În Bakhmut, oraș din estul Ucrainei, mercenarii „Wagner” duc o luptă fără sens pentru ambițiile politice ale lui Prigojin

Luni, 24 Octombrie 2022, ora 22:24
5628 citiri
În Bakhmut, oraș din estul Ucrainei, mercenarii „Wagner” duc o luptă fără sens pentru ambițiile politice ale lui Prigojin
Soldați ucraineni duc lupte grele cu mercenarii Wagner la Bahmut/ FOTO Sky News

Ofensiva ucraineană a schimbat foarte mult harta câmpului de luptă. Dar în orașul Bakhmut, regiunea Donețk, puține s-au schimbat în timpul a patru luni de lupte brutale, scrie Washington Post, amintind cuvintele președintelui Zelenski că situația „cea mai dificilă” persistă acolo.

Cu toate acestea, experții militari spun că, în această bătălie pentru controlul orașului, ambițiile oligarhului rus Evgheni Prigojin, șeful companiei de mercenari Wagner, frizează orice logică strategică.

După retragerea dezordonată a Rusiei din orașul Izium, bătălia pentru Bakhmut nu mai face parte din nicio operațiune militară coordonată. În schimb, Prigojin aruncă din ce în ce mai mulți mercenari în luptă, sperând să câștige avantaj politic prin ocuparea orașului în timp ce armata lui Vladimir Putin se retrage în alte direcții. Depășiți numeric de inamic, soldații ucraineni epuizați se bazează pe tactici viclene pentru a supraviețui bătăliei brutale. Ei monitorizează pozițiile rusești cu ajutorul dronelor civile, iar inginerii recent mobilizați experimentează în laboratoarele improvizate pe care le-au înființat în casele din apropiere înarmarea acestor drone.

„Ca să fiu sincer, trebuie să facem toate acestea. Rusia are soldați, arme, totul. Trebuie să fim mai deștepți”, a declarat pentru publicație un soldat ucrainean pe nume Vlad din Brigada 93, care încearcă să facă drone capabile să transporte grenade antitanc și alte arme.

Înainte de invazia rusă, care a început pe 24 februarie, în oraș locuiau aproximativ 70.000 de oameni. Acum sunt maxim 15.000 de locuitori. Luptele au fost intense în ultimele zile.

În postul de comandă al brigăzii 93, operatorul de drone a monitorizat în timp real pozițiile rușilor. Ceilalți soldați au lucrat rapid, încărcând lansatoare de grenade și trăgând.

Un comandant în vârstă de 25 de ani, pe nume Dmitro, spune că unitatea sa trece în prezent prin cele mai rele vremuri. Forțele ruse i-au bombardat cu muniții cu dispersie de îndată ce s-a întunecat.

„Nu sunt sub foc pentru prima dată. Dar acum totul se întâmplă diferit”, a spus el.

Dmitro servește de patru ani în Forțele Armate ale Ucrainei. Potrivit acestuia, în acest timp, Bakhmut este „cel mai periculos loc” unde a luptat.

Ce urmărește Prigojin

Într-o nouă analiză, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a numit eforturile lui Prigojin la Bakhmut „inutile din punct de vedere operațional”, după ce Rusia a pierdut controlul asupra Izium.

„O ocupație rusă la Bakhmut, care este puțin probabil să se întâmple, având în vedere că forțele ruse atacă satele din apropiere de săptămâni întregi, nu va mai susține un efort mai mare pentru atingerea obiectivelor inițiale ale acestei faze a campaniei. Deoarece nu vor fi sprijiniți de o ofensivă de la Izium în nord”, au explicat experții institutului.

Prigojin, care este numit și „bucătarul lui Putin”, a devenit un critic proeminent al acțiunilor armatei regulate ruse în Ucraina. Analiştii cred că participarea lui la război este o încercare de a obţine poziții guvernamentale importante. Și cercurile ruse de putere presupun că Prigojin aspiră să obțină o poziție în guvernul rus. Mercenarii Wagner au jucat un rol cheie în ocuparea Popasnei în luna mai, dar au suferit pierderi grele. O lună mai târziu, Prigojin a primit medalia „Eroul Rusiei”.

De ce nu dau înapoi ucrainenii

Din punct de vedere ucrainean, retragerea din Bakhmut înseamnă o victorie simbolică majoră pentru Rusia, care va submina și narațiunea conform căreia armata Moscovei pierde constant controlul asupra teritoriilor ocupate. Și că războiul lui Putin este un eșec. Teoretic, după ocuparea Bakhmut, trupele ruse ar fi cu un pas mai aproape de a ataca Kramatorsk și Slaviansk. Dar nimic nu indică faptul că sunt capabili să intre într-o astfel de ofensivă. Soldații ucraineni spun că mercenarii „Wagner” sunt folosiți drept carne de tun.

„Sunt tratați ca soldați de unică folosință”, a spus Volodimir, un artilerist în vârstă de 24 de ani. Un alt ofițer militar ucrainean a fost de acord cu el.

„Dacă le bombardăm pozițiile, ei încă trimit oameni să atace, iar și iar. Vor să ne afume, așa că trag în noi cu artilerie”, a spus el.

Operatorii de drone din Brigada 93 au declarat pentru Washington Post că au văzut mercenari poticnându-se de cadavrele camarazilor lor morți în timp ce încercau să avanseze. Amploarea pierderilor rusești nu este cunoscută cu precizie, dar soldații ucraineni spun că sunt semnificative.

„Pierderile de partea lor sunt foarte mari, pentru că nu-i tratează pe soldați ca pe oameni”, a spus un militar ucrainean în vârstă de 25 de ani, pe nume Mihailo.

Cu toate acestea și pierderile de partea ucraineană sunt grele. Săptămâna trecută, ambulanțele au circulat non-stop între cel mai apropiat spital și pozițiile ucrainene. Doi soldați au spus că au dus patru dintre camarazii lor la terapie intensivă după ce Rusia a tras cu rachete asupra Bakhmut.

Viața pentru locuitorii din Bakhmut devine din ce în ce mai dificilă. Rachetele le distrug orașul. Medicii civili încearcă să trateze rănile rezidenților, deși ei înșiși sunt răniți.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ucraina razboi rusia lupte bahmut mercenari , #Ucraina