Cea mai mare schemă de corupție din Ucraina, descoperită în Odesa: Cineva ar fi „monopolizat” administrația locală

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 23:50
6399 citiri
Cea mai mare schemă de corupție din Ucraina, descoperită în Odesa: Cineva ar fi „monopolizat” administrația locală
Ghenadi Truhanov, primarul Odesei/ FOTO: kyivindependent.com

În fiecare regiune a Ucrainei, există jucători mai mult sau mai puțin influenți care influențează administrația locală, dar la Odesa, organizația criminală a monopolizat efectiv puterea în oraș, a declarat pentru publicația Zerkalo Nedeli șeful unității principale a detectivilor Biroului Naţional Anticorupţie (NABU) Andri Kalujinski. Aceasta este singura schemă la scară largă din Ucraina a precizat acesta.

„Fiecare dintre regiuni are propriii jucători mai mult sau mai puțin influenți, dar nu avem informații că cineva să fi „monopolizat” administrația locală la fel de mult ca la Odesa”, a spus reprezentantul biroului, adăugând că detectivii monitorizează situația în toată țara.

În ceea ce privește Odesa, oamenii de afaceri locali Boris Kaufman și Oleksandr Boruhovici-Granovski, trei adjuncți ai primarului Ghenadi Truhanov și o serie de alte persoane au fost acuzați de crearea unei organizații criminale care controla complet fluxurile financiare din oraș.

În același timp, NABU știa despre activitățile acestui grup în urmă cu aproximativ un an și jumătate, când ancheta privind marea înșelătorie anterioară de la Odesa l-a implicat și pe primarul Ghenadi Truhanov și pe Volodimir Galanternik, care au profitat de bugetul și terenurile orașului. Totodată, NABU spune că în ceea ce privește Odesa sunt încă în desfășurare multe proceduri și s-a putut strânge o bază de probe suficientă doar în legătură cu unii suspecți.

„Pe lângă dosarul anterior despre activitățile unui grup infracțional din Odesa, pe care NABU îl investighează în continuare, mai sunt câteva cazuri. În opinia noastră, am strâns suficiente dovezi pentru a aduce în fața justiției oficialii de rang înalt ai administrației locale pentru faptele de corupție descoperite ”, a spus Kalujinski.

În ceea ce privește grupul Kaufman-Granovski, membrii săi au creat săli speciale dotate cu protecție pentru interceptări telefonice, unde țineau cele mai importante întâlniri, iar așa-numitul „serviciu de securitate” al lor cuprindea aproximativ o sută de persoane.

Totodată, NABU a remarcat că au putut strânge suficiente probe, dar ancheta preliminară este în desfășurare, astfel că sunt posibile noi extrădari.

Cât privește faptul că primarul Ghennadi Truhanov continuă să conducă Odesa în ciuda tuturor acestor acuzații, Kalujinski a subliniat că sistemul de justiție trebuie să funcționeze mai întâi.

„Detectivii monitorizează constant dacă scheme similare sunt folosite în alte regiuni”, a subliniat el. Reprezentantul biroului a menționat că schemele de corupție în Ucraina sunt destul de sofisticate și complicate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
#Ucraina, #coruptie, #Odesa, #schema, #biroul anti coruptie, #primar, #Ghenadi Truhanov , #Razboi Ucraina