Motivul pentru care tranzitul de gaze rusești către Europa, prin Ucraina, a scăzut într-o săptămână cu 16 la sută

Miercuri, 11 Ianuarie 2023, ora 08:04
4783 citiri
Motivul pentru care tranzitul de gaze rusești către Europa, prin Ucraina, a scăzut într-o săptămână cu 16 la sută
Tranzitul de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina a fost cu aproximativ 16% mai scăzut în ultima săptămână FOTO Gazprom

Tranzitul de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina a fost cu aproximativ 16% mai scăzut în ultima săptămână faţă de nivelurile anterioare, pe fondul vremii blânde din Europa, a declarat marţi o sursă familiarizată cu datele, iar regiunea rămâne bine aprovizionată cu gaze din alte surse, transmite Reuters.

Gigantul grup Gazprom a declarat că livrările zilnice de gaze ruseşti prin punctul de intrare Sudzha, prin Ucraina către Europa, au fost la 35,5 milioane de metri cubi (mcm) în ultimele cinci zile, în scădere de la peste 40 de milioane de metri cubi în Europa în ultimele luni.

Gazprom nu a răspuns la o solicitare de comentarii despre motivul scăderii volumelor.

Sursa, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că volumele mai scăzute ale livrărilor au reflectat probabil temperaturile ridicate record pentru iarnă observate în mare parte din Europa în noul an.

Sute de centre au înregistrat noi recorduri de temperatură în ultimele zile, din Elveţia până în Polonia şi până în Ungaria, care a înregistrat cel mai cald ajun al Crăciunului la Budapesta, temperaturile urcând la 18,9 grade Celsius pe 1 ianuarie.

Preţurile angro ale gazelor din Marea Britanie şi Olanda au scăzut în mare parte, marţi dimineaţa, deoarece vremea blândă a redus cererea de gaze pentru încălzire şi pe măsură ce oferta de gaze naturale lichefiate (GNL) a crescut. P

reţurile gazelor din Europa sunt în scădere, deoarece combinaţia dintre vremea blândă şi consumul industrial redus a produs o creştere sezonieră neobişnuită a stocurilor, care ameninţă să copleşească sistemul de stocare.

”Europa de Nord-Vest este, în general, bine aprovizionată acum, stocurile din toată Europa fiind la niveluri mai mult decât sănătoase, aşa că este logic să încetinim preluarea din Rusia”, a spus analistul de gaze Refinitiv Marina Tsygankova.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa prin conducte au scăzut la un minim post-sovietic în 2022, deoarece cel mai mare client al său a redus importurile din cauza conflictului din Ucraina, iar o conductă majoră a fost avariată de explozii misterioase.

Uniunea Europeană a vorbit de ani de zile despre reducerea dependenţei sale de energia rusă, dar a început să devină serioasă în acest sens abia după ce Kremlinul a trimis trupe în Ucraina în februarie.

Operatorii de stocare a gazelor din Germania, care era cel mai mare consumator de gaze ale Gazprom, şi-au exprimat marţi optimismul că iarna viitoare nu vor fi probleme de aprovizionare, ca urmare a consumului în scădere, şi au spus că nu există niciun risc de penurie în această iarnă.

Temperaturile mai blânde pentru această perioadă a anului în mare parte din Europa au făcut ca nivelurile stocurilor de gaze să rămână stabile, mai degrabă decât să fie reduse, aşa cum ar fi cazul în mod normal în timpul iernii.

În general, depozitele de gaze din Europa erau pline în proporţie de 83% pe 8 ianuarie, conform celor mai recente date ale Gas Infrastructure Europe, puţin modificate faţă de sfârşitul anului trecut.

Separat, Gazprom Mezhregiongaz, o sucursală a Gazprom responsabilă de aprovizionarea cu gaze interne, a declarat marţi că pe 8 ianuarie a înregistrat un record zilnic de livrări de gaze către consumatorii ruşi al ultimilor trei ani, sau 1,74 miliarde de metri cubi, din cauza temperaturi scăzute în multe regiuni.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#Ucraina, #gaze, #Europa, #Rusia , #stiri Europa