Financial Times: Ucraina vrea să extindă acordul privind exporturile de cereale via Marea Neagră şi la alte produse

Vineri, 05 August 2022, ora 22:12
4740 citiri
Financial Times: Ucraina vrea să extindă acordul privind exporturile de cereale via Marea Neagră şi la alte produse
Semnarea acordului privind cerealele la Istanbul/ FOTO: Twitter

Ucraina a cerut ca acordul internaţional, care relaxează blocada rusească asupra exporturilor de cereale via Marea Neagră, să fie extins şi la alte produse, precum metalele, după ce prima navă încărcată cu cereale ucrainene a părăsit cu succes portul Odesa, scrie Financial Times.

Adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kacika s-a declarat încrezător că acordul convenit între Ucraina şi Rusia, care a permis reluarea exporturilor de cereale via porturile de la Marea Neagră, va servi ca un model de bază pentru alte materii prime.

„Acest acord este despre logistică, despre mişcarea navelor prin Marea Neagră. Care este diferenţa între cereale şi minereu de fier?”, s-a întrebat Taras Kacika.

Aceste declaraţii vin după ce nava cargo Razoni, încărcată cu 26.527 tone de porumb, a plecat din portul Odesa cu destinaţia Liban, şi miercuri a ajuns în apele turceşti unde a fost inspectată. Alte trei nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene şi se îndreaptă spre Turcia pentru a fi supuse unor inspecţii. Cele trei nave transportă o încărcătură totală de 58.000 de tone de porumb.

Aproximativ o duzină de nave încărcate cu cereale aşteaptă să plece din porturile ucrainene, în timp ce o altă navă se îndreaptă spre portul ucrainean Chornomorsk.

La data de 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina. Acordul va fi valabil timp de 120 de zile, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial la Istanbul.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, este de părere că acest probabil va fi respectat, probabil, „pentru o anumită perioadă”, atât timp cât serveşte şi intereselor economice ale Rusiei. „După părerea mea, convoaiele maritime vor funcţiona pentru o anumită perioadă, în paralel cu convoaiele ruseşti, care sunt şi ele interesate să livreze cereale”, a spus Mihailo Podoliak, care a adăugat însă că „Rusia va căuta o modalitate pentru a bloca din nou livrările. Acesta este scenariul meu pesimist şi totodată şi cel optimist puse laolaltă”.

Podoliak şi alţi oficiali din guvernul ucrainean cred că Rusia a fost de acord cu acest plan pentru că invazia sa în Ucraina nu s-a derulat conform planurilor Moscovei. Rusia intenţiona să cucerească porturile Odesa şi Nikolaev pentru a prelua controlul asupra rutelor de export în regiunea Mării Negre, susţine Podoliak.

La rândul său, Oleg Ustenko, un consilier economic al preşedintelui Volodimir Zelenski, a spus că ridicarea blocadei ar putea ajuta le evitarea unei catastrofe economice. Înainte de război, majoritatea exporturilor ucrainene tranzitau prin Marea Neagră. Însă războiul a majorat costurile logistice, ca urmare a eforturilor de redirecţionare a exporturilor via calea ferată sau rutieră, astfel încât produsele ucrainene au devenit necompetitive pe piaţa mondială, a adăugat Oleg Ustenko.

„Asta a făcut parte din planul Rusiei de a slăbi economia Ucrainei”, susţine Ustenko.

Luna trecută Ucraina a reuşit să exporte aproximativ trei tone de cereale via drumuri, calea ferată şi râul Dunărea, a spus Taras Kacika, adică jumătate din volumele pe care le exporta înainte de război, în principal via Marea Neagră. Ucraina estimează că în acest an va recolta 67 de tone de cereale, în scădere faţă de o recoltă record de 86 milioane de tone în 2021.

Putin și Erdogan se întâlnesc la Soci

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan urmează s-au întâlnit vineri, 5 august, pentru discuții, la Soci.

”Aceasta este o vizită ale cărei detalii au fost stabilite la Teheran. În primul rând, ea se va axa pe o serie de dimensiuni legate de relațiile bilaterale. Ea se va axa pe examinarea conflictelor regionale, pe efectuarea unui schimb de opinii atât cu privire la situaţia din Ucraina, cât și la cea din Siria”, a subliniat Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a adăugat că întâlnirea celor doi lideri este un bun prilej pentru a evalua eficiența mecanismului care a fost creat datorită acordurilor de la Istanbul cu privire la exportul de cereale ucrainene. Purtătorul de cuvânt a mai remarcat că acest acord este un exemplu de negociere. În plus, Peskov a apreciat contribuția uriașă a președintelui Erdoğan.

Turcia ar dori să transforme acordul de la Istanbul într-un început pentru negocieri privind armistițiul între Putin și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează The Guardian care subliniază însă că există tensiuni între liderul rus și cel turc.

Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige...
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
#Ucraina razboi, #Rusia, #invazie, #acord, #istanbul, #cereale, #extindere , #Razboi Ucraina
Comentarii