Propaganda rusă își atinge scopul. Criza energetică și inflația dau naștere unor noi mișcări populiste în Europa

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 06:11
3139 citiri
Propaganda rusă își atinge scopul. Criza energetică și inflația dau naștere unor noi mișcări populiste în Europa
Manifestații îm Germania pe fondul crizei energetice și inflației/ FOTO: Twitter

În estul Germaniei, „criza energetică și inflația dau naștere unei noi mișcări de stânga care critică politica NATO și alianța cu SUA. E vorba de o „alianță de grupuri de stânga, ecologiști și organizații sociale” care „preferă o victorie a Rusiei”, scrie publicația spaniolă „Le Razon“.

De la începutul lunii septembrie, peste 4.400 de manifestații au avut loc în Germania, peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă în fiecare săptămână în toată țara și mereu cu referiri la pandemie, războiul din Ucraina, climă și criza energetică. Cu toate acestea, potrivit unui sondaj publicat de ziarul „Welt am Sonntag”, majoritatea acestor demonstrații au avut loc în estul Germaniei.

Deși nu se poate vorbi de mitinguri în masă, ca și altele organizate în alte părți ale Europei, ele transmit o îngrijorare serioasă sferelor politice locale. În spatele acestor mobilizări din Germania se află stânga alături de grupuri populiste.

„Vrem ca războinicii NATO să înceteze să creeze un conflict între Germania și Rusia și între Ucraina și Rusia”, a declarat presei Sabine Kunze, pensionară. În mână poartă o pancardă pe care scrie: „pace cu Rusia”.

În alte orașe germane, mesajele erau surprinzător de asemănătoare. Potrivit organizatorilor, peste 2.000 de oameni au manifestat la Hanovra și câteva sute s-au adunat la Dresda. Demonstrații au avut loc și la Frankfurt, Düsseldorf și Stuttgart. „ Securitate energetică și protecție împotriva inflației: pământul nostru în primul rând! ”, se putea citi pe un banner la o manifestație desfășurată în urmă cu câteva zile la Berlin.

Ecouri în regiune

În afara Germaniei, au avut loc proteste și în Cehia vecină. La începutul lunii septembrie, 70.000 de oameni s-au adunat la Praga pentru a se opune guvernului și NATO. Vorbitorii de la miting au fost pro-Kremlin și eurosceptici și, în general, asociați cu site-uri web ale adepților teoriilor conspirației.

La fel, în Slovacia, sondajele au arătat că 19% din populație preferă o victorie a Rusiei uneia ucrainene, potrivit unui sondaj publicat de think tank-ul Globsec. Unii analiști intuiesc că acest curent va crește odată cu venirea frigului și creșterea costurilor energetice. În Austria, pe fundalul unui guvern nepopular divizat de scandaluri de corupție, gruparea populistă Freedom și-a recâștigat sprijinul alegătorilor în ultimele sondaje, după ce a dat vina pe sancțiuni și ostilitatea față de Rusia pentru dificultățile tot mai mari cu care se confruntă unii austrieci.

Dosare penale în Republica Cehă pentru susținerea declarativă a invaziei ruse în Ucraina

Poliția din Republica Cehă a sesizat justiția în noiembrie în vederea deschiderii de dosare penale pe numele 49 de persoane pentru susținerea publică a Rusiei în războiul contra Ucrainei, invocând prevederi din Codul Penal ceh, a anunțat marți postul de radio public iRozhlas.

Un paragraf invocat în acest sens prevede că persoanele care susțin public o crimă comisă sau îi elogiază deschis pentru delictul lor pe autorii acestuia pot fi condamnate la un an de închisoare.

Un alt paragraf prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru sprijinirea mișcărilor sau curentelor care sunt orientate în mod evident către oprimarea drepturilor și libertăților, ori care propagă ura națională, rasială, religioasă sau de clasă.

Manifestarea simpatiei față de astfel de mișcări sau curente este pasibilă conform codului penal ceh de pedepse cu închisoarea între șase luni și trei ani.

Pe 26 februarie, la două zile după începerea agresiunii militare ruse în Ucraina, procurorul general ceh a amintit de existența acestor prevederi din codul penal.

De atunci, totalul investigațiilor deschise de poliție pe baza acestor articole, și care au legătură directă cu exprimarea unor poziții asupra războiului din Ucraina, a ajuns la circa o mie, dintre care în prezent aproximativ 300 sunt în lucru.

Din cele 86 de astfel de cazuri investigate în noiembrie, 49 au fost înaintate justiției.

Începând din luna septembrie la Praga au avut loc trei manifestații cu participare numeroasă împotriva guvernului de dreapta condus de premierul Petr Fiala, care i-a catalogat pe organizatorii protestelor drept ''proruși''.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Ucraina, #razboi, #oboseala, #Europa, #manifestatii, #criza energetica inflatie , #Razboi Ucraina