Ucraina și Polonia lucrază la un plan pentru aderarea Ucrainei la NATO. Duda și Zelenski au vorbit o oră la telefon

Joi, 15 Iunie 2023, ora 07:16
1465 citiri
Ucraina și Polonia lucrază la un plan pentru aderarea Ucrainei la NATO. Duda și Zelenski au vorbit o oră la telefon
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri seara compatrioţilor că a vorbit aproape o oră la telefon cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, alături de care lucrează la o formulă care să dea Ucrainei o perspectivă concretă de aderare la NATO la summitul de la Vilnius de luna viitoare.

„În fiecare conversaţie acordăm o atenţie considerabilă garanţiilor de securitate şi pace pe termen lung, şi nu numai pentru noi. Şi întotdeauna în mod eficient”, a punctat preşedintele ucrainean.

Polonia este foarte realistă în ceea ce priveşte necesitatea aderării Ucrainei la NATO. Şi aceasta este o necesitate obiectivă. Lucrăm împreună pentru a dezvolta un conţinut specific pentru summitul Alianţei de la Vilnius”, a spus Zelenski, precizând că a vorbit timp de o oră cu preşedintele Poloniei în special pe chestiuni de securitate, despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre armele pentru soldaţii ucraineni.

„Acesta (summitul de la Vilnius - n.r.) este exact momentul în care presupunerile ruseşti că cineva din NATO încă se teme de Rusia trebuie să fie complet spulberate. Astfel de presupuneri alimentează ambiţiile agresive ale Rusiei. Trebuie şi putem să le neutralizăm”, a arătat Zelenski, care a mulţumit Poloniei pentru „sprijinul acordat Ucrainei şi pentru consolidarea reală a NATO”.

Ucraina doreşte ca la summitul NATO de la Vilnius, la care Zelenski a fost invitat să participe, să obţină garanţii concrete de securitate şi o perspectivă clară de aderare la Alianţă, alături de continuarea sprijinului occidental pentru a lupta împotriva Rusiei.

Zelenski s-a referit mai puţin în discursul său de miercuri seara la situaţia contraofensivei, însă a avut cuvinte de mulţumire şi încurajare pentru soldaţii ucraineni, în condiţiile în care oficialii de la Kiev declaraseră anterior că luptele sunt „crâncene”, iar avansurile teritoriale sunt mici, dar constante. Zelenski a spus că cei care luptă acum în estul şi sudul ţării „deschid un spaţiu strategic” pentru victorie.

„Le mulţumesc tuturor celor care luptă şi muncesc pentru victoria noastră! Le sunt recunoscător în special fiecăruia dintre voi, care luptaţi acum în estul şi sudul ţării noastre pentru a deschide un spaţiu strategic pentru Ucraina, un spaţiu pentru mişcarea spre victorie. Le mulţumesc tuturor celor care se află acum în ofensivă şi în defensivă, care iau cu asalt poziţiile ocupanţilor şi le resping asalturile - vă mulţumesc, soldaţi, pentru curajul vostru, pentru rezistenţa voastră şi pentru fiecare metru câştigat!” - a spus Zelenski.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#Ucraina, #Volodimir Zelenski, #Rusia, #Polonia, #NATO , #NATO