De ce a deconspirat Marea Britanie agenții de influență ai Moscovei din Ucraina. Cazul deputatului agitator Evgheni Muraev

Luni, 24 Ianuarie 2022, ora 14:39
4770 citiri
De ce a deconspirat Marea Britanie agenții de influență ai Moscovei din Ucraina. Cazul deputatului agitator Evgheni Muraev
Evgheni Muraev, fost depotat ucrainean pro-rus/ FOTO: Fox News

Ultima dată când ucrainenii au auzit de Evgheni Muraev a fost toamna trecută, când un fost deputat pro-rus a desfășurat un banner pe care scria „Acesta este pământul nostru!” în centrul Kievului.

Afișul a fost dat jos la câteva ore după protestul public, indicând că influența sa politică este în scădere.

Muraev părea să rămână în umbră, dar sâmbătă, Marea Britanie a anunțat că fostul deputat ucrainean pro-rus este gata să conducă un guvern ucrainean flexibil, ca parte a unui complot rusesc de schimbare a regimului la Kiev.

Puterile occidentale spun că președintele rus Vladimir Putin ia în considerare o invazie după ce a adunat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina. SUA și Marea Britanie au avertizat că Moscova ar putea încerca să-l înlăture pe președintele ucranean Volodimir Zelenski, printr-o lovitură de stat.

„Am fost îngrijorați și am avertizat despre această tactică de săptămâni întregi”, a declarat duminică secretarul de stat american Anthony Blinken, referindu-se la acuzațiile britanice. „Acesta este în mare strategia rusă”, a subliniat șeful diplomației britanice.

Însă acuzațiile britanice, fără ca Londra să fi furnizat nicio dovadă și pe care Rusia le-a respins, li s-au părut exagerate pentru mulți din Ucraina, inclusiv lui Muraev. El a postat o fotografie a feței lui photoshopată pe corpul lui James Bond și a spus că afirmațiile sunt „o întrebare pentru domnul Bean”, scrie Financial Times.

"Dacă Rusia chiar are planuri de a destabiliza situația din Ucraina și de a aduce un guvern pro-rus la putere, atunci acesta este un plan prost gândit care nu va fi susținut de societatea ucraineană. Rusia nu a înțeles niciodată Ucraina și nu vrea să o facă,” a spus Oleksi Haran, șeful departamentului de cercetare a Fundației pentru Inițiative Democratice, de la Kiev. „Rusia poate avea astfel de planuri, dar sunt absolut absurde”.

Originar din orașul Harkov din estul, Muraev l-a ajutat pe fostul prim-ministru Mykola Azarov să evadeze peste graniță în Rusia în 2014, după ce revoluția de la Kiev care l-a răsturnat de la putere pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici.

Muraev a rămas în Ucraina în calitate de deputat al partidului succesor al lui Ianukovici, apoi a plecat în 2016 pentru a-și crea altul. În 2018, Rusia l-a sancționat, dând vina pe o dispută cu Viktor Medvedciuk, confidentul lui Putin și principalul aliat politic de multă vreme al Kremlinului din Ucraina.

Nici pro-rușii nu cred în varianta Muraev

El a fost unul dintre cei trei candidați pro-ruși care au candidat la președinție în 2019, dar au renunțat înainte de vot. Câteva luni mai târziu, partidul lui Muraev nu a reușit să depășească pragul de 5% pentru a intra în parlamentul ucrainean, notează FT.

„Singura modalitate de a crea un guvern marionetă este o invazie […] și pur și simplu nu-mi vine să cred că Evgheni Muraev poate fi un candidat pentru a conduce Ucraina”, a spus Vadim Novinski, oligarh și deputat al unui partid pro-rus. . „Este o prostie totală”, a spus el.

În ultimele luni, Muraev, care deține un important canal de televiziune ucraineană, a început să pună la cale o revenire în politica ucraineană, după ce Kievul l-a plasat anul trecut pe Medvedciuk în arest la domiciliu și a închis trei canale TV apropiate de acesta.

Muraev a făcut aluzie asupra unei posibile schimbări tectonice în politica ucraineană într-un interviu acordat canalului său TV la începutul lunii ianuarie, în care a spus: „Din anumite motive, cred că vom avea o resetare și va exista un nou guvern care va rezolva conflictul în Donbas până la sfârșitul anului.” „Vor fi multe schimbări și sunt inevitabile”, a spus el. „Desigur că vor fi șocuri și vor fi dificile [ . . .], dar după ele va fi un viitor strălucit”.

Muraev, rezerva lui Medveciuk?

Oleksandr Daniliuk, fostul șef al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, a declarat că acțiunea împotriva lui Medvedciuk ar putea deschide calea pentru ca rivalul său Muraev să devină un confident rus.

„Rusia a căutat întotdeauna agenți de influență în Ucraina”, a spus Daniliuk. „Muraev ar fi o alegere evidentă – se încadrează perfect în nișa pro-rusă pe care o ocupa anterior Medvedciuk, dar are și potențialul de a-l depăși, deoarece este văzut ca tânăr și promițător”.

Într-o postare pe Facebook duminică, Muraev a respins acuzațiile potrivit cărora partidul său ar simpatiza cu Moscova. „Epoca politicienilor pro-occidentali și pro-ruși din Ucraina a dispărut pentru totdeauna”, a scris el.

Acuzațiile din Marea Britanie l-ar putea expune pe Muraev riscului unei pedepse similare cu cea a lui Medvedciuk. Un consilier al șefului de cabinet al lui Zelenski, Mihail Podoliak, nu a spus dacă Ucraina va lua măsuri împotriva lui Muraev, dar a spus: „Este bine pentru societatea ucraineană, care ar trebui să știe clar cine este cine”. El a promis că „toate instrumentele legale care pot fi folosite pentru a proteja suveranitatea Ucrainei și interesele societății ucrainene vor fi folosite de autoritățile ucrainene în cooperare cu partenerii noștri”.

Deconspirarea lui Muraev a fost cel de-al doilea avertisment occidental cu privire la o lovitură de stat rusă în așteptare în Ucraina. Anterior, SUA au anunțat că serviciile de informații ruse au planuri similare în cooperare cu un alt grup de politicieni ucraineni apropiați de Medvedciuk - dintre care doar unul a fost desemnat și de Regatul Unit.

„Mulți dintre cei care sunt numiți membri ai acestui viitor guvern nici măcar nu vorbesc între ei”, a spus Novinski. „Este un grup aleatoriu de nume”.

Diferențele dintre rapoartele din SUA și Marea Britanie sugerează că Kremlinul are o mulțime de opțiuni pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina, a spus Mark Galeotti, profesor la University College din Londra, care studiază serviciile de securitate rusești.

"Ne putem aștepta să fie lansate o serie întreagă de proiecte diferite, adesea speculative. Și nu ar trebui să presupunem că atunci când le vom descoperi, acesta va fi planul Kremlinului", a spus Galeotti.

„Kremlinul creează aceste situații dinamice și adesea haotice care oferă o gamă întreagă de opțiuni diferite. Din care Moscova va alege cum să transforme situația în favoarea sa".

SUA și Marea Britanie urmăresc o strategie dublă de a încerca să expună public planurile Rusiei în timp ce fac eforturi pentru o soluție diplomatică negociată care ar putea atenua tensiunile.

Acuzațiile vor face discuțiile viitoare cu Rusia mai grele

Blinken a spus că SUA vor continua discuțiile cu Moscova după întâlnirea cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov săptămâna trecută. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a invitat pe omologul său britanic Ben Wallace la discuţii de la Moscova, iar Ministerul de Externe a declarat că ia în considerare o solicitare a ministrului de externe Liz Truss de a se întâlni cu Lavrov.

Acuzațiile de lovitură de stat ar putea face ca discuțiile viitoare cu Rusia să fie mai puțin probabile, a spus Galeotti. „Unitatea occidentală este cu siguranță sub presiune și (linia) pe care SUA și Marea Britanie o adoptă nu ajută”, a spus el. „Asta va îngreuna aceste discuții”.

Anterior, s-a raportat că Ministerul de Externe britanic deține informații că serviciile de informații ruse întrețin legături și cu: fostul prim-viceprim-ministru al Ucrainei, Serghei Arbuzov, șeful aparatului fostului președinte Viktor Ianukovici cu Andrii Kliuev, fostul șef adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare Vladimir Sivkovici, și cu fostul prim-ministru Mykola Azarov.

Ofițerii americani de informații confirmă concluziile colegilor britanici, relatează CNN. Anterior, Casa Albă și-a exprimat deja opinia că Rusia ar putea folosi destabilizarea din Ucraina ca pretext pentru un atac.

Lipsa oricăror detalii credibile și aplicate despre complot și avântul diplomatic brusc al guvernului britanic după o perioadă de letargie pe scena internațională riscă să-l lase pe premierul Boris Johnson expus acuzațiilor că exploatează de fapt o criză internațională volatilă pentru a astupa ecourile scandalului în care este implicat și care-i pun în pericol menținerea la șefia guvernului britanic.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#Ucraina, #agenti de influenta, #Rusia, #Marea Britanie, #evgheni muraev , #Ucraina