Erdogan a plecat cu tolba plină de la Kiev. Afacerile parafate sunt însă valabile doar dacă Rusia nu pune gheara pe Ucraina

Vineri, 04 Februarie 2022, ora 12:54
8925 citiri
Erdogan a plecat cu tolba plină de la Kiev. Afacerile parafate sunt însă valabile doar dacă Rusia nu pune gheara pe Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său turc Recept Erdogan/ FOTO Captura Youtube

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a efectuat o vizită oficială la Kiev unde a dat un semnal puternic de susținere a Ucrainei nu numai pe plan politic, dar și economic și militar.

Ucraina și Turcia au semnat opt documente oficiale în domeniile economic, militar, științific, transfrontalier și turistic. Aceste acorduri și foi de parcurs sunt preconizate a da un nou impuls schimbului comercial între cele două țări, dar și de a schimba în bine climatul regional al securității umane în Marea Neagră.

Președinții Zelenski și Erdogan au semnat un acord bilateral comprehensiv de liber schimb pentru următorii cinci ani. Acest acord este așteptat să dubleze valoarea schimbului comercial între cele două țări, care în prezent ajunge la aproximativ 7.5 miliarde de dolari anual. Cei doi președinți se așteaptă ca deja la finele acestui an cifra schimbului bilateral să atingă cota de 10 miliarde de dolari.

Printre bunurilor cuprinse de acest acord intră peste 10.000 de produse, în capul listei aflându-se grâne, metale și produse alimentare. Se estimează că acest acord va contribui cu 2% din creșterea anuală a PIB-ului ucrainean. Nu a lipsit din lista de acorduri facilitarea accesului companiilor de construcții turcești la proiecte majore de infrastructură.

Poziţia cheie a acordului este stabilirea de către Turcia a unei taxe zero pentru 10.337 de mărfuri, ceea ce reprezintă 95% din numărul total de mărfuri exportate de Ucraina. În plus, alte 1.348 de articole vor fi supuse cotelor tarifare sau taxelor reduse. În special, conform documentului, este stabilită eliminarea completă a taxelor turceşti pentru 510 din 840 de produse metalurgice, este stabilită o reducere parţială a taxelor pentru alte 130, urmând să fie prevăzute cote pentru 167 de produse metalurgice.

Conform calculelor preliminare ale guvernului Ucrainei, acordul va produce anual o creştere cu 2,2% PIB-ului ţării şi cu 2,6% veniturilor gospodăriilor.

Consiliu vamal comun

Ucraina şi Turcia au semnat, de asemenea, un memorandum privind înfiinţarea unui consiliu vamal comun.

Ucraina şi Turcia negociază o zonă de liber schimb de mai bine de un deceniu. Termenii acordului sunt anunţaţi pe site-ul său de către Guvernul Ucrainei, care a aprobat proiectul de document pe 2 februarie. Prim-viceprim-ministrul şi ministru al Economiei Iulia Sviridenko a spus că, datorită acordului, „toate ţările prietene din bazinul Mării Negre - Georgia, Moldova, Bulgaria, România, Turcia şi Ucraina - vor fi legate prin acorduri de liber schimb cu reguli comune, deci documentul este de mare importanţă pentru toată regiunea”.

Kievul obţine acum condiţii mai bune şi pentru accesul pe piaţa turcă a produselor agricole prelucrate.

„Datorită instituirii unei taxe de 0% la aprovizionarea cu cereale de către Turcia, Ucraina va primi condiţii îmbunătăţite pentru accesul pe piaţa turcă a produselor agricole prelucrate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. Acordul prevede, de asemenea, eliminarea completă a taxelor turceşti asupra produselor industriale.

În acelaşi timp, Ucraina păstrează taxe la maşinile uzate şi la bunurile second-hand şi stabileşte perioade de tranziţie de trei şi cinci ani de taxe pentru vehicule şi produse din industria uşoară. Acordul prevede că produsele fabricate din materii prime turceşti vor fi considerate ucrainene şi vor putea intra pe pieţele tuturor ţărilor europene fără taxe vamale în conformitate cu certificatul EUR1.

Datorită acordului, comerţul dintre ţări va creşte cu 38%. În prezent, schimburile comerciale se cifrează la 7,3 miliarde de dolari, din care exporturile ucrainene sunt de 4,1 miliarde de dolari, iar importurile sunt de 3,2 miliarde de dolari. Aproximativ 70% dintre exporturile ucrainiene sunt constituite de produse metalurgice şi cereale.

Potrivit experţilor, odată cu intrarea în vigoare a acordului, mărfurile turceşti din Ucraina vor deveni şi mai ieftine. În acelaşi timp, experţii se tem de o situaţie în care Ucraina va furniza materii prime Turciei şi va cumpăra bunuri cu valoare adăugată mare - electrocasnice, maşini, haine şi încălţăminte. Drept urmare, piaţa ucraineană va fi copleşită de mărfuri turceşti ieftine, iar aceste industrii nu se vor putea dezvolta în Ucraina.

Turcia mizează pe 2 milioane de turiști ucraineni

De asemenea, un important aspect al relației strategice îl reprezintă cei peste două milioane de turiști ucraineni care vizitează Turcia mai ales în sezonul estival. Iar pentru a facilita acest flux de interacțiune umană de masă cele două guverne au semnat și o serie de acorduri în sfera vamală și a cooperării normativ-juridice.

Pe termen scurt și mediu Turcia și Ucraina vor extinde programul de construcție a dronelor militare Bayraktar TB2, iar pe termen lung Turcia va contribui la dezvoltarea biroului aviatic de construcții ”Antonov”.

Ucraina se află deja în posesia a 20 de drone militare de tip ”Bayraktar”, capabile a schimba raportul tactic de forțe pe câmpul de luptă așa cum bine s-a demonstrat în ultimul război din Karabah. Totodată, uzina ”Motor Sici” din Zaporijie este deja producător de motoare aviatice pentru aceste drone.

Ceea ce și-a dorit foarte mult Kievul până ieri, dar nu putea obține, era licența pentru a construi în totalitate aceste aparate de zbor pe teritoriul său. Ei bine, după semnarea acordului de ieri acest obiectiv devine realitate, iar conform așteptărilor oficialilor ucraineni până în a doua jumătate a acestui an Ucraina va putea produce sub licența turcă, pe propriul teritoriu, drone Bayraktar, notează RFI.

Erdogan, pregătit să încerce o mediere între Ucraina şi Rusia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi la Kiev că va âncerca să medieze între aliatul său ucrainean şi Rusia, adăugându-şi vocea la eforturile europene intense de a evita un conflict armat, relatează AFP.

''Vizita noastră se desfăşoară într-un moment sensibil. Vreau să repet aici că vom continua să apărăm integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a Crimeii'', a declarat Erdogan la o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, după o întrevedere care a durat mai mult de patru ore.

''Aşa cum am indicat anterior, Turcia este pregătită să-şi aducă o contribuţie la soluţionarea crizei între două ţări prietene, care sunt vecine la Marea Neagră'', a adăugat şeful statului turc.

Acesta din urmă încearcă să valorifice deopotrivă apartenenţa ţării sale la NATO şi bunele relaţii cu Kievul pentru o mediere la care speră să reuşească să-l asocieze şi pe preşedintele rus Vladimir Putin. De altfel, înainte de a pleca spre Kiev, Erdogan i-a reiterat omologului său rus invitaţia de a veni în Turcia, sugerându-i să facă acolo o escală la revenirea din vizita începută în China.

Dar mesajul politic și militar pe care l-a lansat Erdogan în adresa Kievului și acordurile încheiate cu siguranță nu au fost bine văzute la, mai ales din caza întăririi colaborării în sfera militară. În plus, toate aceste acorduri vor avea efect doar dacă Ucraina nu este invadată și adusă în curtea Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că anul acesta nu poate fi doar un an de discuţii, ţara sa având nevoie de decizii ale partenerilor săi. El a argumentat că doar...
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
#Ucraina, #Turcia, #recept erdogan, #Volodimir Zelenski, #acorduri , #Turcia
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Destept sultanul turc , daca Rusia nu ataca Ucraina , Turcia si-a