Zelenski face curățenie generală. Val de demisii și demiteri după scandalul de corupție legat de aprovizionarea armatei

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 14:35
5698 citiri
Zelenski face curățenie generală. Val de demisii și demiteri după scandalul de corupție legat de aprovizionarea armatei
Președintele ucrainen Volodimir Zelenski a demin mai mulți demnitari in urma unei achete de corupție/ FOTO: Twitter

Mai mulţi înalţi responsabili ucraineni şi-au anunţat demisiile marţi, 24 ianuarie, în urma anchetei vizând presupuse fapte de corupţie legate de aprovizionarea armatei la preţuri supraevaluate.

La începutul zilei de 24 ianuarie, adjunctul șefului administrației prezidențiale, Kirilo Timoșenko, a anunțat că i-a prezentat demisia lui Zelenski.

„Îi mulțumesc președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru încrederea și oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut”, a scris Timoșenko pe mesageria Telegram, adăugând: "Mulțumesc forțelor armate pentru că au salvat și apărat țara noastră".

Timoşenko, unul dintre rarii colaboratori ai preşedintelui în funcţie de la alegerea lui Volodimir Zelenski în 2019 şi care superviza în special proiecte de reconstrucţie a instalaţiilor avariate de loviturile ruseşti, a figurat la rândul său în mai multe scandaluri în timpul şi înainte de invazia Moscovei.

În octombrie, el a fost mai ales acuzat că folosea un vehicul de teren donat Ucrainei de grupul General Motors în scopuri umanitare. După aceste dezvăluiri, Timoşenko a anunţat transferarea vehiculului într-o zonă apropiată de linia frontului.

Simonenko a fost acuzat la rândul său de o influentă publicație ucraineană, Ukrainska Pravda, că a plecat recent în vacanţă în Spania, în timp ce deplasările în străinătate, cu excepţia scopurilor profesionale, sunt în mod normal interzise bărbaţilor ucraineni chemaţi în armată în caz de război.

Potrivit ziarului, el a plecat într-o maşină aparţinând unui om de afaceri ucrainean şi în compania bodyguardului acestuia.

La scurt timp după anunțul lui Timoșenko, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Viaceslav Șapovalov, responsabil cu aprovizionarea trupelor cu alimente și echipamente, a demisionat și el, invocând "acuzații de corupție" din partea presei.

Într-o declarație de pe site-ul Ministerului Apărării se arată că demisia lui Viaceslav Șapovalov a fost "o faptă demnă de luat în seamă" care va contribui la păstrarea încrederii în minister.

De asemenea, la 24 ianuarie, procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksi Simonenko, a fost demis după ce Procuratura Generală a spus că s-a făcut o remaniere a oficialilor de rang înalt. Declarația prin care era anunța demiterea lui Simonenko nu oferă niciun motiv pentru această decizie, dar precizează că hotărârea a fost luată „conform propriei sale dorințe”.

Plecările celor trei oficiali au avut loc după ce Zelenski a anunțat în seara zilei de 23 ianuarie că va face schimbări de personal, în urma celui mai mediatizat scandal de corupție care a cuprins Ucraina de la invazia Rusiei.

„Există deja decizii de schimbări de personal - unele vor fi anunțate astăzi, altele mâine - în ceea ce privește funcționarii de la diferite niveluri din ministere și alte structuri ale guvernului central, precum și din regiuni și din cadrul forțelor de ordine", a declarat Zelenski în discursul său nocturn.

Scandalul de corupție a izbucnit la 22 ianuarie, când Ministerul Apărării a fost acuzat de un ziar de investigație că a plătit prea mult furnizorii pentru hrana trupelor. Furnizorul a declarat că de vină a fost o greșeală tehnică și că nu s-au dat bani în plus. Ministerul a declarat că acuzațiile sunt nefondate.

În aceeași zi, adjunctul ministrului ucrainean al infrastructurii a fost reținut de către autoritățile anti-corupție, fiind suspectat că a primit o mită de 400.000 de dolari pentru importul de generatoare în septembrie, acuzație pe care ministrul o neagă.

Zelenski promite eradicarea corupției

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că nu va tolera niciun act de corupție, chiar dacă aceasta a fost pusă în plan secund după ce țara a fost invadată de Rusia, și a promis decizii ferme pentru combaterea sa.

Angajamentul lui Zelenski vine pe fondul unor acuzații de corupție la nivel înalt, inclusiv un raport privind practici dubioase în achizițiile militare, în ciuda faptului că oficialii promovează intens mesajul de unitate națională pentru a face față invaziei.

„Vreau ca acest lucru să fie clar: nu va mai exista nicio întoarcere la ceea ce a fost în trecut, la felul în care trăiau unii oameni apropiați de instituțiile statului sau cei care și-au petrecut întreaga viață vânând funcții”, a spus Zelenski într-un mesaj video.

Ales președinte în 2019, pe baza promisiunii că va schimba modul în care a fost guvernat până acum fostul stat sovietic, Zelenski a anunțat că a acceptat demisia unui ministru adjunct după ce acesta a devenit urmărit penal pentru că a primit mită.

Chiar dacă Zelenski nu a dat numele oficialului, Biroul Național Anticorupție a dat un comunicat și l-a identificat pe ministrul adjunct al Comunităţilor, Teritoriilor şi Dezvoltării Infrastructurii, Vasili Lojinskîi, reținut deja de procurori pentru luare de mită.

Cinci guvernatori şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie

De asemenea, mai mulți funcţionari ai autorităţilor executive centrale şi regionale din Ucraina sunt vizați în ancheta de corupție în care ministrul adjunct al Infrastructurii Vasil Lozinski a fost arestat, fiind acuzat de fraudarea de fonduri publice pentru surse de energie alternativă în lunile de iarnă, conform CNN.

Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie în Ucraina, a anunţat marţi guvernul, citat de France Presse, după un scandal de corupţie presupus în armată şi în plină invaziei a ţării de către Rusia.

Potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlament, guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumi (nord) Dmitro Jivîtski, Herson (sud) Iaroslav Ianuşevici şi al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, îşi vor părăsi posturile.

Reznicenko a fost acuzat de mai multe media în noiembrie că a atribuit contracte de reparaţii de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa care lucrează ca antrenor de fitness.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, acest bărbat şi colegii săi din regiunile Sumi, Herson şi Zaporojie figurează în anchete judiciare, în timp ce demiterea lui Kuleba este legată de următoarea sa numire în cadrul administraţiei prezidenţiale.

Anatoli Ivankevici şi Viktor Vîşniov, ambii şefi adjuncţi ai serviciului ucrainean de transport maritim şi fluvial, au fost de asemenea revocaţi din posturile lor.

Ministrul Apărării nu se simte prea bine

Ofițerii anticorupție s-au infiltrat într-un grup infracțional organizat pentru a demasca și a opri deturnările masive de fonduri bugetare, spune Parchetul Anticorupție ucrainean.

„Unul dintre membrii grupului este ministrul adjunct al Comunităţilor, Teritoriilor şi Dezvoltării Infrastructurii. Detectivii l-au reținut chiar după ce a primit 400.000 USD pentru facilitarea încheierii de contracte de achiziție de echipamente la prețuri umflate”, arată sursa citată.

„În vara anului 2022, Cabinetul de Miniștri a alocat 1,68 miliarde de grivne (1 grivnă = 0,027 USD - n.r.) pentru achiziționarea de echipamente de generare a energiei necesare pentru a trece peste perioada de iarnă în fața distrugerii infrastructurii critice. După cum a fost stabilit, un număr de funcționari publici au decis să deturneze o parte din fonduri. În acest scop, aceștia au conspirat cu un grup de intermediari și au asigurat încheierea de contracte de achiziții cu entități comerciale predeterminate. Costul contractelor a fost umflat cu 280 de milioane de grivne, ceea ce a reprezentat o contravaloare care trebuia plătită oficialilor pentru facilitarea acestora”, spune Parchetul Anticorupție ucrainean.

Peste 150 de ofițeri ai Parchetului Anticorupție ucrainean s-au infiltrat și au participat la operațiunea de demantelare a rețelei.

S-au făcut percheziții, la care au fost confiscate 920.000 de grivne și 38.700 de dolari de la biroul oamenilor de afaceri. Unul dintre membrii grupului a încercat să părăsească Ucraina și a fost reținut la granița de stat.

Ministerul ucrainean al Apărării, condus de Oleksii Reznikov, este acuzat de publicația ucraineană Zn că achiziționează alimente pentru armată la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev, a scris The Kyiv Independent.

Pubicația ucraineană Zn a scris despre un contract al Ministerului Apărării pentru 2023 privind achiziția de alimente de la sursele sale din cadrul armatei.

Ziarul afirmă că acest contract are o valoare totală de 13,16 miliarde de grivne, echivalentul a 328,4 milioane de euro, a fost încheiat la 23 decembrie și prevede livrări de alimente pentru soldații ucraineni staționați în regiunile Poltava, Sumî, Kiev, Jitomîr, Chernihiv și Cerkasî.

Contractul nu stipulează livrarea de alimente soldaților din linia întâi, unde „doar livrarea poate face ca orice achiziție să fie mai scumpă", a scris Zerkalo Nedeli.

Jurnaliștii susțin că Ministerul Apărării a fost de acord să plătească 17 grivne (48 eurocenți) pentru un ou, în timp ce prețul acestuia la unul dintre magazinele din capitală este de aproximativ 7 grivne (18 eurocenți). Un kilogram de cartofi care urmează să fie comandat pentru soldații ucraineni costă 22 de grivne (55 de eurocenți), în timp ce prețul în magazinele alimentare din Kiev este de aproximativ 9 grivne (23 eurocenți), a relatat Zn.

Imediat după dezvălurile din presă, comisia parlamentară ucraineană pentru securitate națională, apărare și informații convoacă oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării pentru a răspunde acuzațiilor.

Ministerul Apărării a anunțat că dorește ca Serviciul de Securitate să investigheze „informațiile false care dăunează intereselor apărării noastre" cât timp este în vigoare legea marțială.

Ministerul lui Reznikov a descris acuzațiile drept „false”, iar o comisie parlamentară a fost solicitată să facă investigații.

Ucraina are o istorie lungă de corupție și instabilitate guvernamentală.

Transparency International a clasificat în 2021 corupția din Ucraina pe locul 122, din 180 de țări, nu cu mult mai bine decât Rusia.

Uniunea Europeană a făcut din reformele anticorupție una dintre cerințele sale cheie pentru aderarea Ucrainei la forul european, după ce anul trecut i-a acordat Kievului statutul de candidat la UE.

Funcţionarii statului nu vor mai putea ieşi din ţară decât în deplasări oficiale

De asemenea, luni seară Zelenski a anunţat că a semnat mai multe decrete, între care unul care interzice ieşirea din ţară, în alte scopuri decât deplasările oficiale de serviciu, a tuturor angajaţilor guvernamentali, inclusiv deputaţi.

„Există o decizie de principiu a Consiliului Naţional pentru Apărare privind deplasările oficialilor în străinătate. Aceasta se aplică tuturor funcţionarilor din guvernul central şi de la diverse alte niveluri ale administraţiei locale.

Se aplică forţelor de ordine, deputaţilor poporului, procurorilor şi tuturor celor care ar trebui să lucreze pentru stat şi în stat. Dacă vor să se odihnească acum, se vor odihni în afara funcţiei publice. Funcţionarii nu vor mai putea călători în străinătate în vacanţă sau în orice alt scop neguvernamental”, a anunţat preşedintele ucrainean.

El a mai spus că în termen de cinci zile Cabinetul de miniştri va elabora o procedură de trecere a frontierei pentru funcţionari, astfel încât doar o călătorie de lucru reală să poată fi motivul trecerii frontierei.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
#Ucraina, #razboi, #ancheta coruptie, #demiteri, #demisii, #Volodimir Zelenski, #aprovizionare, #Ministerul Apararii , #Razboi Ucraina