Capcana ucraineană de la Bahmut. De ce este importantă din punct de vedere strategic apărarea orașului

Marti, 07 Martie 2023, ora 22:48
5366 citiri
Capcana ucraineană de la Bahmut. De ce este importantă din punct de vedere strategic apărarea orașului
Lupte de stradă la Bahmut FOTO / PBS

Lupta Ucrainei pentru Bahmut a devenit importantă din punct de vedere strategic din cauza componenței actuale a forțelor rusești staționate în zonă, se arată în evaluarea de luni noapte spre marți dimineață a Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW).

Unele rapoarte occidentale au sugerat recent că Ucraina își consumă trupe de elită și echipamente în mare parte pentru a-i combate pe recruții grupului de mercenari Wagner, care sunt doar simplă carne de tun. Această observație este în general corectă, notează experții ISW, subliniind în același timp că rezerva de prizonieri ruși apți pentru operațiuni de luptă nu este nelimitată, iar lichidarea a zeci de mii dintre ei în Bahmut înseamnă că aceștia nu vor fi folosiți pentru lupte mai importante.

Serviciile secrete ucrainene au susținut evaluarea ISW potrivit căreia forțele rusești din apropierea Bahmut și-au schimbat recent tactica și au adus în lupte forțe speciale de calitate superioară și elemente ale forțelor convenționale. Este probabil ca Grupul Wagner să folosească în continuare prizonieri pentru operațiunile din Bahmut, deși într-o măsură mult mai limitată decât în lunile anterioare, din cauza pierderilor uriașe suferite de recruți în atacurile frontale.

Dar acum, grupul de mercenari Wagner și-a aruncat cei mai buni soldați în luptă, iar aceștia sunt cei care sunt distruși împreună cu foștii pușcăriași, notează ISW. Bătălia de la Bahmut ar putea submina serios cele mai bune forțe ale grupului Wagner, iar fondatorul său Evgheni Prigojin se teme, se pare, că Ministerul rus al Apărării duce bătălia pentru Bahmut până la ultimul luptător Wagner. Degradarea serioasă sau distrugerea forțelor de luptă de elită ale grupului Wagner va avea consecințe pozitive în afara câmpului de luptă, mai spun experții americani de la ISW.

Rușii încalcă „Principiul unității comenzii”

Generalul Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane în Europa, afirmă că Rusia încalcă unul dintre principiile fundamentale ale războiului în tentativa sa de a cuceri orașul Bahmut din estul Ucrainei.

„La începutul invaziei rusești am notat că armata rusă încălca fiecare dintre cele 9 principii ale războiului. Acum, la Bahmut, cu lipsa de coordonare între Prigojin, Șoigu, Gherasimov și Putin ei par să încalce cu precădere una: Unitatea comenzii”, notează ofițerul american pe pagina sa de Twitter.

„Unitatea comenzii descrie o unitate a eforturilor și o unitate a scopurilor care se întâmplă când toți factorii - guvernul, oamenii, soldații, comandanții, unitățile - înțeleg ceea ce încearcă să realizeze și cum să facă acest lucru”, explică el.

Hertling amintește de asemenea că generalul prusac Carl von Clausewitz, considerat unul dintre cei mai mari teoreticieni militari din istorie, a descris unitatea comenzii drept „Principiul Coordonator al Războiului”.

„Soldații aruncați într-o luptă în care nu există o unitate a scopurilor sunt cei care suferă cel mai mult când se întâmplă acest lucru. Oponentul, în cazul de față Ucraina, se bucură întrucât lipsa unității comenzii creează disfuncționalități în rândul inamicului și numeroase oportunități pentru ofensive”, mai explică Mark Hertling, fost șef al Comandamentul Statelor Unite pentru Europa și Africa între 2011 și 2012.

Apărarea ucraineană a orașului Bahmut și-a „atins obiectivele” și a fost „un mare succes strategic” pentru armata ucraineană, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

Ucraina a avut două obiective principale în apărarea orașului Bahmut: să câștige timp pentru a-și reface forțele și să provoace pierderi grele armatelor rusești, a spus Podoliak.

Decizia de a face din apărarea zonei cheie o prioritate a fost o strategie comună concepută de strategii militari ai țării, cu aprobarea președintelui ucrainean, a spus el, citat de CNN.

„În ceea ce privește apărarea Bahmutului, aceasta și-a atins obiectivele cu 1000%. Armata a implementat planul de a distruge principala grupare pregătită de luptă a inamicului, pe de o parte, și, pe de altă parte, a permis antrenarea și pregătirea a zeci de mii de trupe ucrainene pentru un contraatac”, a spus Podoliak.

„Chiar dacă conducerea militară va decide la un moment dat să se retragă în poziții mai favorabile, cazul apărării Bahmutului va fi un mare succes strategic pentru Forțele Armate ucrainene ca fundație pentru viitoarea victorie”, a adăugat el.

Podoliak a avertizat că încă nu a fost luată o decizie de retragere, ci mai degrabă că a existat un consens între liderii militari pentru a continua să apere orașul.

„Acesta este un avantaj al modelului democratic, care ne permite să alegem și să luăm cele mai bune decizii. O mulțime de întrebări critice sunt puse chiar de președinte. Întrucât decizia finală, în calitate de comandant șef, este luată de șeful statului, președintele se simte foarte responsabil personal”, a adăugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Ucraina, #razboi, #aparare, #bahmut, #strategie, #ofensiva , #Razboi Ucraina