SUA încearcă să calmeze Ucraina după comentariile generalului Milli despre negocieri de pace. Ce i-a transmis șeful armatei ucrainene omologului american

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 06:06
4022 citiri
SUA încearcă să calmeze Ucraina după comentariile generalului Milli despre negocieri de pace. Ce i-a transmis șeful armatei ucrainene omologului american
Valeri Zalujnîi, șeful de stat major al Armatei Ucrainene și omologul său american Mark Milley/ FOTO:mil.gov.ua

Administrația Biden ia măsuri pentru a minimiza daunele cauzate de declarațiile șefului de stat major al armatei SUA, generalul Mark Milley care a spus că „ o fereastră pentru discuțiile de pace dintre Kiev și Moscova s-ar putea deschide în această iarnă ”. În prezent, oficiali de rang înalt de la Washington încearcă să asigure Ucraina că nu îi subminează obiectivul de a-i expulza pe rușii din toate teritoriile capturate, scrie POLITICO.

Washingtonul va continua să ofere asistență militară Kievului, mai ales când forțele armate încep următoarea fază a avansării câmpului de luptă, asigură Washingtonul.

Comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, i-a transmis luni generalului Mark Milley, şeful statului major general al SUA, că armata ucraineană nu acceptă niciun fel de negocieri cu Rusia până când aceasta nu-şi va retrage toate trupele din Ucraina, relatează Ukrinform.

„Niciun fel de negocieri, înţelegeri sau soluţii de compromis”, s-a exprimat tranşant Zalujnîi într-o convorbire telefonică purtată luni cu generalul Milley, conform postării de pe canalul Telegram al comandatului şef al armatei ucrainene.

„Ne vom bate atât timp cât vom avea forţe. Obiectivul nostru este să eliberăm toate pământurile ucrainene de sub ocupaţia rusă. Nu ne vom opri de pe această cale sub nicio formă. Armata ucraineana nu va accepta negocieri, acorduri sau soluţii de compromis. Există o singură condiţie pentru negocieri - Rusia trebuie să părăsească toate teritoriile ocupate”, a subliniat Zalujnîi în discuţia cu generalul american.

Săptămâna trecută, ziarul The New York Times, citând surse din guvernul SUA, a relatat că generalul Milley consideră că Ucraina şi Rusia ar trebui să se aşeze la masa negocierilor în viitorul apropiat, amintesc media ucrainene.

Milley, şeful Statelor Majore Întrunite ale armatei SUA, încearcă - potrivit jurnaliştilor - să demonstreze că Ucraina a reuşit să obţină pe câmpul de luptă atât de mult cât te-ai putea aştepta în mod rezonabil. Prin urmare, aceste succese ar trebui consolidate la masa negocierilor.

Generalul american evocă în acest sens un exemplu din Primul Război Mondial când refuzul de a negocia într-o fază timpurie a conflictului „a agravat suferinţa umană şi a dus la milioane de victime”.

Cu toate acestea, poziţia lui Milley nu este împărtăşită nici de preşedintele american Joe Biden, nici de consilierul acestuia pentru securitate naţională, Jake Sullivan, notează Liga.net.

De altfel, însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în alocuţiunea rostită prin videoconferinţă în deschiderea summitului G20 marţi în Indonezia că Ucraina nu va accepta semnarea unor noi acorduri condiţionate de tipul „Minsk-3”. Pentru a pune capăt războiului, Rusia trebuie să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean, a declarat Volodimir Zelenski, citat de media ucrainene.

El a subliniat că acum este un moment potrivit pentru a se pune capăt războiului distructiv al Rusiei, dar un „Minsk-3” nu va exista. „Ucrainei nu trebuie să i se propună compromisuri cu conştiinţa, suveranitatea, teritoriul şi independenţa sa”, a insistat preşedintele ucrainean, referindu-se la acordurile semnate în 2015 la Minsk cu medierea Franţei şi Germaniei pentru a se capăt ostilităţilor din Donbas (estul Ucrainei).

„Nu vom permite Rusiei să ia o pauză şi să-şi consolideze forţele...Sunt convins că acum este momentul în care războiul Rusiei trebuie şi poate fi oprit”, a spus Zelenski, subliniind că pentru încetarea ostilităţilor, Rusia trebuie să confirme integritatea teritorială a Ucrainei, să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean şi să plătească despăgubiri de război.

Îngrijorările Washingtonului

Totuși, valul de apeluri și întâlniri cu ucrainenii subliniază amploarea îngrijorării administrației cu privire la prezentarea unui front unit asupra Ucrainei și a potențialelor discuții de pace. Orice ruptură publică persistentă între înalți oficiali americani ar putea pune în pericol relația deja delicată dintre Washington și Kiev într-un moment crucial al războiului.

Administrația Biden trebuie să atenueze aceste tensiuni, deoarece vin și pe fondul unei anumite îngrijorări că stocurile occidentale de echipamente militare se epuizează.

În timp ce unii înalți oficiali de securitate națională americani cred că acum nu este momentul să înceapă discuțiile, mai ales după ce Kievul a recucerit Hersonul, oraș important din punct de vedere strategic, săptămâna trecută, alții cred că iarna ar putea oferi o oportunitate pentru discuții diplomatice.

Până acum recomandările „pacifiștilor“ nu au influențat opiniile președintelui Joe Biden și ale cercului său apropiat, spun oficialii americani și ucraineni.

Unii experți militari nu au fost de acord cu evaluarea lui Milley. „ Vremea de iarnă va încetini, dar nu va opri, ostilitățile, iar forțele ucrainene vor continua să pună presiune asupra trupelor ruse prost echipate ”, spune general în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa.

Potrivit lui Hodges, trupele ucrainene vor fi gata să lanseze o ofensivă asupra Crimeei până în ianuarie și se așteaptă ca toate trupele ruse să fie scoase de teritoriul ucrainean până în vară.

„ Oamenii ar trebui să înțeleagă că Ucraina intenționează să învingă Rusia pe câmpul de luptă. Au un impuls ireversibil. Este timpul să apăsăm pe pedală ”, a adăugat el.

Oficialii militari occidentali se străduiesc, de asemenea, să găsească noi modalități de a furniza Ucrainei armele necesare, inclusiv muniție și sisteme de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura civilă, deoarece proviziile se epuizează. Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că vor furniza Ucrainei patru sisteme de apărare aeriană Avenger, o armă mobilă cu rază scurtă de acțiune folosită în războiul din Irak și vor plăti pentru modernizarea vechilor rachete Hawk și a tancurilor din era sovietică din Republica Cehă.

Potrivit unui reprezentant oficial al Ministerului Apărării, Pentagonul va cumpăra și muniție de la industria de apărare sud-coreeană pentru a le transfera în Ucraina, scrie The Wall Street Journal.

Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Consilieri de securitate națională și înalți oficiali din întreaga lume se vor întâlni la Doha în acest weekend pentru a discuta planurile pentru un summit cu privire la condițiile...
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
Generalul american Wesley Clark, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale,...
#Ucraina razboi, #Rusia, #invazie, #SUA, #negocieri, #pace , #Ucraina