Mega-scandal de corupție în Ucraina. Un fost șef din energie și-a acordat o primă de 10 milioane de dolari

Sambata, 21 Ianuarie 2023, ora 07:36
7651 citiri
Mega-scandal de corupție în Ucraina. Un fost șef din energie și-a acordat o primă de 10 milioane de dolari
Andriy Kobolev și-a acordat un bonus de aproximativ 10 milioane de dolari FOTO (ilustrativă) Pexels

Ucraina, despre care analiștii spun că suferă de mulți ani de corupție sistemică, este zguduită de un nou scandal.

Autoritățile anticorupție l-au notificat pe fostul șef al NJSC Naftogaz Ukrainy, Andriy Kobolev, că este suspect într-un dosar. El este acuzat că a abuzat de poziția sa oficială și și-a acordat un bonus de aproximativ 10 milioane de dolari, informează Interfax Ucraina.

Autoritățile anticorupție din Ucraina l-au notificat de suspiciune pe fostul șef al NJSC Naftogaz Ukrainy, Andriy Kobolev, care, abuzând de poziția sa oficială, și-a acordat un bonus de peste 229 de milioane hrivne, potrivit stiripesurse.ro.

"La 19 ianuarie 2022, un procuror SAPO și detectivii NABU au raportat o suspiciune la fostul președinte al consiliului de administrație al NJSC Naftogaz Ukrainy, care, abuzând de poziția sa oficială, a asigurat plata unor bonusuri de peste 229 de milioane UAH. El a fost acuzat de comiterea unei infracțiuni în conformitate cu partea 5 a articolului 191 din Codul penal al Ucrainei", a anunțat joi pe Facebook Parchetul specializat în combaterea corupției (SAPO).

Potrivit SAPO, în 2018, președintele consiliului de administrație, abuzând de poziția sa oficială, a inițiat examinarea chestiunii de a conveni asupra plății de către Consiliul de Supraveghere al companiei a bonusurilor pentru atingerea unor obiective semnificative, implementarea unor proiecte importante, strategice pentru angajații NJSC Naftogaz din Ucraina, inclusiv cei din consiliul de administrație.

"Ulterior, oficialul a pregătit amendamente la prezentarea privind plata unui bonus pentru realizări extraordinare, după ce a stabilit suma bonusului pentru el însuși la 10 milioane de dolari. În același timp, președintele consiliului de administrație a ascuns în mod deliberat membrilor Comitetului de nominalizare și remunerare al Consiliului de supraveghere al companiei informația că, în baza proprietății de stat, este stabilită suma maximă a bonusurilor bazate pe rezultatele muncii, și anume, nu mai mult de 36 de salarii oficiale pe an", a declarat SAPO.

SAPO a precizat că, în consecință, Consiliul de supraveghere al NJSC Naftogaz Ukrainy a convenit asupra modificărilor care au asigurat plata bonusurilor pentru președintele consiliului de administrație.

"Anchetatorii au stabilit că, în cursul anului 2018, președintele consiliului de administrație a acumulat și a plătit în mod ilegal un bonus în valoare care a depășit cea mai mare sumă permisă cu 229 250 410 UAH", a declarat procuratura.

Potrivit raportului, în perioada 2018-2021, oficialii NJSC Naftogaz Ukrainy nu au contribuit la anchetă, ascunzând de la documentele și materialele companiei necesare pentru stabilirea circumstanțelor infracțiunii.

Raportul SAPO nu indică numele suspectului, dar este vorba despre Kobolev, precizează presa, care citează surse apropiate de anchetă.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #coruptie, #coruptie Ucraina, #bonus, #prima, #dolari , #coruptie