Zelenski, #NATO , #Razboi Ucraina