Polițistul „erou” decedat în misiune, culpabil după 12 de ani de la accidentul fatal. De ce a fost condamnat, inițial, un alt șofer

Autor: N.G.
Joi, 18 Ianuarie 2024, ora 03:40
19991 citiri
Polițistul „erou” decedat în misiune, culpabil după 12 de ani de la accidentul fatal. De ce a fost condamnat, inițial, un alt șofer
Mașina Logan condusă de agentul de poliție FOTO IPJ Sibiu

Justiția din România a finalizat, după 12 ani, un dosar de ucidere din culpă în care victimă a fost un polițist de 34 de ani din cadrul IPJ Sibiu. Trimis în instanță în 2016, dosarul a fost finalizat abia în 15 ianuarie 2024 prin achitarea șoferului-inculpat pentru că ”fapta nu există”.

Cu alte cuvinte, responsabil de producerea accidentului din 12 octombrie 2011 a fost tânărul agent șef adjunct de poliție Lucian Gancea (34 ani), alias ”Puștiul”, care a intrat cu mașina pe contrasens. În prima fază de judecată, persoana acuzată de ucidere din culpă, Otto Fleckhammer, din Covasna, a fost considerată vinovată și condamnată penal la închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus rejudecarea procesului, iar în a doua fază, șoferul a fost achitat încă de la faza de fond a procesului, motivul fiind că ”fapta nu este prevăzută de legea penală”. Bărbatul a formulat apel și a cerut continuarea judecății și achitarea pentru că ”fapta nu există”, deși, între timp, a intervenit și prescrierea faptei.

În 12 octombrie 2011, tânărul agent șef adjunct de poliție se urca în mașina de poliție Dacia Logan de culoare roșie, neinscripționată cu însemnele poliției și dotată cu un radar pe care îl operase timp de câteva ceasuri în apropierea unei intersecții. La scurt timp de la pornire, pe DN1, între Sebeș și Sibiu, polițistul a depășit mașina unui cunoscut și și-a continuat drumul.

A intrat apoi în depășirea unui tir. Odată ajuns la jumătatea tirului, Dacia s-a lovit de lateralul remorcii acestuia, apoi mașina polițistului și-a schimbat direcția, luând-o înspre contrasens. Odată ajunsă pe contrasens, Dacia de poliție s-a lovit de un alt automobil, un Audi, care a sfârșit răsturnat în afara carosabilului. Coliziunea a fost atât de dură, încât polițistul a fost aruncat din Logan. Izbitura sa cu asfaltul a fost atât de violentă, încât agentul a suferit leziuni care în final s-au dovedit a fi fatale. Ministrul de Interne l-a avansat post-mortem în grad pe Lucian Gancea, acesta fiind considerat un veritabil ”erou”.

La volanul Audi-ului se afla Otto Fleckhammer, un inginer din Sfântu Gheorghe. El s-a ales cu fractură la nivelul coloanei vertebrale și alte leziuni mai mici. Alături de el în Audi cu care se deplasa spre Austria, la o întâlnire de afaceri, se mai aflau soția sa și pe bancheta din spate o prietenă de familie.

Audi-ul s-a răsturnat pe câmp dar nimeni nu a decedat FOTO IPJ Sibiu

Au existat două expertize (1 și 4), care concluzionează că Otto Fleckhammer e nevinovat și expertiza 2, care nu poate concluziona dacă e vinovat-nevinovat și expertiza 3, care a susținut că autoturismul Audi a intrat pe contrasens și pe baza căreia s-a dispus condamnarea.

Ultima expertiză criminalistică

În noiembrie 2023, la dosar a fost depusă o ultimă expertiză criminalistică (4), care arătat clar că mașina condusă de polițist a intrat pe contrasens. De asemenea, concluzia arată că acesta nu ar fi avut centura de siguranță pusă în momentul impactului.

”Expertul nu a exclus posibilitatea ca pe banda de deplasare a autospecialei condusă de victimă să se fi manifestat un pericol, constând în deplasarea din contrasens, printr-o manevră de depășire, a unui autovehicul rămas neidentificat. În această ipoteză, victima nu a avut posibilitatea de prevenire a producerii impactului cu ansamblul rutier condus de martorul (...). Victima putea preveni impactul cu autoturismul Audi A6 condus de inculpat dacă nu părăsea sensul propriu de deplasare”, se precizează în expertiza menționată.

Agentul șef Lucian Gancea a decedat în urma accidentului rutier FOTO IPJ Sibiu

Concluziile raportului de expertiză ”s-au coroborat pe de o parte cu declarațiile date de inculpat pe durata procesului, declarații în care acesta a avut o poziție constantă, susținând că nu a efectuat o manevră de depășire nici anterior coliziunii și la momentul impactului cu autospeciala condusă de victimă, iar coliziunea s-a produs pe banda sa de mers, ca urmare a pătrunderii victimei pe sensul său de mers”.

De asemenea, documentul a confirmat declarațiile acestuia în sensul că ”la momentul la care a sesizat starea de pericol a încercat o manevră de evitare a impactului, virând ușor spre dreapta, apropiindu-se de acostamentul din dreapta suprafeței carosabile”.

Curtea de Apel Alba Iulia a apreciat, astfel, că ”nu sunt îndeplinite condițiile de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii pentru care acesta a fost trimis în judecată” și l-a achitat pe inginerul din Covasna pentru că ”fapta nu există”.

Accident violent pe Centura Capitalei. Un tată și-a pierdut viața, iar fiul lui se zbate să supraviețuiască
Accident violent pe Centura Capitalei. Un tată și-a pierdut viața, iar fiul lui se zbate să supraviețuiască
Un bărbat de 35 de ani a murit joi, 25 aprilie, iar fiul său de 13 ani este grav rănit, după ce mașina în care se aflau s-a izbit violent de o alta. Ambii au fost găsiți inconștienți de...
Accident mortal pe DN 6. Doi angajați ai DRDP Craiova au fost spulberați de un TIR în timpul unor lucrări
Accident mortal pe DN 6. Doi angajați ai DRDP Craiova au fost spulberați de un TIR în timpul unor lucrări
O femeie a murit, iar un bărbat a fost grav rănit în urma unui accident rutier care a avut loc miercuri, 24 aprilie, pe Drumul Național 6, în localitatea Răcari. Cei doi erau colegi la...
#ucidere din culpa, #politist decedat, #accident mortal, #IPJ Sibiu , #politie