Războiul din Ucraina, încă departe de a fi încheiat. Zelenski: „Ei au încă suficiente rachete. Noi avem suficientă determinare şi încredere”

Sambata, 17 Decembrie 2022, ora 07:46
3047 citiri
Războiul din Ucraina, încă departe de a fi încheiat. Zelenski: „Ei au încă suficiente rachete. Noi avem suficientă determinare şi încredere”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că atacurile de vineri ale Rusiei s-au soldat cu trei morţi şi 10 dispăruţi la Krivoi Rog, unde o rachetă a lovit o clădire rezidenţială, iar ţara se confruntă din nou cu pene extinse de curent, dar şi-a asigurat compatrioţii că raportul de forţe rămâne neschimbat, pentru că atuurile ucrainenilor sunt o apărare antiaeriană tot mai bună şi o determinare şi încredere neschimbate.

„Indiferent de ceea ce speră adoratorii de rachete de la Moscova, tot nu se va schimba raportul de forţe în acest război. Ei au încă suficiente rachete pentru mai multe astfel de lovituri grele. Noi avem suficientă determinare şi încredere în noi înşine pentru a le răspunde după aceste lovituri”, a spus Zelenski în mesajul video transmis la sfârşitul zilei de vineri.

El a subliniat, în contextul în care a menţionat cel de-al nouălea pachet de sancţiuni adoptat de UE, că este important ca Rusiei să nu i se semnale greşite - „semnale că cineva este gata să slăbească presiunea”. Uniunea Europeană a aprobat vineri cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Este „al nouălea, dar, evident, nu şi ultimul. Pentru că este evident că presiunea trebuie să fie crescută.

Le mulţumesc tuturor liderilor şi ţărilor care au luptat pentru un pachet mai puternic. Dar vom lucra cu Comisia Europeană, cu liderii ţărilor UE, cu publicul european, astfel încât politica de sancţiuni existentă să funcţioneze pentru a pune capăt războiului, şi să nu dea Rusiei semnale greşite - semnale că cineva este gata să slăbească presiunea. Le mulţumesc tuturor celor care se ţin de principii!”, a spus Zelenski într-o aluzie la blocajul care a existat în UE legat de adoptarea noilor sancţiuni.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelul de a fi întărită apărarea antiaeriană a Ucrainei. „Voi repeta în mod constant. Dragi parteneri, găsiţi o oportunitate de a ne oferi un scut de apărare aeriană fiabil. Acest lucru salvează vieţile oamenilor”, a spus şeful statului ucrainean. El a arătat că 60 dintre cele 76 de rachete trimise vineri de Rusia au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, dintre care mai mult de 40 au fost distruse în centrul ţării şi în apropierea Kievului.

„Dar, din păcate, există un revers. Teroriştii au nevoie de un număr atât de mare de rachete într-un atac, încât cel puţin o parte din produsele lor vor ajunge la ţintele vizate. Toate ţintele lor de astăzi sunt civile, iar acestea sunt în principal instalaţii de furnizare a energiei şi căldurii. Probabil că, în urma acestui război, sensul cuvântului "teroare" pentru majoritatea oamenilor din lume va fi asociat în primul rând cu astfel de acţiuni smintite ale Rusiei”, a arătat Zelenski.

El a spus că la Krivoi Rog o clădire rezidenţială a fost lovită de una din rachetele ruseşti, iar bilanţul este de trei morţi şi peste 10 răniţi, inclusiv copii. În urma atacurilor ruse de vineri, au fost întreruperi de urgenţă ale energiei electrice în întreaga ţară, în majoritatea oraşelor şi regiunilor. La Kiev şi în 14 regiuni, ca urmare a penelor de curent, a fost oprită şi alimentarea cu apă.

„Le cer reprezentanţilor autorităţilor regionale şi locale să fie mai activi în crearea unei rezerve suplimentare de putere energetică. Vă rog să colaboraţi mai activ cu mediul de afaceri, astfel încât mai multe companii să se alăture hărţii Punctelor de Invincibilitate”, a transmis Zelenski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Atacurile cu drone din timpul nopţii de sâmbătă spre duminică ale Rusiei asupra Ucrainei s-au concentrat asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, continuând un model care pare să se...
Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
Cancelarul german Olaf Scholz a plecat sâmbătă pentru o vizită oficială de trei zile în China, în timpul căreia se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping, după opriri în oraşele...
#Ucraina, #Volodimir Zelenski, #Rusia, #rachete, #razboi Ucraina , #stiri Volodimir Zelenski