Locul ocupat de Ucraina în conducerea unei importante instituții internaționale stârnește furia Rusiei. ”O înfrângere răsunătoare”

Sambata, 27 Mai 2023, ora 14:49
3639 citiri
Locul ocupat de Ucraina în conducerea unei importante instituții internaționale stârnește furia Rusiei. ”O înfrângere răsunătoare”
Moscova a împiedicat accesul Ucrainei FOTO Twitter

Intrarea Ucrainei în Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este privită ca o mare înfrângere pentru Rusia, care a încercat blocarea Kievului.

Cele zece ţări care intră în Consiliul Executiv - pe o perioadă de trei ani - sunt în general alese împreună, prin aclamaţie, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, a cărei a 76-a sesiune se desfăşoară în prezent la Geneva.

Însă, din cauza unei încercări a Moscovei de a împiedica accesul Ucrainei în acest forum alcătuit din 34 de ţări membre - care joacă un rol important în guvernanţa OMS -, a fost necesar să se voteze - pentru prima oară din 1977.

Rezultatul a fost fără apel, iar candidaţii - desemnaţi de către fiecare dintre cele şase regiuni ale OMS - au fost aleşi cu 123 de voturi şi 13 abţineri.

”Votul de azi (vineri) a marcat o înfrângere răsunătoare a Rusiei, care a eşuat în încercările sale imprudente de a submina autoritatea Comitetelor Regionale ale OMS şi de a perturba lucrările Adunării Mondiale a Sănătăţii şi ale Consiliului său Executiv”, a salutat ambasadoarea Ucrainei la ONU, la Geneva, Evghenia Filipenko.

”Sănătatea nu trebuie să fie politzată. OMS trebuie să poată funcţiona normal. Franţa felicită Ucraina, aleasă împreună cu alte nouă ţări în Consiliul Executiv, în pofida încercărilor de obstrucţionare ale Rusiei”, a salutat Reprezentanţa franceză la ONU într-un mesaj postat pe Twitter.

În schimb, reprezentantul Rusiei a anunţat că regretă ”profund faptul că Adunarea a votat în favoarea unei ţări care nu va face decât să politizeze şi mai mult activitatea Comitetului Executiv”.

”Noi suntem împotriva politizării activităţii Adunării Mondiale a Sănătăţii şi a OMS în ansamblul său”, a dat el asigurări.

COREEA DE NORD INTRĂ ÎN CONSILIU

Însă acesta nu a fost singurul schimb tensionat din cursul sesiunii.

Statele Unite şi-au exprimat regretul să vadă Coreea de Nord intrând, la rândul său, în grupul celor 34 de ţări care fac parte din Consiliul Executiv, la propunerea Regiunii OMS Asia de Sud-Est.

Reprezentanta americană a atacat ”bilanţul îngrozitor al Republicii Democratice Coreea de Nord în domeniul încălcării drepturilor omului, documentate cu regularitate de către ONU şi condamnate foarte larg de către comunitatea internţaională”.

Ea a îndemnat Phenianul ”să respecte drepturile omului, să-şi îndeplinească obligaţiile prevăzute de rezoluţiile Consiliului de Securitate (al ONU) şi să practice o diplomaţie seroasă şi durabilă”.

Răspunsul delegaţiei nord-coreene a fost la fel de usturător, după ce a dat asigurări că cooperează cu toată lumea într-un ”spirit de cooperare şi solidaritate”.

”Regretăm profund că o ţară (...) încearcă să abuzeze de acest forum în propriile scopuri politice de dispreţuit şi îndeamnă la confruntare”, a denuţat ea.

În afară de Ucraina şi Coreea de Nord, în Consiliul Executiv al OMS au mai intrat Australia, Barbados, Camerun, Comore, Elveţia, Lesotho, Qatar şi Togo.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#Ucraina, #conducere, #OMS, #furie, #Rusia , #Ucraina